Варене по метода BIAB

Модератор: Martin

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 28 Яну 2019, 14:58

Вчера беше ден за варене врътнах един SMaASH с Pale Ale малц и Citra. Отново BIAB с частично промиване. Не знам дали всички четат групата в ФБ, затова пускам и тук във форума. Ето рецептата

Title: SMASH CITRA PALE ALE (RifayBrew)

Brew Method: BIAB
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 75 min
Batch Size: 54 liters (fermentor volume)
Boil Size: 65 liters
Boil Gravity: 10.8 °P
Efficiency: 74% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 12.9 °P
Final Gravity: 2.2 °P
ABV (standard): 5.71%
IBU (tinseth): 38
SRM (morey): 5.28

FERMENTABLES:
12 kg - Belgian - Pale Ale (100%)

HOPS:
50 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 31.69
50 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Boil for 5 min, IBU: 6.32
200 g - Citra, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Dry Hop for 4 days

MASH GUIDELINES:
1) Temperature, Temp: 65 C, Time: 50 min, Amount: 60 L, Temp rest
2) Temperature, Temp: 72 C, Time: 20 min, Temp rest
3) Temperature, Temp: 78 C, Time: 10 min, Mashout
4) Fly Sparge, Temp: 78 C, Time: 20 min, Amount: 20 L

OTHER INGREDIENTS:
10 g - Irish Moss, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Boil
10 g - Gelatin, Time: 0 min, Type: Fining, Use: Secondary

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: Yes
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 18 C

Използвах промити дрожди US-05 от предна варка - около 3-4 пръста от буркана за цялата варка, стана общо 54 литра или 3 канти по 18 литра догоре. Затова направих стартер, като предния ден направих мини варка с 250г малц. Стартера оставих на магнитната бъркалка за около 30 часа и очевидно бяха активни дрождите.
4 часа по-късно вече имаше бълбукане, а днес сутринта (около 15 часа след засяване) вече бълбукаше мощно.
Самата бира изглеждаше доста бистра още то сега, а тепърва й предстои да се избистри. 13Р e ok за SMaSH, чудя се дали може да се категоризира като IPA или си е Pale Ale?
Постигнах сравнително добра ефективност за BIAB - 74%. Разликата с другите варки е, че рециркулирах през цялото време с помпичка. Използвах около 60 литра вода за 12 кг малц за озахаряване и още около 15 за промиване. Промиването направих като надигнах торбата с помощта на планка на тавана, карабинери и две двойни макари. Това улесни повдигането доста, като реално вдигах 1/4 от тежестта. След това започнах варене, а от торбата все отще си капеше. Реално така успях да събера още около 5 литра бира, които досега винаги съм хвърлял, тъй като нямаше как да чакам толкова време, вдигайки с голи ръце.
Използвах само Citra - 50 грама за 60 мин и още 50 за 5 минути + остатъка - 200 грама, които ще разпределя в два от кеговете, а третия ще охмеля експериментално с друг наличен хмел.

Убеждавам се че BIAB е лесен метод, подходящ е за начинаещи, общо взето всичко в един съд. Накрая се мие само 1 съд + останалите принадлежности, но е по-добре от 3 съда.
Използвах една кофа от 20 литра за водата за промиване, която дори след това няма нужда от миене, защото е имало само вода в нея.
Прикачени файлове
50853190_10218829320470894_681686570587127808_o.jpg
50920383_10218829319710875_8845585244619800576_o.jpg
50949559_10218829319230863_7555348923980709888_o.jpg
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 564
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот Martin » 28 Яну 2019, 15:05

Уффф... с тея °P като вземете да пишете без да сложите в скобки 1.052 отзаде се чувствам все едно чета някой американски форум със галони, паундове и унции...
вадя таблицата да гледам за какво става реч.

Ниска ефективност с тоя BIAB, не ме кефи нещо
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1013
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 28 Яну 2019, 15:21

Хаха, ми аз по Gravity не ги знам, трябва да прекалкулирам. Никога не съм ги ползвал и всичките ми рецепти са с Плато.

Колкото до ефективността - да по малка е в сравнение с трисъдова система, но не много. Мисля че максималната ми е била около 80%, но знам ли тогава дали съм я смятал правилно.
Martin, ти каква ефективност постигаш средно?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 564
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот Martin » 28 Яну 2019, 15:56

Миналата седмица чукнах 83% на първата ми 60л варка.

Аз пък обратно, винаги само със SG съм работил още от първата ми варка, и със платото съм скаран и не мога да преценя кое колко е. Все едно ми говориш във футове и инчове.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1013
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 28 Яну 2019, 16:11

Така е, кой както свикне :)
Колкото до ефективността - 9% нагоре не спестяват кой знае колко малц. Калкулацията показва точно 1.3кг малц или 3.45лв за конкретната варка (54 литра на 13P).
Да на 10 варки ще спестиш колкото за 1 варка от към малц, но пак казвам метода е по-мързелив и не се мие толкова много. Като време - зависи колко си организиран. Аз вчера започнах в 10 с миене да оборудване и да погрявам водата и приключих в 16:00, което са си 6 часа, но не съм си давал зор.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 564
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот dr_slavov » 28 Яну 2019, 16:28

Martin написа:Уффф... с тея °P като вземете да пишете без да сложите в скобки 1.052 отзаде се чувствам все едно чета някой американски форум със галони, паундове и унции..

По-скоро обратно. В САЩ използват основно SG, в Европа се работи с Плато. :)
Първият ми хигрометър беше в Плато и сега SG ми е като на китайски. А и по-лесно се смята алкохола. Вадиш крайната плътност и делиш на две.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 474
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот Martin » 29 Яну 2019, 10:14

Да да, знам че SG се използва предимно там. Вися по техните форуми.
Имах предвид че ми е все едно ми говорят във футове и инчове :)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1013
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот knasfas » 01 Мар 2019, 21:00

Здравей,

Преди помпичката имаш ли някакъв вид филтър или торбата задържа достатъчно?
Още един въпрос - какви маркучи използваш? Имам предвид термоустойчиви ли са и ако са, от къде ги барна, че последно като търсих цените малко ме отказаха :shock:

Поздрави,
Иван
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот 5th-hokage » 04 Мар 2019, 07:56

За маркучите.
За съжаление хубавите макучи - термо устойчиви и за хранителни цели с дебела стена и доста разтегливи са от 12лв. на метър и нагоре (зависи от дебелината на стената).В София намерих в "Жълтия магазин" на гърба на Арена Армеец (продават и доста лабораторна стъклария) иначе Текс ще ти каже сайт от където можеш и онлайн да поръчаш но излиза по дебело с доставката (фирмата е друга). В заключение ще кажа, че въпреки цената инвестицията си струва.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 350
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Варене по метода BIAB

Мнениеот ultrashock » 05 Мар 2019, 10:08

knasfas написа:Здравей,

Преди помпичката имаш ли някакъв вид филтър или торбата задържа достатъчно?
Още един въпрос - какви маркучи използваш? Имам предвид термоустойчиви ли са и ако са, от къде ги барна, че последно като търсих цените малко ме отказаха :shock:

Поздрави,
Иван

Има bazooka filter на вътрешната страна на крана + торбата. Задържа достатъчно, за да не запушва помпата. При последната варка рециркулирах през цялото време и нямаше запушвания. Преди това бях само с торбата и пак беше ок според мен.
За маркучите - аз моите ги поръчах от OLX, но съм изгубил контакта. Хубави бяха ама поръчах малко за съжаление.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 564
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта