Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема
Публикувано на:
21 Ное 2019, 08:35
от Don Reba
ALL_ON написа:А бе любими, чистя каквото е останало
Проблемът е, че изтървах температурата на ферментация и сега не зная какъв "компот" ще стане
Едва ли ще дочака Шопския конкурс за Стаут. Няма какво да се пие и може би ще замине бързо.
в смисъл вдигнала се е твърде много?
Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема
Публикувано на:
21 Ное 2019, 12:30
от ALL_ON
Don Reba написа:ALL_ON написа:А бе любими, чистя каквото е останало
Проблемът е, че изтървах температурата на ферментация и сега не зная какъв "компот" ще стане
Едва ли ще дочака Шопския конкурс за Стаут. Няма какво да се пие и може би ще замине бързо.
в смисъл вдигнала се е твърде много?
Да, външната температура е 24-25 гр., при очаквана около 20 гр. Тоест, във ферментатора е може би 27-28 гр., което идва много за US05. Ще видя как ще се отрази това на бирата. При всички положения ще се изпие
Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема
Публикувано на:
21 Ное 2019, 13:00
от Martin
ALL_ON написа:Да, външната температура е 24-25 гр., при очаквана около 20 гр. Тоест, във ферментатора е може би 27-28 гр., което идва много за US05. Ще видя как ще се отрази това на бирата. При всички положения ще се изпие
Дано... аз съм хвърлял US05 на 25 градуса. Не се пиеше.
Иначе съм правил с Нотингам на 28-30. Не беше представителна но си я изпихме без проблем.
Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема
Публикувано на:
21 Ное 2019, 13:04
от Don Reba
хм, мен не ми се е случвало да прегрея бира, какъв е ефекта върху вкуса, и сигурно ли е че е от прегряването, а не от зараза?
аз лятото ги ферментирах в мазето, октомври вдигнах ферментатора в апартамента, и като зе че удари една жега, стигна до 28 на ферментатора, но не усетих поражения върху вкуса.
Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема
Публикувано на:
21 Ное 2019, 13:55
от ALL_ON
Ще разбера в неделя след като я подготвя за кегиране. Надявам се да не се стигне до изхвърляне
Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема
Публикувано на:
25 Ное 2019, 21:33
от ALL_ON
Снощи кегирах Стаута. От 14 Брикс е свалило до 3 (след корекцията), което прави около 6% ABV. Вкуса не е лош, усещат се кафе и черен шоколад. Има и феноли, ни определено не вземат превес. Това което ми липсва е аромата на хмел. Явно ще добавя малко хмелни капки Каскейт в един по-късен етап. Ще видим как ще се развие бирата след газиране и отлежаване. Поздрави