Страница 11 от 13

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 18:57
от rajev
Съвсем сериозно ти казвам околната температура е 12 постоянно, варира половин градус нагоре или надолу зависи дали ще пуснем сушилнята за дрехи щото и тя е там около бирата ,а вътре термометъра показва 10 градуса ,държах го 5 минути немръдна повече от 10.Когато я засиля да лагерува махам отайките нали?????

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 19:04
от victoryvt
Махаш Утайките да.
То няма как да е иначе - изтегляш с маркуч течното, а утаеното остава отдолу и после се хвърля.
При лагеруването ще остане друга малка утайка, тя е от чисти дрожди. Можеш да я ползваш за следващо заквасване.
Няма как в един съд да е 10гр. а около него да е 12, най-вероятно е било студено тия дни и сега се е постоплило, а течността във ферментатора все още не е чула (петела).
Както и да е, заквасено е с малко дрожди и затова ферментацията се влачи по-дълго време.
Аз затова и казвам че лагерите не са всеки, нужен е опит и предварителна подготовка по въпроса.
Но, може и на собствен гръб да се получи този опит.

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2014, 19:20
от rajev
Първата ми бира беше лагер и нямах други проблеми освен ,че я преохмелих .А тая сега още от началото на варката нещата се замотват ама все пак се случват.Сега като се замисля миналата година дрождите бяха пак 11грама ама бирата беше 6 литра.Само чакам този раух да ми освободи ферментора и зареждам бохемиан пилзнер ЛАГЕР .ПОВТОРЕНИЕТО Е МАЙКА НА ЗНАНИЕТО.Въпроса е ,че разбрах кога точно да махна Утайките :clap: :mrgreen:

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2014, 16:58
от rajev
Днес показанията на хидромера е около 7 брикс и започнах затопляне до 18.5-19 градуса на толкова съм нагласил релето на нагревателя ще следвам инструкцийте на Виктор пък да видим какво ще се получи.Поздрави

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 17:36
от rajev
Показанията на хидромера днес е около 5.3 брикс температурата вътре във ферментатора е 16.5 градуса нагревателя трудно покачва температурата и съм завил ферментора с едно зимно яке.Или 1.5% изядени от дрождите за няма и 20 часа утре мисля да я местя вече да лагерува.Наздраве и благодарности на хората, който винаги ми помагат при затруднения .Виктор,Бай Темелко и всички други знайни и незнайни войни :mrgreen: :dance:

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 15:10
от rajev
20150111_130507.jpg
Най-накрая, 1 месец и 2 седмици след варката ето го раух-а.

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 15:32
от victoryvt
Екстра е, поне на вид.
За вкуса ти ще кажеш.
Жалко, че няма да можем да я дегустираме на 17-ти.

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 15:57
от rajev
Бирата е много вкусна,ама още ще я оставя да отлежи.Вчера в Пловдив като стана 16 градуса на обед и неможах да се стърпя да не си отворя една бутилка.По-горе бях писъл ,че чакам 25 литровия ферментатор да се освободи да го заредя с пилзнера,по стечение на обстоятелствата бохемиан пилзнер-а ферментира в 50 литров ферментатор заквасен с 5.5 литра стартер.Ферментацията върви много добре за сега

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 14 Яну 2015, 19:06
от rajev
Показанията на захаромера е 8 брикс(преди 5 мин).Начално беше 11.5 брикс ,ферментазията продължава перфектно(ПУ ДА НЕ И Е УРУКИ НА ПИЛСНЕР-А) Като мерих плътноста си сипъх в една малка чашка да я пробвам -много ми хареса на вкус.Поздрави и наздраве

Re: и аз сварих първата бира

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2015, 00:27
от beerlioz
Здравейте и от мен ,поздрави на всички за ентусиазма и уменията.Четох в упътването на Брюмастера , че е нужно пивото да се вентилира 12часа след бутилирането и после отново след ден-два.Според вас нужно ли е ?