"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 14 Окт 2014, 11:00

Благодаря,

точно така го приготвих разтвора - само дето не съм разбърквал изобщо, а много внимателно си го излях в кофата ... За късмет останалите две бутилки от Втори опит бяха, едната на винт от литровка а другата - суинг-топ, охладих във камерата и леко-леко на 4-5 пъти се освободих от излишното ЦО2 - надявам се това да е достатъчно за избягване на "кулинарните фонтани". Имах същия проблем и с бутилираните от Трети опит - но там всичките са литровки - та на третия ден от бутилирането, две бяха на кокал, а в други две почти нищо нямаше ... и тогава не съм разбърквал захарния разтвор ... ама вече ще знам.... :-)


За дезинфекция ползвам окорон-а дето го взех от магазина Ви - имам малка оразмерена пипета дето ги раздаваха с Панадолите и ползвам 1мл на литър - обикновенно подготвям 3 литра с 3мл и всичко дето ползвам кисне там от предния ден ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 22 Окт 2014, 19:11

Така, №4 "Нещо като Стаут"-а е в бутилките - този път сложих предварително приготвения захарен разтвор в кофата и разбърках добре преди да прехвърля от ферементора - за сега май всичко е в нормите - поне на пипане разлика в твърдостта на литровките няма - мисля да изчакам поне още седмица преди да пробвам ... незнам как може човек да издържи 3-4 седмици преди да пробва "резултата" ... :-)


Правих и №5 "Нещо като Битер" ... излезна малко под 5 литра от 1кг малц, пропорцийте:
- 5% caramber
- 25% caramunich
- 70% pale ale
- дрожди safale 04
- хмел Челинджър 12гр, Фугълс- 9гр (60мин Челинджър 10гр - в две кесийки по 5гр, 40мин Челлинжър 2гр + Фугълс 3гр насипни в тенджерата, 15мин Фугълс 6гр в кесйка) Отделно оставих 3те кесийки в малко мъст да поврят 10на минути докато охлаждах и "чая" прибавих във ферментора - надявам се да са пуснали нещичко допълнително, поне 15-минутния фугълс...

Малца (1кг) смесих с 3 литра вода на 72'С и малко - и за час и 10мин маш-а от 67.4'С падна на 66.6'С - пак под градус разлика което ме радва ...
плакнах с вода на 78'с (общо 4.5 литра)- отне половин час със самоделни такъми - лека-полека, колкото излиза толкоз добавях ... мисля следващия път да пробвам 'Batch sparging' на два етапа вместо импровизирания 'Fly' дето се получи ... тамън ще видя има ли разлика ... от общо 6.5 литра мъст, след варенето останаха под 5 литра ... абе май много се изпарява ... мислясе да инвестирам в по-голяма тенджера ...ще видим :-)

Охладих в мивката за прилично време - само видях зор с прецеждането към ферментора накрая заради утайката от насипните гранули хмел ... Дрождите посях на 20'С и всичко е нормално в момента - без никакви драми този път - бълбука си весело ...

№3 "Нещо като Ейл" го пробвах преди няколко дни - горе-долу става - ама хмела не се усеща много и има подчертан "дрожден" привкус, но пък аромата е супер ... надявам се като поотлежи още, "дрождения" привкус да изчезне ... а де, ама надали... мисля №5 да го прехвърля от ферментора в друг съд за още една седмица преди да го бутилирам - надявам се резултата да е по-добър по този начин ...

това от мен,
успехи
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 27 Окт 2014, 10:38

Да взема да споделя кое-как е с материяла...

От №3 "Нещо като Ейл"-а остана литър ... дрождения привкус като да го няма или не се усеща вече (то не остана за кога) Отварянето на бутилка от партидата си е все така приключение пълно с неизвестни ...

Пробвах №4 "Нещо като Стаут" - впечатлен съм ... мирис, вкус, вид и изглед - "като на инстинска" ... няма да изкара дълго ... проблеми с газировката никакви ... явно бъркане му е цаката ... :-) ... (извинявам се предварително за надписа на чашата - много е подвеждащ :-)

Изображение



№5 "Нещо като Битер" е в бутилките ... и тази партида е многообещаваща ... вкуса на 'все още зелената' си е на инстински ESB ... да не кажа двойна ИПА ... май съм попрекалил с хмела :-) Нямам търение да изчакам поне седмица за първи проби ...

Да споделя и как прехвърлам от "ферментора" към кофата за бутилиране с импровизирания сифон... Направих си капачка с 2 тръбички - на едната слагам двете тръби - вътрешната и външната на сифона - а на другата закачам помпата за топки - 3-4 напомпвания и сифона тръгва кротко ... останалото си е въпрос на гравитация ...

Изображение

Правих и №6 "Нещо като битер" - пропорциите ги промених съвсем малко:

Млац : 80% - Пале, 10% Караамбър, 10% карамюних
хмел : 10 Челинджър, 6 фугълс
озахарявах на 66.4'С и за час беше паднало на 65.6'С
дрожди: ползвах каквото събрах при прехвърлянето на №5 в бутилките (S04)...


Изплакването го направих на 2 пъти: източих малко под 2 литра, долях 2 на 78'С и разбърках. След 2-3 минути източих пак и долях още 2 лира, и след още 2-3 минути източих

За дрождите:
- "декантирах" (ако това е правилния термин) утайката от ферментора на два пъти. Първо изплакнах ферментора с малко преварена и охладена вода и прехвърлих в буркан. След около 2 часа в хладилника се беще утаило добре и по-голямата част прехвърлих в друг преварен буркан който оставих в хладилника. Докато си охлаждах след варенето сложих 2 лъжици от буркана в охладен захарен разтвор и след 30-минути си имаше пяна - реших, че е 'ОК' и го добавих към охладената и аерирана мъст - на 18'С ... на сутринта си бълбукаше и не е преставало от тогава ...

Главното е да се опитам да открия каква ще е разликата между №5 и №6 като основното е метода на промиване - определено по втроия начин е доста по лесно и бързо ... ще видим



Така изглежда №5 бутилирано ...

Изображение

лек ден и успехи
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 06 Ное 2014, 14:26

Тези варки от по 5л взеха да не ми стигат... :-)

Та реших нещо да направя по въпроса и си взех малко по-голяма тенджера с обем 11л (другата е 6л) - признавам, голямо менте е - чиста тенекия си е ... май е турска някаква ... както и да е ...

Снощи я тествах със, както следва:
- 75% Пайл, ~1.2кг
- 25% Мюних, ~ 0.4кг
- озахаряване с 4л на 67'С за час - падна на 66.6, с йода всичко изглеждаше добре ...
- промиване на 2 пъти с общо 7л (2х3.5л) на 78'С

В тенджерата влезнаха ~9.4л мъст с плътност някъде около 1.038 ... (по надолу съм писал как го мерих без хидромер)

Още като почвах си бях извадил утайката от №3 (дрожди Нотингам - виси в халдилника вече повече от месец) да се аклиматизира и докато се озахаряваше, приготвих захарен разтвор - 4гр тръстикова със 100мл вода ...
Като се поохлади (до към ~30'С) сложих 2-3 лъжички от утайката и го зарязах така ... останалото от утайката изхвърлих

след малко повече от 2 часа изглеждаше ето така:

Изображение

Хмел:
- 8гр Челинджър в две кесийки на 60мин
- 4гр Челинджър + 2гр Фугълс изсипани директно в тенджерта на 40мин
- 5гр Фугълс на 15мин пак в кесийка
от време на време притисках кесийките в стената на тенджерата с бъркалката да си пуснат каквото могат ...

Като свалих да охлаждам, прехвърлих 3те кесийки в едно джезве с малко от мъстта да си покъкрят за 15-на минути, току виж, пуснали още малко ...

Охлаждах почти час и прецеждах последния литър още половин - мисля повече да не слагам насипни гранули хмел ... ако варката беше към 20л нямаше изобщо да се занимавам с този последен литър ...

В крайна сметка излезнаха точно 7литра с плътност накъде около 1.058 .... посях на 24'С , почистих и заспах ...

Сутринта вече си бълбукаше ...



Малко наблюдения и изводи до момента...:
- от №4 "Нещо като Стаут" остана само литър - за 'специални цели' - следващия път ще е "по-гъста" мъста щото с отлежаването вече не се усеща сладост, иначе на мирис и като пяна е идеална ...
- от №5 "Нещо като Битер" нищо не остана - най-сполучливата ми варка до момента - оказа се (не ми се смейте много) че за да стане като трябва, освен всичко друго, на бирата и трябват поне 3-4 дни в хладилника ... разликата е фрапираща и доста неочаквана за мен ...
- №6 "Нещо като Битер" чака за тестове - първите 2 литра са в халдилника и ще изчакам още поне ден преди да я пробвам ... вече има с какво да я сравнявам ... мммм...


Друго ... малц почти не остана (под килограм общо от всички видове) - та ще се пазарува пак :-)

Рефрактомера още пътува от Китай (надявам се де) та докато още го чакам си взех една малка бижутерска електронна теглилка - до 100гр с разделителност 0.01гр - хем да си меря по-точно хмела, хем я ползвах и за мерене на плътността...поне имам вече груба идея какво влиза във ферментора и евентуално - какво ще излиза ...

