Пшеничен Невайс

Модератор: Martin

Пшеничен Невайс

Мнениеот izrodka » 24 Авг 2014, 21:33

Здравейте всички! Как мина конкурса? Поздравления!
Нямам търпение вече за нова бира. Между десетките бири, които домъкнахме от Чехия имаше и пшеничен Staropramen. Сетих се, че най-любимата ми българска масова бира беше пшеничната Каменица. И двете, обаче, нямат типичен (блатен) вайсен (гаден) вкус. Пък и не пише "вайс" никъде, мисля и на двете бутилки. Каква е таз, джанам, смесица и как, аджеба :) , да я постигнем.
Поздрави и Хубаво лято 8-)
Прикачени файлове
Kamenitza_Wheat_beer.1.JPG
Някои хора...не разбират нащо предаване
Аватар
izrodka
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Юни 2014, 00:04

Re: Пшеничен Невайс

Мнениеот izrodka » 24 Авг 2014, 21:39

IMG_20140811_193107.jpg
Някои хора...не разбират нащо предаване
Аватар
izrodka
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Юни 2014, 00:04

Re: Пшеничен Невайс

Мнениеот cervesa » 25 Авг 2014, 14:23

Добре дошла!Язък ,чене можахме да пробваме канеленото ти творение :(

.."типичен (блатен) вайсен (гаден) вкус"...-не знам откъде си останала с впечатлението,че това е вкуса на вайс бирата (вайцен)?

Посочените от теб, като такива (Каменица и Старопрамен) са далеч от добри образци за вайс бира.
Каменица ,даже не съм я срещал тази година.
От българските в момента Болярка вайс е на прилично ниво,като изключим по-силния малцов вкус,който вероятно е от по-малко вложен пшеничен малц.
За да се нарече една бира наистина пшенична т.е.вайцен или вайс,би следвало да съдържа поне 50% пшеничен малц,съгласно Райнхаистгебот,не че не в възможно да е с по-малко.
А как се прави виж в темата тук: http://forum.beer-bg.com/viewforum.php?f=25&sid=e376849c82dde5ede2f0f93af5a850df
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Пшеничен Невайс

Мнениеот izrodka » 25 Авг 2014, 23:05

Яху! Да, Каменицата я спряха много бързо. Май само аз я пиех, а доста се постарах :)
Ее, пробвала съм много много вайси и просто не ми допадат. Блато :) И немски, чешки, белгийски, че и австрийски от пивоварната.
Там е работата, че според мен специално тези двете не са вайс, или поне не са с такива дрожди, защото нямат характерния аромат. Просто пише "нефилтрирана". Болярката си е вайс, хареса ми само защото беше много студена.
Възможно ли е да са някаква технология за пшенична бира с долна ферментация или просто са с друга мая.
Айде, че да я почвам тоя уикенд, нямам търпение :mrgreen:
Някои хора...не разбират нащо предаване
Аватар
izrodka
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 09 Юни 2014, 00:04

Re: Пшеничен Невайс

Мнениеот cervesa » 26 Авг 2014, 08:47

Всичко е възможно за "големите",в името на печалбата! :lol:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron