Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 16 Яну 2017, 12:22

Вчера реших, че е време за Овесен Стаут :) Забърках следната рецепта:
Малц:
3 кг. Пейл Ейл (гръцки)
3 кг. Пилзнер (гръцки)
0,5 кг. Мюних Тип 2 (гръцки)
1 кг. Караарома
0,4 кг. Карафа Тип 2
0,4 кг. Печен ечемик
0,7 кг. Овесени ядки (фини)
0,05 кг. Шоколад за готвене на блокчета (реално не влезе в бирата, но ще опиша подробно по-долу какво се получи)
Озахаряване:
Най напред докато чаках да се загрее водата за озахаряването на малца, накиснах 700 гр. овесени ядки в 1,5 литра вода и нагласих температура 52-54 гр. Водата се оказа малко и добавих още половин литър. Овесените ядки абсорбират голямо количество вода, поради което според мен е добре да се накисват поне в съотношение ядки/вода - 1/4! След загряването на водата за озахаряване, смесване на овесените ядки и малца с вода 1/2, като в последствие добавих още няколко литра. Коригирах температурата на 66-67 гр. и държах така 1 час. Доподгрях до 72 гр. за около още 10-тина мунути. Йодната проба излезе добра и пристъпих към промиване с вода на около 80 гр. В началото може би заради овесените ядки тръгна по-мудно, но в последствие се "отпуши" и промиването беше добро. Преди варенето имах 37-38 литра мъст на около 12,5 - 13 Плато. Понеже имаше вероятност да не побера количеството във ферментатора се наложи да варя 2 часа, като 1 час варих само с единия бързовар (3 кВ), а втория час варих с двата бързовара доста бурно.
Хмел: Само Магнум 12% АА, внесен по следния начин:
- 15 гр. на 50 минути;
- 15 гр. на 40 минути;
- 10 гр. на 20 минути
- 1 чаена лъжичка Ирландски мъх на 15 минути;
- 10 гр. на 10 минути;
- 50 гр. Шоколад за готвене на 3 минути;
ИБУ по калкулатор около 40 (както казва Виктор средна сила :) )
Охлаждане със серпентина за около час, като можеше и по-бързо, но нарочно намалих водата и оставих хубаво да си се утаи (уърпул не съм правил).
Финалното прецеждане беше леко тегаво, имаше бая утайчици. Оказа се, че добавеният Шоколад въобще не се е стопил :shock: Стоеше си просто леко разтопен и залепнал за дъното на тенджерата, та затова все едно, че не съм го слагал. След охлаждането и преди заквасването измерих около 15,5 Плато и имах около 30 литра мъст. Отделих 1,5 литра и замразих за карбонизация. Заквасих с Нотингам (3 или 4-то поколение и аз не зная), които ми даде Тошко от предна негова варка (скорошна). Оставих ферментатора в коридора на около 17 гр. външна температура. След около 2 часа клапана започна да бълбука :dance:
Следва малко снимков материал :)
Прикачени файлове
16106168_1273521272684149_2143962376_o.jpg
Варене на пивната мъст
16106543_1273521286017481_169923156_o.jpg
Хмел, Ирландски мъх и Шоколад за готвене
15940890_1273466632689613_3533680645471278616_n.jpg
Неразтопени парчета шоколад за готвене
16121887_1273521312684145_1166651656_o.jpg
Измерване на плътността с хидрометър по SG
16010233_1273521342684142_952710212_o.jpg
Овесен стаут преди ферментация
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Martin » 17 Яну 2017, 16:01

carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 23 Яну 2017, 00:33

Тази вечер бутилирах Овесения стаут. Около 29 литра влязоха в бутилките. Отделих за проба и измерване с хидрометър и рефрактометър. На вкус добре се е получила с ясно изразен вкус на кафе, черен шоколад и препечено. Горчивината се усеща, но не е натрапчива или прекалена. Доволен съм за сега как се развиват нещата. Единствено ми се струва висока крайната плътност която измерих (около 5,5 Плато от 15,5 Плато начална). Сходни резултати получих и с рефрактометъра и с хидрометъра (9,5 Brix по рефрактомерът и 1.023 SG по хидрометър). Алкохолът е около 5,4 % (очаквах да е над 6%, но това е положението). Отдавам го на по-висока температура на озахаряване. Не ме притеснява крайната плътност, а по-скоро дали има достатъчно ферментируеми захари в отделената пивна мъст за карбонизация (1,5 литра)? Ще следя как върви газировката и може да се наложи да удължа този процес повече от седмица. Ферметацията протече на около 17 гр., но сега вкарах бутилките на около 20 градуса.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 04 Фев 2017, 19:52

След доста тегава газировка отнела 12 дни, най-накрая ми се струва добре стаута. Снощи го прибрах в хладилника и днес на обяд отворих един за проба. Газировката е наред, но пяната е рехава, на големи мехури и пада бързо. Дано се подобри с отлежаването. На вкус нямам забележки, усеща се плътна, с аромат на черен шоколад и вкус на черен шоколад, кафе и препечено. Доволен съм :)
Прикачени файлове
16466374_1294649190571357_1446033012_o.jpg
Овесен стаут неотлежал!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 04 Фев 2017, 20:09

Освен, че си пробвах стаута, днес реших и да сваря нещо :lol: Условно ще го наречем Овесен Американски пейл ейл ;)
Рецептата:
Малц:
6,5 кг. Пейл Ейл Малц (гръцки)
0,5 кг. Караамбър
0,6 кг. Фини овесени ядки
Вода за озахаряване 1/3, основно озахаряване на 65 гр. за 45 минути, дозагряване до 72 гр. за 15 минути (йодна проба перфектна), промиване до събиране на 33-34 литра мъст с вода на около 80 гр. Преди варенето имах 13 Плато.
Варене 90 минути с добавяне на хмел по следната схема:
- 33 гр. Нъгет на 50 минути преди края на варенето;
- 20 гр. Мандарина Бавария + 1 чаена лъжичка Ирландски мъх на 15 минути преди края на варенето;
- 20 гр. Мандарина Бавария на 10 минути преди края на варенето;
- 23 гр. Мандарина Бавария на 5 минути преди края на варенето;
ИБУ: Около и малко над 45 :)
След варенето получих 27-28 литра на 15 Плато. Охладих за около 25 минути до 25 гр. с доста енергично бъркане, финално прецеждане и заквасване с дрожди Wyeast 1272 American Ale II. Тук искам да изкажа специални благодарности на Мартин Марчев, който намери време да ми прати вчера този щам. Има добри отзиви за тях е нета, ще видим как ще се представят. За сега мога да кажа, че след нещо като министартер сложен на магнитна бъркалка след заквасването за около 2 часа и 30 минути клапана започна да бълбука. Отделих си 1,5 литра мъст, с която смятам да карбонизирам бирата и я замразих във фризера. След това е ясно - миене, чистене, подреждане :lol:
P.S Цвета, който докарах ми допада :text-thankyoublue:
Прикачени файлове
16523887_1294634187239524_1629510864_o.jpg
Овесена АПА преди ферментация!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 13 Фев 2017, 12:32

Снощи намерих време да бутилирам АПА-та. Бутилирах около 26,5 литра. Добре се е получила на вкус и на цвят. Разбира се, очаквам да се промени още след газировката и отлежаването (ако има такова :lol: ). От 15 Плато дрождите са свалили до 3,9 Плато (мерено с рефрактометър с корекция и с хидрометър по SG - дадоха еднаква стойност). Това което ми направи впечатление са точно дрождите. При отваряне на капака на ферментатора бях меко казано изненадан - отгоре имаше шапка от пяна, която изглеждаше доста гъста :shock: Такова нещо при използваните до сега щамове не съм виждал. След преточване на бирата в друг съд, пяната остана на дъното заедно с другата утайка. Още повече се впечатлих от "чистотата" на утайката! Никакви боклуци, никакви излишни неща, само чиста дрождева утайка! Въпреки това я промих и отделих почти цялата, като смятам да направя повечко дози от този щам с изотоничен разтвор.
Прикачени файлове
16731557_1302874329748843_1457255636_o.jpg
Овесена АПА преди бутилиране
16710219_1303252766377666_1189474013_o.jpg
Дрождева утайка и пяна от дрожди Wyeast 1272 American Ale II
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 23 Фев 2017, 12:46

От АПА-та останаха единични бутилки, другото се изпи в Канаал :) Мога да кажа, че се получи добра биричка с хубав цвят, приятен аромат, умерена горчивина и хубав вкус. След няколко дни в хладилника при наливане все още е леко мътна, пяната е хубава, фина и след като спадне до едно ниво се задържа за дълго време. Усещат се цитруси, предимно мандарина. Доволен съм от крайния резултат :clap:
Прикачени файлове
16931304_1316097338426542_903203182_o.jpg
АПА след 3-4 дни отлежаване
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 13 Мар 2017, 14:46

Вчера направих една варка, която я планирахме от доста време, но за съжаление не мога да кажа, че ще бъде безпроблемна :) Идеята беше да се направи клонинг на бирата Хобгоблин, като от сканираната тук във форума книжка намерихме рецептата. Така се получи, че в стремежа си всичко да е по рецептата поръчахме дрожди и вид малц, който го няма тук (поръчката беше от UK). Получихме нещата (макар, че и там имаше едни драми, но няма смисъл да задълбавам в глупости) и вчера беше деня на варката. Целта беше 12 Плато, 24 SRM и 25 ИБУ; Рецептата:
Малц:
- 5 кг. Гръцки Пейл Ейл;
- 1,250 кг. Дарк Кристал Малц (Еквивалента на Вайерман е КараМюних 3);
- 0,2 кг. Карафа 2
Озахаряване 1/3, като основното по рецепра трябва да бъде на 66 гр., аз държах на тази температура 45-50 минути и на 72 гр. за около 10-15 минути. Йодната проба се получи добра. Промиването беше наред и преди варенето имах 32-33 литра на 11,5 Плато. Варене 60 минути, като хмела се добавя на следната схема:
-30 гр. Фугълс 6,3% АА непосредствено преди да заври пивната мъст;
-25 гр. Щирлин Голдинг 3,8 АА на 30 минути;
-25 гр. Щирлин Голдинг 3,8 АА на 10 минути;
Добавих и чаена лъжичка Ирландски мъх на 15 минути;
След варенето имах около 27-28 литра на 12,2-12,5 Плато! ИБУ-то по калкулатор излиза 25-28 някъде. Цвета ми се струва малко по-тъмен от желаното, но засега не мога да кажа докато не се види крайният резултат. До тук всичко беше наред и тук вече почнаха проблемите :) Те произтекоха от дрождите: Wyeast 1187 Ringwood. Самите дрожди са течни, като пристигат в така наречения СмакПак. Това е пакет, който освен дрождите съдържа пликче с минерали и др. активатори за дрожди. Целта е този малък плик да се спука в по-големия и така дрождите да се събудят, подхранят и развият. Да, но тук не се получи нещо, защото дори след 3 часа пакета не се наду, както пишеше в инструкцията. Прецених, че така няма да стане и направих стартер от пивна мъст, охладих го и изсипах дрождите в него. 4 часа на магнитната бъркалка и пак никаква видима активност :shock: Консултирайки се с колеги, разбрах, че тези дрожди тръгват мудно и бавно и реших да има дам шанс, заквасих бирата със стартера и оставих да видя какво ще се получи. На сутринта 17 часа след заквасването отново нямам признаци на ферментация. Отворих ферментатора и отново не установих да се случва нещо! Температурата в помещението е 20-21 гр., тоест не им е студено. Дотук с описателната част, сега следва чуденето, какво да ги правя?
- Вариант 1 - оставям още до няколко дни като доподгрявам температурата в помещението и се надявам да тръгнат;
- Вариант 2 - да се прибера довечера и да направя стартер на друг щам дрожди, с който да заквася;
- Вариант 3 (малко вероятен според мен) - да се прибера довечера и да установя, че имам ферментация.
Още не съм решил със сигурност какво да правя, но трябва да го решавам, защото утре заминавам за 2 дена и няма да ме има, а не ми се иска да оставям всичко на произвола на съдбата :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот petiomalchev » 13 Мар 2017, 19:50

- вариант 4 - ако преди да тръгнеш не са почнали да ври ръсиш с други дрожди и заминаваш :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 14 Мар 2017, 15:35

В крайна сметка снощи не издържах да гледам липса на активност и забърках един стартер на дрожди White Labs P002, от които имах в хладилника 100-150 мл. утайка. Пивна мъст и мялко захар на котлона да поври, след което на магнитна бъткалка за 2 часа и 30 минути, докато се убедя, че има видими признаци на ферментация. Сутринта след около 8 часа от това засяване имаше ферментация и клапана бълбукаше през 5-10 секунди (явно още набират сила гадовете). От цялата драма ме е яд единствено, че не успях да култивирам щама, с който заквасих в началото, но няма какво да се направи :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта