Страница 1 от 1

Помощ в оборудването

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2019, 13:33
от Popov
Здравейте! От няколко дена силно се запалих към пивоварството. Направих си акаунт тук и прочетох невероятни неща. Реших да пробвам и аз и влязох в онлайн магазина. Избрах един казан, един "съд в съд", торба за гравитачно прецеждане, съд за ферментация и когато стигнах до капачката за ферментатора, видях, че е изчерпана. Реших да ви попитам дали, ми трябва, но предположих, че все някъде ще пише. Рових се дълго, но не успях да намеря, а и мисля, че още не е написана една статия, в която да се описва всеки един предмет, който ще ти потрябва при започването. Моля ви, ако имате време да ми кажете най-важното оборудване, с Което да започна ще ви бъда много благодарен! Лек ден!
Борис-Михаил Попов

Re: Помощ в оборудването

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2019, 16:19
от damyan_rm
Ако си взел ПЕТ бутилка от 19л за ферментор - може да и покриеш гърловината със стреч фолио и да го прихванеш с обикновен ластик - т.е. "специална" капачка няма да ти е необходима...

"необходимо" оборудване за
- главното озахаряване: термометър - да следиш температурата и йодна тинктура - да прецениш дали е приключило успешно
- захаромер - да измериш начална плътност преди ферментация както и крайна, след като приключи (и да прецениш дали е приключила изобщо)
- препарати за дезинфекция (окорон или подобни)


успех.

Re: Помощ в оборудването

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2019, 16:22
от st_jivko
Търси тапа за дамаджана със съответния диаметър на гърлото на ферментатора по другите магазини.
Може и да си направиш от чаша за кафе и силикон.

Re: Помощ в оборудването

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2019, 18:31
от gorang
Ако ти трябва клапан, мисля че в големите вериги магазини като Практикер, Мосю Бриколаж и т.н. продават в секцията за "вино".