Страница 1 от 13

Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 13:32
от ALL_ON
Здравейте, тук ще споделям новите си воли и неволи в пивоварството. Другата тема я заключихме, че стана голяма, неподредена и донякъде неактуална :D
Ще започна с резултата от предпоследната ми варка, по рецепта за Амбър Ейл, който според мен попада в категорията Американски Амбър Ейл. Да припомня рецептата:

5,6 кг. Пейл Ейл Малц
0.3 кг. Карамюних Тип 1
0.1 кг. Караарома
Дрожди: Нотингам.

Хмелове: Нъгет за вгорчаване 25 гр. за 50 минути и Цитра за аромат 25 гр. за 12 минути + Цитра за сухо охмеляване 25 гр. за 7 дни, внесен на 3-тия ден от началото на ферментацията. Начален екстракт преди ферментация 14 Плато, след ферментация преди бутилиране 2,5 Плато. Ферментация при околна температура 17-19 гр. Газирана с добавяне на 7 гр. бяла захар на литър. Според калкулаторите алкохола е около 6,4% ABV, а IBU-то, около 40. Седмица на стайна температура и снощи бе направена предварителна дегустация на ПВЦ контролната бутилка, след охлаждане в хладилника за около 2 часа. Полученият резултат е добър - цвят амбър, газивовка и пяна на добро ниво, аромат предимно на цитруси. При отпиване се усеща средно плътно тяло, умерена горчивина, добър вкус на цитруси. Доволен съм от резултата, надявам се да се хареса на сватбата. На снимките по-долу изглежда мътна, но всъщност се е избистрила добре, дрождите да залепнали на дъното и са образували компактна утайка, която не се вдига при наливане. Не зная вашето мнение, но аз съм доста доволен от работата си с Нотингам! Никога не съм имал проблем с тях, нито при 15 гр., нито при 20 гр. външна температура. Общо взето бих ги определил като доста универсални.

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 14:31
от Martin
Нотингам са страхотни животинки. Ползвал съм ги и за лагер, при 11гр температура на ферментация.

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 14:45
от victoryvt
От 14 на 2.5 ...
Де го намери туй тяло, чак се чудя.
По-скоро суха като ИПА, което не е лошо де. Все пак е американка :)

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 15:21
от ALL_ON
Де да зная, това показа хидрометъра, начална плътност 1057 SG, крайна плътност 1010 SG. Мерено беше точно при 20 гр. стайна температура, толкова и на течността. Уреда е калибриран на толкова. Винаги при отклонение в температурите ползвам калкулатор, който ми позволява да сметна ако има отклонения.

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 21:34
от cervesa
Дрождите сухи ли бяха,стартер или от предната варка?Май някъде имаше инфо ,че са ти от предната варка. Ако е така ,това значи ,че имаш overpitching,демек повече дрожди отколкото трябва.Затова вероятно както Виктор се чуди са свали ли до 2,5.
Презасяването с дрожди е също толкова недобро,колкото и недозасяването!

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 22:07
от Martin
Аз съм имал резултат от овърпитчинг да не могат да свалят като хората. От 1.06 до 1.02 за по малко от 20 часа и толкова. По надолу не искаше. А озахаряването беше на 65 градуса. Откалявах и засявах наново.

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 22:15
от cervesa
Мда..@Martin-така търсим опита!, т.е. очаквам и от други да споделят такъв опит..

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2016, 22:39
от ALL_ON
За горепосочената бира, дрождите бяха сухи! Направих им министартер от преварена вода и супена лъжица захар, бързо се развиха. За Пейл Ейла, който ферментира сега използвах измити дрожди от Амбъра, като тук вече е възможно да са в повече от небходимото, защото ползвах цялата отделена утайка. Тъй като бях командировка, не мога да зная как е протекла бурната ферментация, но факта, че клапана започна да бълбука на 6-тия час ме навежда на мисълта, че е имало голяма активност. Смятам, че за 48 часа са изяли всичко! В идната сряда като дойде време да бутилирам ще си покаже колко са свалили екстракта, но отново очаквам стойности под 3 плато, ще видим :)

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2016, 00:30
от ALL_ON
Така, тази вечер бутилирах Пейл Ейла. Добре се е получил, слаба горчивина, хубав аромат и вкус. Амарилото като хмел го ползвах за първи път, но ми харесва резултата. След общо 10 дни във ферментатора измерената плътност преди бутилиране беше както на Амбъра 2,5 Плато (1010 SG). При начална малко над 13 Плато и с добавената по 6,5-7 гр. на литър захар за газировка, алкохола смятам да го запиша кръгло 6% ABV :D Смятам, че след като се газира и отлежи ще се избистри много, дори бих казал, че ще се доближи до лагерна бистрота. Отново си отделих и измих дрожди, ще ги запазя пък ще видим какво ще се получи. Замразих си и Амарилото, което използвах за сухо охмеляване. Бутилираното количество е 25 литра, като 20 заминават за сватбата, 5 за дегустация :lol: Ами това е за сега, лека вечер ;)

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2016, 10:20
от ALL_ON
Резултата е на лице :) Добър светъл цвят, перфектна газировка и пяна. Ароматът и вкусът са предимно цветен букет, което вероятно се дължи на Амарилото. Горчивината е лека, което според мен в случая с тази бира е добре. На снимката по-долу чашата се позапоти, иначе самата бира е доста бистра. :)