Горните плътности дето пиша ги получих по следния начин:
- имам една пипета от тези дето идват с панадолите - разграфена е до към 9мл (май) ...
- поставям малък съд на тегликата и тарирам (нулирам)
- пълня пипетата до маркера за 6мл и я изпразвам в съда докато стигна маркера на 1мл - правя това 2 пъти и получавм 10мл в съда и гледам колко тежи.
- тарирам както си е, и повтарям операцията, после потретвам, накрая взимам средно аритметично от теглата ... надявам се методологията ми да е правилната ...

например за крайната бях получил съответно 10.56г, 10.58й и 10.61г което закръглих на 1.058 плътност ... интересното беше че всяка следваща проба беше по-тежка от предната - може пък да се е дължало на това че пробата постепенно изстиваше в чашата между меренията ... незнам ... май ще си взема и хидрометър да си сравнявам:-)

Например, като меря с чешмяна вода по горния начин, теглата и варират винаги между 9.97 и 10.00 което ми се струва напълно ок...

това от мен,
лек Ви ден и успехи с хобито
Последна промяна damyan_rm на 06 Ное 2014, 18:06, променена общо 1 път
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот malkstor » 06 Ное 2014, 16:41

damyan_rm написа:...Рефрактомера още пътува от Китай (надявам се де)...
Колега, ако си го поръчал от deal extreme (както направих аз), имай предвид че може да получиш вместо пратка - бележка от митницата да ходиш да си го вземаш от там срещу скромна такса. На мен не ми искаха ДДС, но при цялата занимавка по-добре да си го бях поръчал от магазина тук.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 06 Ное 2014, 18:16

malkstor написа:
damyan_rm написа:...Рефрактомера още пътува от Китай (надявам се де)...
Колега, ако си го поръчал от deal extreme (както направих аз), имай предвид че може да получиш вместо пратка - бележка от митницата да ходиш да си го вземаш от там срещу скромна такса. На мен не ми искаха ДДС, но при цялата занимавка по-добре да си го бях поръчал от магазина тук.


Благодаря,

не е от там, през ebay-я го поръчах (12 паунда)... и друг път съм пазарувал малки пратки така та горе/долу знам каква е процедурата .. то да дойде бележка - ех-е-е-е ... :-) ще изчакам още седмица и ще почна да ги ръчкам да видим какво става ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 07 Ное 2014, 09:38

Точно се разговорихме за рефрактометъра и хоп - листчето в пощенската кутия - тази сутрин го взех от пощата - не се дължаха никакви такси нито се наложи разкарване насам натам по митници ... дойде в твърда кутия с някаква пипета, кърпичка и отверка - 0-32%Brix - с чешмяна вода показва 0 или по-скоро едно делление нагоре - 0.2%

много съм доволен - остава и да мери прилично :-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот malkstor » 07 Ное 2014, 22:29

Същото и при мен, мисля че и в магазина тук е същия уреда като комплектация. Отървал си занимавките защото пратката е от EU :)
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот alvinator » 07 Ное 2014, 23:43

Встрани от темата, но все пак:
Не всяка пратка от Китай минава през митница. Братята китайци обичат да пишат върху кутията "подарък" или "дом и градина, $10".
Шансът в момента е около 50% да мине през митница подобна пратка. Преди време беше по-малко.

В най-лошия случай човек ще загуби 2-3 часа и ще плати ДДС върху стойността. Мито за доставки в диапазона 20-200$ няма.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 10 Ное 2014, 11:01

Така ...

с №7 нещата не вървят на добре ... на 3-тия ден ферментора се укроти, но "нещото" вътре продължава да е доста мътно ...

реших да изчакам още 2 дни, но без осбенна промяна ... вчера разкарах водния клапан и сложих нормална капачка - изкарах ферментора на балкона и го покрих да е на тъмно, да видя ще има ли промяна или не ...

мерих с рефрактомера - 5% (OG ~1.058) - миризмата е на бира, но е доста неприятна ... не мога да я опиша точно - не е медицинска, нито като на развалено ... по-скоро като на плесенясало ,,, незнам ...

Близнах малко, вкуса е също неприятен ... не е кисел, не медицински, по скоро е като на мухлясало ама не съвсем ... ще я да оставя така 2-3 дни на терасата, и ако няма промяна към по-нормално, ще заминава в канализацията ...


Мисля да набедя дрождите от №3 дето ползвах, струва ми се много вероятно, да са "подивяли" в халдилника или да съм вкарал нещо друго заедно с тях ... температурата при ферентора си беше 'нормалната': около 19-20'С, т.е. нищо по-различно от при предните варки ...

лек ден
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта