Страница 1 от 3

За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 21:49
от Yaskata
От вчера се не мога да се начудя на една ферментация

Предисловие:
сварих си бирата както си му е реда, охладих, аерирах и заквасих. Да ама гледам, че едвам стига средата на ферментатора. Поумувах половин час и реших да прехвърля в два по-малки съда - шише от вода 10л и стъклена дамаджана от 20л. Речено - сторено. Измих ги, дезинфекцирах хубаво (с един разтвор, последователно), раздрусах добре големия ферментатор и разлях в двата малки. Стана добре, изпълних ги и двата на ~ 90% от обема им. Сложих водни филтри и запечатих добре.

Ето я и изненадата ми на сутринта - шишето весело бълбука, а дамаджаната мълчи!?

Навъртях още лепенка, да не би да издиша от някъде, но на вечерта пак така. Имат признаци на ферментация - пенат се еднакво, и в двете се джуркат парцалчета, ама дамаджаната мълчи.
Някакви предположения какъва може да е причината и/или проблема?

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2015, 22:43
от bojo
Или изпуска, или има повече празен обем и докато вдигне компресия :lol: трябва време.

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 09:41
от Dr1nata
Аз за да съм по-сигурен, че съм уплътнил добре и няма да ми издиша прилагам следната тактика: заливам около водния клапан с разтопен восък, ако ползвам дамаджана заливам и около тапата

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 11:48
от dakobow
Колега, вече две години дори и не слагам воден клапан, просто затварям капака и гледам признаците за ферментация. До сега несъм имал развалена бира !

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 18:22
от Yaskata
@ bojo - запушил съм с коркова тапа и допълнително с хартиено тиксо, щедро намотано. Пластмасовата туба, от друга страна, не съм я подлепял изобщо.

2015-11-23 07.11.40.jpg


Сега, изплакнах дамаджаната със силен йоден разтвор, но после същия го сипах в тубата. Бирената мъст беше добре заквасена преди това със стартер на над 30часа - мъст от предната варка + 6гр Нотингам.

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 19:28
от bojo
Не знам, да не пропуска самото тиксо, макар че ме съмнява. А какво стана с проблемната?

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 21:50
от daniel.trifonov
...а след този силен йоден разтвор, исплакна ли с вода? Може това да е причина за по слаба ферментация в първия съд, в който разтвора е бил по-силен.

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 22:24
от Yaskata
не, не съм плакнал след него.
До колкото знам, ако изплакна след него се губи смисъла на дезинфекцията - самата вода бъка от бацили. Но все пак това е единственото ми РАзумно обяснение. Кривото е, че колкото и да е отслабнал този разтвор (за целите 2 минути) все пак е приложен върху два пъти по-малка площ след това. Тва обаче са разсъждения на принципа:

- Ванка, кое е по-близко - Слънцето или Бургас?
– Саше, Слънцето Виждаш ли го? а Бургас? Кажи ми кое е по-близо сега!

тъ само си гадая.
Сега пуснах захаромер и в дамаджаната за сверка. Разликата между двата е 0,5 и понеже захаромерите не са еднакви, мисля че това си е статистическа грешка.

На края ще бутилирам в различни шишета и практическия тест ще покаже заслужава ли си кахъренето цялата работа :D

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 22:39
от 5th-hokage
Яска аз мисля че няма смисъл да се къхариш, бирата ще е еднаква, според мен протича еднаква ферментация и в двата съда (заквасене са еднакво) може дори единия воден затвор да изпуска и за това да нямаш индикация, че нещо се случва (особенно след като имаш еднакви показания и в двата ферментатора)

Re: За ферментаторите

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 09:57
от victoryvt
Тия снимки на колко време от заквасването са ?
Че нещо много слабо са запенени.
Или е правена прекалена протеинова пауза или просто снимките са от края на ферментацията. Но ако е последното - не се виждат по стените кафевите остатъци от пяната ?