Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 03 Юни 2018, 22:27

Нали знаеш, че най-благопроятната среда за развитие на гадове е при наличието на белтъци :) Не виждам смисъл да правим нещо, което не е сигурно съвсем, като го предпочетем пред нещо, което винаги досега е давало добри резултати и го правим от няколко години :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 11 Юни 2018, 16:04

Вайцена го подкарах от кега. Перфектната бира за лятото :) (поне за мен). В бутилковата версия имам чувството, че газировката е под нужното ниво, но ще се изпие. Тези дрожди ги оценявам като по-добри от WB-06 и отстъпващи на Вайщефан.
Прикачени файлове
34688248_1845432105493060_852157082445545472_o.jpg
Вайцена на 4 дни в кега
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 11 Юни 2018, 16:20

Много сватби, много нещо :lol: Още един колега ще се "бракува" и пак ме молят за включване :D Та вчера варих още една биричка: Американско пшенично!
- Малц общо 8 кг.:
--Пейл Ейл 4,7 кг;
--Пшеничен 3 кг;
-- Карахелл 0,150 кг;
-- Мюних 1 0,150 кг.
Озахаряване 1/3 с 24 литра вода, с добавени 10 гр. гипс и 10 мл. млечна киселина (трябваше да са 5 мл., ама се отплеснах :lol: )
-65-66 гр. за 45 минути;
-72 гр. за 15 минути;
-78 гр. машаут;
Преди варенето 35 литра мъст на 12 Брикс;
Варене, бурно общо 90 минути, добавяне на хмел по следната схема:
- 60 минути преди края 10 гр. Цитра на 13,2%АА;
- 15 минути преди края 10 гр. Цитра на 13,2%АА;
- 10 минути преди края 15 гр. Цитра на 13,2%АА;
- 5 минути преди края 15 гр. Цитра на 13,2%АА;
- след спиране на варенето 50 гр. Цитра на 13,2%АА;
ИБУ: около 30 (по калкулатор)
Охлаждане до малко под 40 гр. и заквасване на 28 литра мъст на 14 Брикс със стартерче на дрожди SIGMUND'S VOSS KVEIK, престояли близо 10 месеца в хладилника (6 месеца с вода и близо 4 месеца с изотоничен разтвор). Трябваше им 15-тина часа за да проявят някаква активност. След заквасването клапана започна да бумти след около 8-12 часа. В момента си тече една нормална ферментация :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 06 Авг 2018, 10:51

Бирата стана, сватбата мина, всичко се изпи :)
Прикачени файлове
38502522_278157276249643_1499162213024268288_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 06 Авг 2018, 11:11

Понеже вкъщи няма капка домашна бира (крановете пресъхнаха), вчера трябваше да се вари нещо спешно. Набързо сглобена рецепта за Амбър ейл:
Млац, общо 7 кг.
- 5.5 кг. Пейл Ейл;
- 0,5 кг. Кара Арома;
- 0.5 кг. Кара Ред;
- 0.5 кг. Кара Мюних 2;
Озахаряване 45 мин. на 66 гр., 15 мин. на 72 гр. и маш аут на 75 гр. Промиване с вода на 78 гр. , като се попрестарах и събрах повечко литри на по малко Брикс. 36-37 литра на 10 Плато и 2 литра отделени за стартери.
Варене много бурно 90 минути, с добавяне на хмел по следния начин:
- 50 минути преди края: 20 гр. Съмит на 14.3% АА;
- 15 минути преди края 50 гр. Арамис на 5% АА + малко Ирландски мъх;
- 5 минути преди края 50 гр. Арамис на 5% АА;
- 1 минута преди края 50 гр. Арамис на 5% АА;
Охлаждане до 40 гр., финално прецеждане и заквасване на 29 литра на 12 Брикс, с дрожди SIGMUND'S VOSS KVEIK, 100 мл. дрождева утайка без стартери, без нищо. Просто извадена от хладилника, оставена за 30-40 мин. и излята във ферментатора. Мислех си, че ще има голяма лаг фаза и т.н., днес сутринта като станах, клапана звънтеше :shock: За пореден път се убеждавам, че тези дрожди са абсолютни "изроди" :D
Прикачени файлове
38472419_282380855828809_3821656952178475008_n.jpg
Амбър ейл преди ферментация
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Сеп 2018, 10:17

Бирата стана и единият кег замина, другият ще го изпием живи и здрави на 22-ри на Есенния празник в Бургас.
Прикачени файлове
42087732_277605256188879_4664030610224840704_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Сеп 2018, 10:30

Междувременно реших, че ще забъркам още нещо, което да донеса за 22-ри и след като Мартин Марчев ми изпрати дрожди на Вайщефан за вайцен, решението бе взето :D
Рецептата:
- 3,5 кг. Шато Пилзнер Малц;
- 3,5 кг. Шато Пшеница;
- 0,4 кг. Шато Мелано.
Вода за озахаряване 1/3, основно озахаряване на 65 гр. за 45 мин, на 72 гр. за 15 мин. и машаут на 76 гр.;
Промиване с вода на 80 гр. до събиране на около 32 литра на 14.8 Брикс преди варенето;
Варене бурно около 60 минути, с добавяне на хмел по следната схема:
- 50 минути преди края на варенето 50 гр. хмел Тетнангер;
- 15 минути преди края на варенето Ирландски мъх;
- 10 минути преди края на варенето хмел Халертау.
ИБУ по калкулатор: 20-22
След варенето и охлаждането заквасих около 25 литра на 16.8 Брикс. Стана си направо Вайценбок :D
Ферментира на 26-27 гр. външна температура и за 5 дни свали до 3.5 Брикс и го метнах по кеговете, алкохола се получава 7,25% Вкуса е добър, ще видим като се газира как ще бъде, жалко че няма да има време да отлежи :D
Прикачени файлове
41889057_2009275536030064_4129464175812411392_n.jpg
Вайценбок преди кегиране
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Yaskata » 19 Сеп 2018, 20:54

Хвала за такъв съветен гражданин! :clap:
Добре си се подгорвил за Бургас
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 19 Сеп 2018, 21:20

Като те гледам, повече подготовка си провел от мен :) Все пак при бутилките хамалогията е доста ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 06 Ное 2018, 21:51

В неделя дойде ред пак да се бърка лагер :) Подариха ми 500 гр. Жатец (SAAZ) от Чехия и реших да не го бавя, защото хмела беше 2016г. Рецептата за Чешки Премиум Пейл Лагер:
Общо 6 кг. Малц
- 4.4 кг. Шато Пилзнер;
- 1.4 кг. Шато Кара Клер;
- 0.2 кг. Шато Мелано;
Вода чешмяна самоковска за озахаряване 1/3, 18 литра, при смесване pH 5.7, коригирано с 3 мл. млечна кисена до 5.23.
Озахаряване стандартно:
- 66 гр. - 45 минути;
- 72 гр. - 15 минути, йодна проба перфектна;
- 76 гр. - Маш аут.
Промиване с вода на 80 гр. до събиране на 35 литра пивна мъст преди варене на около 10 Брикс.
Варене бурно 60 минути, охмеляване както следва:
- 50 Мин. преди края 50 гр. Жатец 3.43 % АА (обаче тъй като е 2016 го смятах 3%);
- 25 Мин. преди края 50 гр. Жатец;
- 15 Мин. преди края половин супена лъжица Ирландски мъх;
- 5 Мин. преди края 100 гр. Жатец;
- 3 Мин. преди края 150 гр. Жатец;
- 1 Мин. преди края 150 гр. Жатец;
След варенето 28 литра на 11.6 Брикс, ИБУ 45-50, охладено до под 20 гр. и заквасено с Мини стартер дрожди STRAIN: 2002-PC GAMBRINUS STYLE LAGER, за които благодаря на Мартин Марчев!
В момента ферментира при нагласена температура в хладилника 10-12 гр.
Бая хмел е това за количеството бира, на дъното на тенджерата имаше 4 пръста утайка от хмел! Просто бях решил целия да го ползвам, ще видим крайния резултат :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron