Страница 1 от 1

Бирата с дивия хмел подивя

МнениеПубликувано на: 16 Май 2019, 19:51
от markov
Здравейте колеги!

Бирата с дивия хмел подивя! Укротих я, но все пак пиша да споделите предположения за проблема.

След 3 седмици в бутилки, почна да излиза пяна при отваряне и се вдига утайка от дъното. На някои бутилки малко, на други повече. Част от бутилките ги пребутилирах и вече няма проблем. Предстои да пребутилирам всичко. На пребутилираните при повторно отваряне не се вдигат дрожди от дъното и не излиза пяна от бутилката. А бирата в чашата си е бистра.
Не долаявям необичайни вкусове и миризми.

Рецептата
Английски кафяв ейл
PaleAle - 80%
Cara Munich Type 2 - 7,6%
Munich Type 1 - 4,4 %
Viena Malt - 2,2 %
Wheat Malt - 6,7 %

IBU - 28
OG - 12.5 P (1.050)
FG - 2 P (1.008) Изферментирала е докрай.

East Kent Goldings за горчивина, 70 минута преди края на варката.
Див хмвл - 5 минути преди варката
Див хмел - 0 минути

Див хмел за сухо - 3-ти ден от ферментацията
Див хмел за сххо - 5-ти ден от ферментацията.

Дрожди - Safeale S-04

Ферментирала е около 25 дни.

Газировка - с 0.9 л. мъст (сварена преди слагането) за около 22 л. бира. Т.е. мъстта за газировката е ок, не е много.

Около 20 дни ме ферментира и една АПА със сходни параметри, но с дроржди US-05. С нея нямам проблем.

И като цяло, бях давал на хора да я пробват. Казват, че им харесва.

Въпросът е каква би молга да е причината да излиза пяна ако е ферментирала докрай и мъстта за газировка си е ок (не е много)?!
Възможно ли е да е от дивия хмел?! Ако няма антисептични свойства като култивирания. Сушен е около месец на стайна температура и после е съхраняван във фризера


Та като изключим този проблем, бирата си е супер!

И благодаря на Нако Наков за консултацията по отелефона за дивия хмел, и на 5-th Hogacke и Martin за коментарите във форума (за дивия хмел)!

Поздрави, М.

Re: Бирата с дивия хмел подивя

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2019, 17:25
от markov
След отварянето и затварянето наново на капачките, бирата е супер. Изобщо няма проблем с пяната, дажи и след месец и половина отлежаване.
Явно причината е според това, което Мартин Марчев беше обяснил в групата във фейсбук - ензимите от сухото охмеляване на дивия хмел са довели до усвояване на неферментируеми захари.

На вкус е много добре.

Ако остане, ще донеса за дегустация на някоя от срещите по-натам.