Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 07 Апр 2016, 13:32

Здравейте, тук ще споделям новите си воли и неволи в пивоварството. Другата тема я заключихме, че стана голяма, неподредена и донякъде неактуална :D
Ще започна с резултата от предпоследната ми варка, по рецепта за Амбър Ейл, който според мен попада в категорията Американски Амбър Ейл. Да припомня рецептата:

5,6 кг. Пейл Ейл Малц
0.3 кг. Карамюних Тип 1
0.1 кг. Караарома
Дрожди: Нотингам.

Хмелове: Нъгет за вгорчаване 25 гр. за 50 минути и Цитра за аромат 25 гр. за 12 минути + Цитра за сухо охмеляване 25 гр. за 7 дни, внесен на 3-тия ден от началото на ферментацията. Начален екстракт преди ферментация 14 Плато, след ферментация преди бутилиране 2,5 Плато. Ферментация при околна температура 17-19 гр. Газирана с добавяне на 7 гр. бяла захар на литър. Според калкулаторите алкохола е около 6,4% ABV, а IBU-то, около 40. Седмица на стайна температура и снощи бе направена предварителна дегустация на ПВЦ контролната бутилка, след охлаждане в хладилника за около 2 часа. Полученият резултат е добър - цвят амбър, газивовка и пяна на добро ниво, аромат предимно на цитруси. При отпиване се усеща средно плътно тяло, умерена горчивина, добър вкус на цитруси. Доволен съм от резултата, надявам се да се хареса на сватбата. На снимките по-долу изглежда мътна, но всъщност се е избистрила добре, дрождите да залепнали на дъното и са образували компактна утайка, която не се вдига при наливане. Не зная вашето мнение, но аз съм доста доволен от работата си с Нотингам! Никога не съм имал проблем с тях, нито при 15 гр., нито при 20 гр. външна температура. Общо взето бих ги определил като доста универсални.
Прикачени файлове
12970347_1044848652218080_1970764421_o.jpg
12970347_1044848652218080_1970764421_o.jpg (10.62 KiB) Прегледано 13741 пъти
12952926_1044848658884746_1212761498_o.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Martin » 07 Апр 2016, 14:31

Нотингам са страхотни животинки. Ползвал съм ги и за лагер, при 11гр температура на ферментация.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1029
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот victoryvt » 07 Апр 2016, 14:45

От 14 на 2.5 ...
Де го намери туй тяло, чак се чудя.
По-скоро суха като ИПА, което не е лошо де. Все пак е американка :)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2050
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 07 Апр 2016, 15:21

Де да зная, това показа хидрометъра, начална плътност 1057 SG, крайна плътност 1010 SG. Мерено беше точно при 20 гр. стайна температура, толкова и на течността. Уреда е калибриран на толкова. Винаги при отклонение в температурите ползвам калкулатор, който ми позволява да сметна ако има отклонения.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот cervesa » 07 Апр 2016, 21:34

Дрождите сухи ли бяха,стартер или от предната варка?Май някъде имаше инфо ,че са ти от предната варка. Ако е така ,това значи ,че имаш overpitching,демек повече дрожди отколкото трябва.Затова вероятно както Виктор се чуди са свали ли до 2,5.
Презасяването с дрожди е също толкова недобро,колкото и недозасяването!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Martin » 07 Апр 2016, 22:07

Аз съм имал резултат от овърпитчинг да не могат да свалят като хората. От 1.06 до 1.02 за по малко от 20 часа и толкова. По надолу не искаше. А озахаряването беше на 65 градуса. Откалявах и засявах наново.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1029
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот cervesa » 07 Апр 2016, 22:15

Мда..@Martin-така търсим опита!, т.е. очаквам и от други да споделят такъв опит..
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 07 Апр 2016, 22:39

За горепосочената бира, дрождите бяха сухи! Направих им министартер от преварена вода и супена лъжица захар, бързо се развиха. За Пейл Ейла, който ферментира сега използвах измити дрожди от Амбъра, като тук вече е възможно да са в повече от небходимото, защото ползвах цялата отделена утайка. Тъй като бях командировка, не мога да зная как е протекла бурната ферментация, но факта, че клапана започна да бълбука на 6-тия час ме навежда на мисълта, че е имало голяма активност. Смятам, че за 48 часа са изяли всичко! В идната сряда като дойде време да бутилирам ще си покаже колко са свалили екстракта, но отново очаквам стойности под 3 плато, ще видим :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 14 Апр 2016, 00:30

Така, тази вечер бутилирах Пейл Ейла. Добре се е получил, слаба горчивина, хубав аромат и вкус. Амарилото като хмел го ползвах за първи път, но ми харесва резултата. След общо 10 дни във ферментатора измерената плътност преди бутилиране беше както на Амбъра 2,5 Плато (1010 SG). При начална малко над 13 Плато и с добавената по 6,5-7 гр. на литър захар за газировка, алкохола смятам да го запиша кръгло 6% ABV :D Смятам, че след като се газира и отлежи ще се избистри много, дори бих казал, че ще се доближи до лагерна бистрота. Отново си отделих и измих дрожди, ще ги запазя пък ще видим какво ще се получи. Замразих си и Амарилото, което използвах за сухо охмеляване. Бутилираното количество е 25 литра, като 20 заминават за сватбата, 5 за дегустация :lol: Ами това е за сега, лека вечер ;)
Прикачени файлове
12986326_1049151761787769_846240552_o.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 25 Апр 2016, 10:20

Резултата е на лице :) Добър светъл цвят, перфектна газировка и пяна. Ароматът и вкусът са предимно цветен букет, което вероятно се дължи на Амарилото. Горчивината е лека, което според мен в случая с тази бира е добре. На снимката по-долу чашата се позапоти, иначе самата бира е доста бистра. :)
Прикачени файлове
13072935_1055864461116499_1683438529_o.jpg
13072935_1055864461116499_1683438529_o.jpg (10.79 KiB) Прегледано 13600 пъти
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 534
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта