По-сладка бира..?

Модератор: Martin

По-сладка бира..?

Мнениеот almus » 10 Яну 2015, 12:30

Колеги,как се получава малко по-сладка бира от нормалното за стил пейл ейл примерно?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: По-сладка бира..?

Мнениеот victoryvt » 10 Яну 2015, 13:30

1. Озахаряване на високи температури (68-70гр.)
2. Прекъсване на ферментацията при 5-6% екстракт чрез рязко охлаждане и последващо филтриране и пастьоризиране.
За консерванти няма да говорим.

А каква е целта ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: По-сладка бира..?

Мнениеот cervesa » 10 Яну 2015, 14:00

....и чрез добавяне на малтодекстрин или лактоза...
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: По-сладка бира..?

Мнениеот almus » 10 Яну 2015, 17:34

Някои англ.ейлове са по-сладки,както и повечето белгийски бири.Понякога ми се допива нещо подобно и за това питам.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: По-сладка бира..?

Мнениеот dejo » 30 Яну 2015, 03:48

А след като се прекъсне ферментацията как се газира в бутилката? Ако се сложат пак дрожди няма ли да има прекалено газиране. Само принудително газиране или пак с прекъсване и пастьоризация?

Предполагам,че в белгийските слагат малтодекстрин и лактоза, защото някои отлежават по 1-2 години в бутилките, а няма смисъл да отлежават, ако няма живи дрожди вътре.
dejo
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 08 Дек 2014, 19:26

Re: По-сладка бира..?

Мнениеот vsd » 30 Яну 2015, 14:50

Опитай едно озахаряване при температурата която ти е казал Виктор. Ще видиш че бирата ще остане доста сладка и без да спираш ферментацията. Няма смисъл да се тормозиш с пастьоризиране.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: По-сладка бира..?

Мнениеот slavi3 » 27 Авг 2015, 21:30

Как става точно озахаряването?
Аватар
slavi3
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 16 Авг 2015, 22:34


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron