Млечна или фосфорна киселина?

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот bojo » 10 Апр 2019, 11:16

Някой ползва ли фосфорна киселина?
Реших да сменя млечната с фосфорна (последната била по-добра според някои източници, няма странични аромати и вкус) и малцът за варката отиде на боклука. По повърхността на водата за промиване постепенно се образува нещо като мазен слой, а по-късно започна и да пожълтява. На вкус - солена. Реших, че е от тенджерата (китайска на сапир). Ползвана е още два пъти, но с млечна киселина и нямаше проблеми. Опитах майша и :angry-screaming: солено-сладък, а той е в истинска българска тенджера на Силистра.
Фосфорната киселина е с доказан произход и за хранителни цели.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот Martin » 10 Апр 2019, 12:33

Странно,
Ползвам фосфорна киселина и тенджери на Сапир (80 и 100л). Никога не съм имал проблеми.
Каква е концентрацията на фосфорната? Да не си предозирал.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот bojo » 10 Апр 2019, 15:01

85% пише на табелата. На 43л вода сложих 5ml киселина и се пстигна 5.8pH. В майша 7ml и 5.3pH
Киселината я сложих преди загряването на водата (за промиване), защото прочетох, че не трябва да се слага в топла вода. Млечната я слагам преди промиване. В майша пък при 60гр - и на двете места гредЪ.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот Martin » 10 Апр 2019, 17:14

Голяма мистерия, нямам просто идея какво може да се е случило.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот bojo » 10 Апр 2019, 17:45

Интересно беше в казана с водата за промиване - след като я източих, по стените му остана много бял прах. Утре ще има нови експерименти.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот Martin » 11 Апр 2019, 09:07

Единственото обяснение е че е имало някаква основа във водата, и е направило реакция с киселината. Както едно време учихме в училище - Основа+Киселина = Сол+Вода
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот bojo » 11 Апр 2019, 18:22

След няколко часа опити се изясни май проблема.
При използване на фосфорна киселина (моята), постигане около 5.8pH и температура на водата около 80гр , в зависимост от минерализацията на водата картинката е различна. Розов Девин (почти нищо в тази вода) си остава бистър. При вода с около 100ppm (по TDS meter) се появяват мазните петна и леко се замътва. При вода с около 350ppm си става бяла боза. Последните две води ползвам от години. Ако сваля pH (пробвах с 4pH) не се проявява проблемът.
Тенджери сменях - разлика няма.
При използване на млечна киселина без значение на водата или pH, проблеми няма.
Не знам каква е тая киселина, ама май не е наред.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот victoryvt » 12 Апр 2019, 08:26

Явно получаваш калциев фосфат - 95% неразтворим, от което се размътва водата.
Но би следвало да ти падне твърдостта.
Виж тук:
https://greenplanet.bg/bg/blog/11_%D0%97%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0.html
При употреба на млечна киселина калция се свързва с нея под формата на калциев лактат (известна хранителна добавка с означение Е327), който е разтворим във вода и затова не се наблюдава размътване.
Твърдостта обаче май не се променя.
Между другото, имам тест ленти за твърдост на водата в немски градуси.
Нашата ВТ вода излиза прибл. 7.5 немски единици dH. Което е общо взето мека вода.
Мерих и с TDS meter : 125 ppm = 7.0 dH

1 ppm = 1 mg/L CaCO3
1 ppm = 0.058 grains/US gallon
1 ppm = 0.07 Clark degrees
1 ppm = 0.10 French degrees
1 ppm = 0.056 German degrees
1 French degree = 1 hydrotimetric degree
1 Clark degree = 1 grain / Imperial gallon as calcium carbonate
1 French degree = 1 part / 100,000 calcium carbonate
1 German degree = 1 part / 100,000 calcium oxide
1 grain/US gallon = 17.1 ppm
1 grain/US gallon = 1.20 Clark degrees
1 grain/US gallon = 1.71 French degrees
1 grain/US gallon = 0.958 German degrees
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Млечна или фосфорна киселина?

Мнениеот bojo » 12 Апр 2019, 10:12

Като видях какво остана по стените на тенджерата, точно това си помислих и аз - омекотяваме водата. Да ама соленият вкус какво да го правим. И пак си стои проблема - що за киселина е това мойту. И защо при понижаване на pH не се проявява дефекта.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта