Дъх на ябълки

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Дъх на ябълки

Мнениеот KpaTyH » 10 Дек 2019, 13:20

с04 са почти готови за 3 дена - 18 околна
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Дъх на ябълки

Мнениеот stoyozh » 15 Дек 2019, 16:57

Благодаря на всички, които се включиха.
Току що приключих новата варка, серпентината прави чудеса. Монтажът наистина се оказа много лесен.
Ще докладвам когато дойде време за бутилиране.
Аватар
stoyozh
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Дек 2016, 15:13
Местоположение: София

Re: Дъх на ябълки

Мнениеот stoyozh » 23 Дек 2019, 14:52

Никакви следи от неприятни аромати, остава само да одържа фронта 2 седмици докато се газира :text-thankyoublue:
Аватар
stoyozh
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Дек 2016, 15:13
Местоположение: София

Re: Дъх на ябълки

Мнениеот victoryvt » 26 Дек 2019, 14:17

При газировката също могат да се получат лоши миризми, особено ако дрождите са били "гроги" още в края на ферментацията.
Моя съвет е да държиш бутилките на температура поне 20гр. докато върви газировката. После след като прецениш че е приключила - местиш на стуено за избистряне и формиране на вкуса.
Освен това, голям проблем е периодичната промяна на температурата - примерно държиш ги в някаква остъклена тераса, която през деня се нагрява от слънцето до 25 гр. , а през нощта изстива до 10 и надолу.
Това е почти сигурно проблемна газировка с много лоши миризми, а е възможно и изобщо да не стане.
Много хора въобще не мерят температурата, а само заявяват гордо - "терасата ми е остъклена, проблем няма" :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2072
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron