Страница 1 от 2

Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2020, 16:40
от Popov
Здравейте! Искам да попитам добавянето на захар преди ферментацията във ферментатора ли се слага (4 гр. на 500 мл.) или след ферментацията, в бутилките, преди да бъдат поставени в хладилника? Благодаря! :)

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2020, 07:44
от Don Reba
След много ясно, преди ферментация имаш захар бол, над половината зърно става на захар, ако близнеш сиропа е сладък като детско сокче.

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2020, 12:53
от dr_slavov
С тези 4 гр на 500 ми звучи, че питаш относно захар за газиране, но не си уточнил?
Защото захар може да се добави и преди ферментация, но с други цели.

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2020, 16:57
от Popov
Don Reba написа:След много ясно, преди ферментация имаш захар бол, над половината зърно става на захар, ако близнеш сиропа е сладък като детско сокче.

Ами питам за газировката, да. Отделно видях, че и процентите алкохол се дигат от захарта и се чудех дали да сложа повече. Но си поръчах немски карамелизиран хмел, тъй че няма да прекалявам със захарта. Благодаря за отговора! :text-thankyoublue:

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2020, 17:18
от dr_slavov
Popov написа:Но си поръчах немски карамелизиран хмел, тъй че няма да прекалявам със захарта.:
Доста си объркал понятията. Трябва да почетеш още малко. ;) Няма такова нещо „карамелизиран хмел“ и захарта за газировка не се слага според хмел, малц, карамел или алкохол. Единствената и роля е даде храна на дрождите, те да започнат ферментация и тъй като CO2 няма къде да отиде (бутилките са запечатани) да газира бирата. Като количеството се определя от нивото на газиране което искаш да постигнеш.

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2020, 18:38
от victoryvt
Най-вероятно е имал пред вид карамелен малц, а не хмел.
Не че това има връзка със захарта за газиране де :)

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2020, 19:54
от Popov
dr_slavov написа:
Popov написа:Но си поръчах немски карамелизиран хмел, тъй че няма да прекалявам със захарта.:
Доста си объркал понятията. Трябва да почетеш още малко. ;) Няма такова нещо „карамелизиран хмел“ и захарта за газировка не се слага според хмел, малц, карамел или алкохол. Единствената и роля е даде храна на дрождите, те да започнат ферментация и тъй като CO2 няма къде да отиде (бутилките са запечатани) да газира бирата. Като количеството се определя от нивото на газиране което искаш да постигнеш.


Бърках малц и хмел до вчера, когато си сварих бирата по учебник (буквално си държах книга за пивоварството в ръката и следях всеки процес много внимателно). Стана много добре. Благодаря за информацията относно газировката, четох из един Български сайт, че колкото повече захар имало, толкова повече се дигал алкохолния градус. И затова попитах.

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2020, 11:31
от stojjan
dr_slavov написа:Защото захар може да се добави и преди ферментация, но с други цели.


Здравей!

Доколкото разбирам - при варенето малцът отделя захари, с които дрождите след това се хранят при ферментацията?

Т.е. в стандартния случай - не би трябвало, но и не пречи да се сложи. След ферментацията, при бутилиране пак ще се направи захарен сироп за газировка.

От тази добавена захар - ще стане ли крайният продукт много по-сладък или просто ферментацията ще трае по-дълго от очакваните 7-10 дни, а пяната и бълбукането ще продължат повече от 2-3 дни?

2-ри ден се радвам на Симфонията на водния клапан и току що осъзнах, че сложих захар в стартера с дрождите. Колко зле е това? :)

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2020, 13:44
от dr_slavov
Имаш ли книгата "Домашна бира? Това е лесно!" ?

Re: Добавяне на захар

МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2020, 18:22
от stojjan
Ще я имам, благодаря!