Страница 12 от 13

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 08:10
от rajev
Колега кажи по-точно какво пиши в описанието на този брюмастер.Дефинирай --вентилира--.Има опитни пивовари, който веднага ще те просветлят ама искаме трябва повече информация да дадеш.Поздрави

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 12:38
от beerlioz
"Важно: Бутилките трябва да се вентилират след 12 часа от напълването и още веднъж през
първите 2 - 3 дни за да излезе натрупания въглероден двуокис." Това го намирам в ръководството за експлоатация на Speidel's Braumeister от магазина в секцията за оборудване за домашна бира. :?

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 13:28
от victoryvt
beerlioz написа:Здравейте и от мен ,поздрави на всички за ентусиазма и уменията.Четох в упътването на Брюмастера , че е нужно пивото да се вентилира 12часа след бутилирането и после отново след ден-два.Според вас нужно ли е ?


Темата е дълга за коментар, но с две думи - отговорът е - просто не.
Точното наименование на продукта на немската фирма е "Браумайстер", но дали с него или с каквато и да е тенджера си произвел младата бира - начините на газировка са друга тема.
Освен това, германците обичат да практикуват бутилковата газировка с пивна мъст, а не със захар или други подобни.

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2015, 14:36
от rajev
Ето и бохемиан пилзнер-а 7 дни след газировката.
Чуден е .
20150208_123514.jpg

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2015, 13:47
от rajev
Здравейте колеги домашни пивовари ,членове,и тези който са без членове :mrgreen: .В неделя варих пейл ейл ,като бях подготвил стартер от предния ден (събота).В неделя В 17 часа заквасих 42 литра бира с начален екстракт 13.3 брикс.Днес в 13 часа(около 45 часа по-късно)хидромера показа 5 брикс-никога не съм свалял толкова бързо.
1)стартер 5 литра с начален екстракт 10.5 брикс -когато заквасих бирата стартера беше на 24 часа от посяването на дрождите
2)дрожди Нотингам
3)температура на ферментация 20 градуса точно и постоянно
На някой да му се е случвало такова нещо?
Дали бързата ферментация се дължи на презасяване с дрожди??(като се замисля въпроса май е ретуричен)
Поздрави

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2015, 13:52
от mirix
Като се замисля , ако има вкус на мая презаквасване ще да е :D

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2016, 16:51
от rajev
Ден за размисъл!!!ГЛУПОСТИ...
Деня си беше за раух.Мислих да озахарявам така:
50гр-20мин
64гр-30мин
72гр-20мин Обаче по стечение на обстоятелствата протеиновата пауза е подминах.претоплих водата и след смесването градуса беше 63 и озахарих на 64гр за 50 мин после 72гр 20 минути .Прецеждането мина 48 литра за около 30 минути.
Хмел холертау ,ибуто е 27,18.Сега чакам стартера да се развие и заквасвам основното количество мъст утре вечер...........
Начален екстракт 12 брикс

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 12 Дек 2016, 14:26
от rajev
Ето го и раух-а .Газировката е перфектна след като спадне голямата пяна задържа слои от 6-7мм до самия край.Сега заминава да отлежава поне 3 месеца
20161210_131127 (1).jpg

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2016, 14:15
от Yaskata
Стискам ѝ палци ;)
А колко опушен мац сложи? Интересно ми е защото смятам да експериментирам с 75%

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 07:54
от rajev
40% раух.Пробвай и после сподели после .Аз ще чакам да отлежи добре поне 3 месеца да видим как ще е тогава