Страница 13 от 13

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 11 Ное 2017, 15:42
от rajev
Първо да чистетя именниците днес Виктория и Виктор.Дъщерями има имен ден както и Виктор Върбанов пожелам да са живи и здрави.Ето това си отворих за празника- раух на 1 година
20171111_125310_resized.jpg
рауха
20171111_125310_resized.jpg
рауха
.И сега да попитам нещо:
Винаги варя едно количество бира варката ми е 8кг малц.И винаги изкарвам мъст с начален екстракт от 11 до 12 брикс.Съдовете са ми еднакви всеки път всичко е премерено и отиграно десетки пъти ,обаче този път ми даде екстракт 14% -- ЗАЩО ПИТАМ като не съм направил нищо по-различно.варка винаги 90 минути.
Поздрави и наздраве на празнуващите

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2017, 23:06
от rajev
Варя на газ.Има над какво да помисля.Поздрави

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2017, 10:02
от Martin
Имах и аз няколко варки където ми излизаше ужасно висока екстрактивност. Оказа се че кантара ми се е прецакал.

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2017, 11:00
от dr_slavov
Пиша ти първите няколко неща които ми минават през ума и влияят на крайната екстрактивност.
1. Вида на малца. Пилзена е с над 81% екстарктивност, а CARAFA с 65%
2. Едрина на смилане на малца
3. Профил на майшуване.
4. Варене. Ако вариш на газ е много трудно да направиш едно и също изпаряване от варка до варка. Ако вариш на ток е по предвидимо, но и там има вариативни фактори. Напрежение на мрежата, околна температура, начално количество преди варене.

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2017, 13:10
от rajev
От горе на всичко и ферментазията ми се влачи за една седмица са свалили дрождите от 14 на 10 брикс ама се вижда през стъклото че ферментира яко.Реших и вдигнах температурата след третия ден.Сега е 15 градуса

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2017, 08:01
от rajev
Нещата се изясниха :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
След като приключи ферментацията и започнах да бутилирам и кегирам бирата излезе по-малко от обикновено с около 3.5 литра .Който съм изпарил по време на варката.Алкохолно съдържание 4.8% сега след газировката ще пробвам да видя как и после поне 3 месеца на студено и консумация чак на пролет.
Поздрави и наздраве