Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Don Reba » 21 Ное 2019, 08:35

ALL_ON написа:А бе любими, чистя каквото е останало :D Проблемът е, че изтървах температурата на ферментация и сега не зная какъв "компот" ще стане :) Едва ли ще дочака Шопския конкурс за Стаут. Няма какво да се пие и може би ще замине бързо.

в смисъл вдигнала се е твърде много?
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 21 Ное 2019, 12:30

Don Reba написа:
ALL_ON написа:А бе любими, чистя каквото е останало :D Проблемът е, че изтървах температурата на ферментация и сега не зная какъв "компот" ще стане :) Едва ли ще дочака Шопския конкурс за Стаут. Няма какво да се пие и може би ще замине бързо.

в смисъл вдигнала се е твърде много?


Да, външната температура е 24-25 гр., при очаквана около 20 гр. Тоест, във ферментатора е може би 27-28 гр., което идва много за US05. Ще видя как ще се отрази това на бирата. При всички положения ще се изпие :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Martin » 21 Ное 2019, 13:00

ALL_ON написа:Да, външната температура е 24-25 гр., при очаквана около 20 гр. Тоест, във ферментатора е може би 27-28 гр., което идва много за US05. Ще видя как ще се отрази това на бирата. При всички положения ще се изпие :)


Дано... аз съм хвърлял US05 на 25 градуса. Не се пиеше.
Иначе съм правил с Нотингам на 28-30. Не беше представителна но си я изпихме без проблем.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Don Reba » 21 Ное 2019, 13:04

хм, мен не ми се е случвало да прегрея бира, какъв е ефекта върху вкуса, и сигурно ли е че е от прегряването, а не от зараза?
аз лятото ги ферментирах в мазето, октомври вдигнах ферментатора в апартамента, и като зе че удари една жега, стигна до 28 на ферментатора, но не усетих поражения върху вкуса.
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 17
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 21 Ное 2019, 13:55

Ще разбера в неделя след като я подготвя за кегиране. Надявам се да не се стигне до изхвърляне :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 25 Ное 2019, 21:33

Снощи кегирах Стаута. От 14 Брикс е свалило до 3 (след корекцията), което прави около 6% ABV. Вкуса не е лош, усещат се кафе и черен шоколад. Има и феноли, ни определено не вземат превес. Това което ми липсва е аромата на хмел. Явно ще добавя малко хмелни капки Каскейт в един по-късен етап. Ще видим как ще се развие бирата след газиране и отлежаване. Поздрави :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта