Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Сеп 2017, 14:47

Вчера варих Вайцен, че съвсем съм свършил запасите вкъщи, а и за Октобера да има 1 кег (ако стане) :)

- 3 кг. Пилзнер малц на Вайерман;
- 3 кг. Пшеничен малц на Вайерман;
- 0,2 кг, Меланоиден малц на Вайерман;

Вода - самоковска, чешмяна, без корекция на ПХ. Озахаряване 1/3 на 65-66 гр. (протеинова не ми се правеше) за 45-50 минути, вдигане на 72 гр. за 15 минути и машаут на 76 гр. Промиване с вода на 80 гр., като тук малко повечко вода сипах от необходимото. В резултат на това близо 40 литра преди варене на 9,5 Брикс (по рефрактометър). Варене 90 минути доста бурно.
Хмел:
-10 гр. Нъгет 10,5 % АА на 60 минути (нямах друг за вгорчаване, добре че Тошко имаше този :text-thankyoublue: )
- 1 чаена лъжичка Ирландски мъх на 15 минути;
-15 гр. Халертау Традиционен 6,7% АА на10 минути;
-15 гр. Халертау Традиционен 6,7% АА на 5 минути;
ИБУ около 15
След варенето около 30 литра на 11,5 Брикс. Исках малко повечко, но колкото, толкова :) Охлаждане и финално прецеждане общо за около 1 час. Заквасване със стартер на Wyeast-3068 Weihenstephan weizen, който беше много активен. Ферментацията започна буквално веднага, външна температура 26-28 гр., вътрешна 28-30 гр. :) Очаквам доста дъвки, банани и др. "благинки". Този път разделих бирата в 2 ферментатора, за да не "избяга" като миналия път :D Иска ми се да става възможно най-бързо, че съм болен и е нужно да се "лекувам" ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 21 Сеп 2017, 18:39

Днес, по-малко от 4 дни от заквасването кегирах вайцена. От 11,5 е свалило до 2 Брикс, което е точно 5 % ABV. Ще видим след като се газира как ще бъде. За сега мога да кажа, че си има всички характеристики на вайцен, но някак е по-различен от предишния (то вярно, че и рецептата е леко променена).
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 29 Яну 2018, 11:58

Крайно време беше да открия и аз сезон 2018 :) Вчера реших да сваря нещо, че нямам грам бира вкъщи. Целта беше ежедневна бира, светла, тип ейл, без никакви претенции. Та ето какво забърках:
Малц, общо 7 кг.
- 6 кг. Пейл Ейл;
- 0,2 кг. Карахел;
- 0,2 кг. Карапилз;
- 0,2 кг. Карамюних 2;
- 0,2 кг. Мюних;
- 0,2 кг. Караред;
Озахаряване: 1/3 с 21 литра вода - 45 минути на 66 гр., 15 минути на 72 гр., машаут на 78 гр.;
Промиване с вода на 80 гр. до събиране на 38-39 литра преди варене на 11 Плато;
Варене общо 1 час и 30 минути, че се събра много мъст и нямаше да успея да я побера във ферментатора. Вря доста бурно и добре, че бях сложил тендрежата в банята, че плиска доволно :)
Хмел:
- 25 минути преди края на варенето сложих каквото беше останало от сухото охмеляване на Черната ИПА (Амарило, Цитра и Мозаик, които бяха общо 100 гр., но колко са останали след сухото не е ясно);
- 15 минути преди края на варенето 1 чаена лъжичка Ирландски мъх;
- 5 минути преди края на варенето 33 гр. Цитра 13,2 % АА и 15 гр. Амарило 7% АА.
След края на варенето, охлаждането и финалното прецеждане заквасих 28-29 литра на 13 Плато с лек стартер на дрожди Wyeast 1272 American Ale II (N-то поколение :) )
В момента във ферментатора е 19,5 гр., при околна 18,5 гр. в помещението. Получи се приличен светъл цвят и добър аромат. Надявам се да стане лека, свежа, ежедневна биричка, да си я закача на разливната и да си я изпием с кеф :D
Прикачени файлове
27479393_1687010354668570_1666486440_o.jpg
Преди заквасване
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот dr_slavov » 29 Яну 2018, 19:13

Влади, в петък варих нещо много близко със същата идея (ежедневна бира). Пак с Цира и Амарило (защо ли? :lol: ) Само, че 50/50. Няма да правя сухо. Сега мъча едини Нотингам на 13°С във ферментатора. От петък до днес сутринта бяха свалили от 14Р на 11,5Р, но ще тръгнат. Няма къде да ходят.
Сложи нещо и в бутилки да разменим някоя друга.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 389
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 29 Яну 2018, 22:28

Да бе, защо ли такова съвпадение в хмеловете :D Сухо и а няма да правя. Иска ми се да сложа няколко бутилчици, но проблемът е, че в неделя летя за Будапеща и ще форсирам кегиране в събота на 6 дни. В такъв случай не зная дали ще имам възможност а бутилки, или всичко ще е в кегове. Разбира се ако имам възможност ще заделя и бутилки ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот 5th-hokage » 30 Яну 2018, 09:46

Разбира се че можеш да сложиш в бутилки :) дори и след кегиране - стига да са PVC-та и да си донесеш кега до нас.
Разбира се има и такса :) 10% от напълненото количество :) на 10 бутилки - една за мен :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 330
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 30 Яну 2018, 10:15

Мислех си го това :D Все пак единият кег ще е малкият, така, че няма особени проблеми! А за таксата, то ние докато пълним ще изпием по 2-3 :lol:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 10 Фев 2018, 23:29

Миналата събота 03.02,2018г. кегирах бирата, като за първи път реших да добавя в единия кег желатин за избистряне. Общо взето процедирах по начина описан от Виктор. Ферментацията приключи на около 2-2.3 Брикс (от начално 13 Брикс), което дава около 5,7-5,8% ABV. Оставих бирата е кегератора на 0,8 Бара налягане за 7 дни, през които не бях в БГ. Днес като се прибрах, източих утайката и налях 1-2 чаши. Ами наистина с желатина има голяма разлика. Бирата е много бистра. Самата тя се е получила добре, пивка, лека ежедневна, ароматна. Липсва и малко още горчивина за моя вкус, но ще се изпие и така :) НАЗДРАВЕ!
Прикачени файлове
27934860_1702217206481218_2075505824_n.jpg
Телефона не снима много добре, а и чашата се изпоти и не си личи колко точно е бистра!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 05 Мар 2018, 23:41

Днес беше ден а варене на бира :) Отдавна планирах да сваря нещо подобно, но все не оставаше време - Стаут с градински чай Салвия! Чаят го брах към края на лятото в Хасково, като го вакуумирах и прибрах във фризера, до днес ;)
Рецептата:
Малц: Общо 8,05 кг. Вайерман.
- 6 кг. Пейл Ейл;
- 0,8 кг. КараХелл;
- 0,6 кг. КараАрома;
- 0,4 кг. Карафа 2;
- 0,250 кг. Печен ечемик
Корекция на водата:
- CaSO4 - 5 гр.
- CaCl - 3 гр.
Озахаряване: 1/3 на 66 гр. за 45 мин., вдигане на 72 гр. за 15 мин., машаут на 76 гр. Промиване с вода на около 80 гр. до събиране на приблизително 35 литра мъст на 13 Брикс преди варенето.
Варене: 90 минути (бурно);
Охмеляване:
- 50 минути преди края 40 гр. Магнум на 14,6% АА;
- 15 минути преди края, добавяне на чаена лъжичка Ирландски мъх;
- 5 минути преди края, добавяне на предвидения градински чай Салвия (тук държа да отбележа, че не съм го мерил, на око мога да кажа, че беше между 50 и 100 гр.)
- ИБУ - 50 (по калкулатор)
Охлаждане: около 45-50 минути до 23-25 гр.,
Прецеждане: въпреки, че чаят беше уловил доста голяма част от утайката, последните 5-6 литра минаха през жълтата торба сравнително бавно и тегаво;
Заквасване: Около 28 литра на 15 Брикс, с министартер на дрожди Нотингам (една доза, която предварително беше развита в около 500 мл. мъст, добита от промиването, с добавена 1 супена лъжица захар, преварена и охладена до около 25 гр.). Стартера се разви добре и беше доста активен при заквасването. В момента температурата във ферментатора е около 19 гр.
Засега чаят се усеща добре, след ферментацията и преди бутилирането ще преценя дали е необходимо да се засили неговия аромат и вкус. При необходимост, мога да направя чай от сушена Салвия и да го добавя в готовата бира. Ще споделя впечатления от готовия продукт. Надраве ;)
Прикачени файлове
28577018_1731309300238675_6794187324843066044_n.jpg
Стаут с градински чай Салвия преди ферментация!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 15 Мар 2018, 10:45

След 8 дни ферментация, стаута приключи на 3,4 Плато, което прави 6,3% ABV за версията в кег и 6,5% за версията в бутилки (газирано с около 7 гр. на литър кафява захар). Бутилирах на 13.04.2018г. (вторник) 1 канта (около 18 литра) и малко над 10 литра в бутилки. Ще докладвам резултата като стане готова за пиене :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 476
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта