Безумни измервания при първа варка

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 10 Авг 2019, 15:17

Здравейте, от няколко седмици се образовам и събирам оборудване и ето, че днес дойде моментът. Реших да се пробвам с възможно най-простото и да сваря рецептата от книжката. Озахаряването мина като по учебник, йодната проба беше добра. След това имах 2 проблема - първо се забавих 2-3 минути с поливането на водата за промиването, тъй като беше изстинала до 75 гр., за да я дозагрея (не знам това реално дали е голям проблем); второ - бързоварът ми голям и е 3000W, а тенджерата е 20л. с 32см. диаметър и е сравнително широка, затова като поизвря част от водата, започна да се оголва бързовара, нямах друг съд и прелях съдържанието в хладилната чанта и го досварих там, като пак тръгна да се оголва и съкратих варенето с 10мин. Преди малко охладих мъстта и започнах измервания, които излизат безумни - захаромерът отчита 21гр. по Плато, а обемът на мъстта е доста по-малък от очакваното - 5,86л. Възможно ли е това и ако да - къде сбърках и да се опитвам ли изобщо да правя ферментация, а ако не - със сметките ли бъркам? Благодаря предварително :)
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 12 Авг 2019, 09:04

Малко развръзка - първо, оказа се, че захаромерът ми е в Брикс => имам малко по-малка захарност - 20 по Плато. Прецедих по равно в двата ферментатора - бях си приготвила два по 5 литра, защото очаквах 8 литра, рехидратирах дрождите (1/2 доза - 5-6гр., както е по рецепта) и ги разделих пак по равно във ферментаторите. Започна ферментация след няколко часа. Времето е топло и регулирам температурата по доста първобитен начин - двете бутилки са на водна баня в хладилната чанта, като от време на време слагам една бутилка с лед, за да охлади водата. За кратко бях малко преохладила на 17 градуса, след това закрепих на 20. След около 30 часа ферментация имаше, но изглеждаше слаба, нямаше признаци за бурна ферментация (с открита ферментация съм, само с поставени капачки на шишетата и не мога да съдя по бълбукането на водния клапан, но имаше слой пяна, миризма на ферментация и дребни балончета - 20-тина на секунда-две). Сложих захаромерът (дезинфекциран) в едната и показваше около 20 по Брикс, като не знам каква е разликата, когато е в широка бутилка, а не мерителен цилиндър). След това говорих с познат на моя приятелка, който се занимава с домашно пивоварство и той ме посъветва да добавя останалата част от дрождите директно във ферментаторите и 8 часа по-късно нещата изглеждат трагични - пяната е спаднала, има много по-слаби мехури и миризма... в заключение - явно паниката ми е голяма и правя по-зле нещата, отколкото са били. Както изглежда, ще отиде в кофата тази варка и силно се надявам да не се отрази пагубно на мотивацията ми, защото въпреки че не очаквах нещо уау от първия път, поне очаквах да има нещо, което да става за пиене в резултат :(
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот MadButcher » 12 Авг 2019, 09:19

На мене по нищо не ми изглежда, че ще отиде в кофата. Щом казваш , че майшуването ти е било минало добре, а си изкарал малко бира, заничи и с малко вода си промил. Няма проблем да промиваш на 75 градуса, за предпочитане е вместо да дозагряваш и майша да стои, но пък 2-3 минути въобще не е проблем. Не казваш какво е било количеството на малца и щама дрожди. На такова малко количество и с половин доза бурната ферментация може да е преминала за 24часа и да продължава да ферментира. Тоя приятел на твоя приятелка не знам защо не е погледнал какво става, ами те е накарла да слагаш още дрожди при явни признаци на ферментация. 11гр дрожди за 5 литра с доста и може да има мирис на мая.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 251
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 12 Авг 2019, 09:35

Това е рецептата, която следвах от книжката
https://ibb.co/jJpvrnG
Майшуването и промиването (освен малкото забавяне) минаха добре, малкото количество идва от твърде мощния бързовар и много вода извря. Сега ме притеснява, че ферментацията съвсем замря след добавянето на новите дрожди (мнението му беше, че за двойно по-висока захарност трябват двойно повече дрожди). Мирисът на мая ще го преживея, стига да успее да ферментира :D
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот MadButcher » 12 Авг 2019, 10:20

Нотингам са с голям алкохолен толеранс. нищо не им пречи да ферментират 20Р. Аз с 5-6 грама и 20литра съм ферментирал успешно. Ти по-добре замери колко са свалили досега.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 251
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 12 Авг 2019, 10:45

В момента съм пуснала дезинфекциран захаромера в една от бутилките, но е трудно да се види от пяната (около 20 по Брикс е/18,8 по Плато), а и не знам каква е разликата между отчитанията в мерителен цилиндър и в самия ферментатор (началната захарност 20P е мерена в цилиндър)
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот dr_slavov » 12 Авг 2019, 10:53

Перфектно! Справила си с е чудесно. Просто ще имаш ударна първа бира с около 8-9% алкохол.
Трябвало долееш вода по време на варенето щом си видяла, че извира толкова много. Завираш в отделен съд и така я доливаш за да не спреш варенето. Може да се разрежда и след края на варенето с предварително преварена вода.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 496
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот MadButcher » 12 Авг 2019, 10:53

Е това за колко дни стигна от 21 до 18?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 251
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 12 Авг 2019, 11:05

Да, това с доливането го видях във форума, но вече беше късно :cry:
За времето, което е ферментирала - от събота в 16:30 до тази сутрин (последно съм гледала), т. е. 40 часа. Втората порция дрожди ги сложих снощи (на 31-32 час)

P.S. Чудех се как да прехвърля в цилиндъра, за да измеря там по-прецизно и един колега ми даде идеята със спринцовка, но може би ще е трудно с нея, защото ферментаторите са по 5 литра, а течността във всеки от тях е до средата и няма да я достигна. Поне захаромера ще извадя лесно - пуснала съм го с конец :D Има ли друг начин да прелея в цилиндъра?
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот MadButcher » 12 Авг 2019, 11:13

Нищо не пипай, че само ще объркаш нещата. От събота досега какво да очакваш. Щом е започнала да ферментира трябва да завърши. 20Р не са проблемза Нотингам, а ти имаш поне двойна доза. Следи там температурата, че тия дрожди не са за сегашните жеги. Аз съм работил с тях на 11 градуса.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 251
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта