Див хмел

Модератор: Martin

Re: Див хмел

Мнениеот mirix » 01 Окт 2014, 15:42

vsd бери приятелю, иде ли ти на акъла каква бира с вкус на таратор ще стане :) Ще биеш бира с ракия . Аз за 20 мин бернах малко хмелец и мисля да забъркам една малка варка да изпробвам хмела в действие.
IMG_20141001_153709.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Див хмел

Мнениеот mirix » 01 Окт 2014, 16:29

Тук попаднах на нещо , но колко може да е достоверно

Alpha and Beta Acids in Hops
(reference: ASBC MoA. 8th edition, 1992)
Method
1. Place 5.000 +/- .001 gr pulverized hops in an extraction bottle and add 100 mL toluene.
2. Shake for 30 min with vigorous agitation.
3. Let stand until clear or centrifuge (preferred).
4. Dilution A: Dilute 5.0 ml of this extract to 100 mL with methanol.
5. Dilution B: Dilute an aliquot of the dilution A with alkaline methanol (0.2 mL 6M NaOH per 100 mL MeOH) so that the Abs at 325 and 355 falls within the most accurate range of the instrument.
6. Immediately read dilution B (1 cm) at 275, 325 and 355 vs a toluene blank that was prepared and diluted in EXACTLY the same manner.
Notes:
? Hexane may be substituted for toluene
Calculations:
Dilution factor, d= (volume dil A x volume dil B)/ (500 x aliq extract A x aliq dil A)
% alpha acids= d x (-51.56 A355+ 73.79 A325-19.07 A275)
% beta acids= d x (55.57 A355-47.59 A325 + 5.10 A275)

-------------

Example:
1. 5 gr hops extracted with 10 mL toluene
2. 5 mL clear extract diluted to 100 mL with methanol=Dilution A
3. 3 mL Dilution A diluted to 50 mL with alkaline methanol
4. Absorbances
o A355=0.615
o A325= 0.596
o A275=0.132
d = (100 x 50) / (500 x 5 x 3) = 0.667
alpha = 0.667 x [ -(51.56 x 0.615) + (73.79 x 0.596) - (19.07 x 0.132) = 6.5
beta = 0.667 x [ (55.57 x 0.615) - (47.59 x 0.596) + (5.10 x 0.132) = 4.3
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Див хмел

Мнениеот nnakov » 01 Окт 2014, 21:24

Интересно упражнение!
А по силата на горчивия вкус не може ли да се определят алфа киселините - това, което направих аз със чая (описал съм го в началото на темата).
Все пак за нормална варка едва ли е необходим съвсем точен резултат.
Лошото е, че такива храстчета има много, но не знаем що за хмел е - дали див вариант или самозасяли се семена от различни видове благороден хмел, което се отглеждат или са се отглеждали в различните райони на страната.
Някой знае ли какъв вид хмел се отглеждаше по времето на соца? Може да са останали варианти от него, но вече не култивирани. Това може да ни помогне да определим приблизително какъв би могъл да бъде състава на този хмел.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Див хмел

Мнениеот cervesa » 01 Окт 2014, 21:41

Знаем!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Див хмел

Мнениеот nnakov » 01 Окт 2014, 21:56

мислех че сме тук, за да споделяме това, което знаем :D
Здраве да е.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Див хмел

Мнениеот cervesa » 01 Окт 2014, 21:57

А,пък ние )УС на АДПБ) искаме и подкрепа когато организираме мероприятия!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Див хмел

Мнениеот vsd » 01 Окт 2014, 22:05

mirix написа:vsd бери приятелю

За съжаление шишарките са прекалено изсъхнали иначе сигурно щеше да стане интересна тараторена бира :)
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Див хмел

Мнениеот mirix » 02 Окт 2014, 09:42

В соца тук около В. Търново и Дебелец се е отглеждал хмел, така че шанса някое птиченце да е изакало семенце е 50:50 мястото е на 1-2 км по въздушна линия. Сорта какъв е бил не мога да кажа :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Див хмел

Мнениеот dani_94 » 11 Окт 2014, 17:31

IMG_20141011_113252.jpg

IMG_20141011_113308.jpg


Това е на съседите на мрежата... Откъснах един цвят, но ми се стори много странна миризмата и се отказах, но мисля да ги обера другата седмица и да направя една експериментална варка :)
dani_94
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 03 Апр 2014, 13:56

Re: Див хмел

Мнениеот nnakov » 13 Окт 2014, 23:09

Да ви кажа, направих една варчица с див хмел. Ферментира добре и вчера я бутилирах.
При бутилирането направих бърз сензорен анализ, сравних IBU на вкус с други мои варки, за които знам точно какъв хмел с каква алфа киселинност съм слагал и според мен след кратки изчисления дивият хмел от моята ограда трябва да е с около 2% алфа киселини.
На вкус е повече от приятна с нормална горчивост. Не мога да кажа, че допринася с кой знае какъв аромат, но ще видим как е след отлежаването.
Разбира се не може да измести благородните ароматни хмелове, но за вгорчаване става доста добре.
Аз лично постигнах IBU 47% с:
- 4,2 гр/л - 70 мин.,
- 3,4 гр/л - 55 мин
- 3,2 гр/л - 17 мин
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта