Страница 13 от 13

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2019, 08:35
от Don Reba
ALL_ON написа:А бе любими, чистя каквото е останало :D Проблемът е, че изтървах температурата на ферментация и сега не зная какъв "компот" ще стане :) Едва ли ще дочака Шопския конкурс за Стаут. Няма какво да се пие и може би ще замине бързо.

в смисъл вдигнала се е твърде много?

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2019, 12:30
от ALL_ON
Don Reba написа:
ALL_ON написа:А бе любими, чистя каквото е останало :D Проблемът е, че изтървах температурата на ферментация и сега не зная какъв "компот" ще стане :) Едва ли ще дочака Шопския конкурс за Стаут. Няма какво да се пие и може би ще замине бързо.

в смисъл вдигнала се е твърде много?


Да, външната температура е 24-25 гр., при очаквана около 20 гр. Тоест, във ферментатора е може би 27-28 гр., което идва много за US05. Ще видя как ще се отрази това на бирата. При всички положения ще се изпие :)

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2019, 13:00
от Martin
ALL_ON написа:Да, външната температура е 24-25 гр., при очаквана около 20 гр. Тоест, във ферментатора е може би 27-28 гр., което идва много за US05. Ще видя как ще се отрази това на бирата. При всички положения ще се изпие :)


Дано... аз съм хвърлял US05 на 25 градуса. Не се пиеше.
Иначе съм правил с Нотингам на 28-30. Не беше представителна но си я изпихме без проблем.

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2019, 13:04
от Don Reba
хм, мен не ми се е случвало да прегрея бира, какъв е ефекта върху вкуса, и сигурно ли е че е от прегряването, а не от зараза?
аз лятото ги ферментирах в мазето, октомври вдигнах ферментатора в апартамента, и като зе че удари една жега, стигна до 28 на ферментатора, но не усетих поражения върху вкуса.

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2019, 13:55
от ALL_ON
Ще разбера в неделя след като я подготвя за кегиране. Надявам се да не се стигне до изхвърляне :)

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2019, 21:33
от ALL_ON
Снощи кегирах Стаута. От 14 Брикс е свалило до 3 (след корекцията), което прави около 6% ABV. Вкуса не е лош, усещат се кафе и черен шоколад. Има и феноли, ни определено не вземат превес. Това което ми липсва е аромата на хмел. Явно ще добавя малко хмелни капки Каскейт в един по-късен етап. Ще видим как ще се развие бирата след газиране и отлежаване. Поздрави :)