За ферментаторите

Модератор: Martin

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 17 Дек 2015, 11:05

сигурно съм допуснал грешка при отчитането
иначе тя си е в спалнята ми :D Живея в къща и отоплението малко ме затруднява.
Както и да е, бутилирах. От глупост, прибързване и малко време си причиних гашинг :angry-screaming:

Сега чакам да отлежи на студено. Тая неделя ще е минала първата седмица пък да видим какво се е получило
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот mirix » 18 Дек 2015, 17:20

Извиняай, може да си писал, но азпоне не видях. Колко време стояха във ферментатора. Аз на 13 гр. ги държах 2 седмици и приполвих единия кег, който стои навън и пак е една странна като за моята бистрота.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За ферментаторите

Мнениеот Yaskata » 24 Дек 2015, 12:06

Ето го и резултата от цялата драма
(за съжаление не записах кои шишета от кой ферментатор са - дамаджаната или тубата)

- утайките са доста и летливи - хич не са залепнали
- едната бира има гашинг - обилен :D
- другата е с нормална газировка
- и двете бири са с вкус на веро (плодови аромати и химия) просто не става за пиене

В гайда за вкусове и миризми на бирата не можах да намеря причината точно за този вкус. Освен това, че задържах стартера много дълго време (~48 часа) друга причина не намирам. И тъй като това ми е втората 30л варка която отива в канала, на този етап, това ми беше последната бира заквасена със стартер.

Keep breweing :whistle:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: За ферментаторите

Мнениеот nik0st » 23 Апр 2016, 18:24

И аз ферментирам в 2 или 3 ферментора прозрачни, че по-лесно се чистят после. Но след бурната фаза ги преливам в 50 л кег за вторична, та да се и поизравнят условията също.
nik0st
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 12 Апр 2013, 21:16
Местоположение: Варна

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта