Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ultrashock » 07 Ное 2018, 09:31

Във ФБ групата видяхме за какво става въпрос, интересно ми беше дали си използвал хоп спайдър или нещо друго, в което да слагаш хмела по време на варенето?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 07 Ное 2018, 10:59

Не, не съм използвал нищо, директно хмелът в пивната мъст :) Резултатът е от една страна увличане на всички утайки от белтъци, от друга страна лесно се прецеди през жълтата торба :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 24 Юни 2019, 09:10

Бая време не съм писал в темата, дай нещо да драсна :D Вчера варих ПРОСТО ЕЙЛ. Защо просто, ами защото си е чиста проба сбирщайн по отношение на хмелове, които така или иначе трябваше да се изчистват. Стил - НЯМА, очаквания - НЯМА, каквото стане :D
- Малц: Общо 7 кг.
- 5 кг. Гръцки Пейл Ейл;
- 0,5 кг. Шато Бискуит;
- 0,5 кг. Шато Кара Рубин;
- 0,5 кг. Шато Арома;
- 0,5 кг. Шато Кара Голд;
Озахаряване - 21 литра вода, паузи:
- 65-66 гр. за 45 мин.;
- 72 гр. за 15 мин.
- 76 гр. Машаут
Йодна проба перфектна!
Промиване с вода на 78-80 гр. до събиране на 37-38 литра на 11 Брикс преди варенето
Варене много бурно 90 минути, охмеляване:
- 50 мин. преди края - 20 гр. Магнум 14,6% АА;
- 5 мин. преди края - 40 гр. Голдинг 4,8% АА;
- 5 мин. преди края - 50 гр. Щирин Драгон 5,2% АА;
- 5 мин. преди края - 50 гр. Джарило 11% АА.
След варенето 28-29 литра на 13,5 Брикс, ИБУ 40-45 по калкулатор, цвят Амбър.
Заквасване със стартер на Квейк (Марчев ми прати, да е жив и здрав)
Днес сутринта клапана "звънти" при околна температура 27-28 гр.
Прикачени файлове
64837637_688509174933396_1948404702580310016_n.jpg
65470393_1100209260168129_3448384728917344256_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 531
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта