7 брикс и не мърда.

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

7 брикс и не мърда.

Мнениеот Fikata » 25 Юни 2018, 09:31

Здравейте колеги имам следния проблем .Вече втора варка рефрактомера е зависнал на 7брикс от (13.6 начално).Ако първия път обвиних баща ми за озахаряване на 68 градуса,то сега си озахарявах аз на 65-50 мин после 72 и тн. Маята е с нещо като лек стартер-в изцедено на 10брикс стои докато и дойде времето и шупва.2 типа мая са ,едното е абатските дрожди ,другото мая за пейл от английски сайт.Не съм ги смесвал в отделни ферментори са.предния път за 10 дни не можа да падне, тоя път за 7 дни пак е заковала 7брикс и това си е.Незнам защо така става.Иначе рефрактомера ми е от онея с двете скали и мисля ,че е ок .Пробвах го с вода и кове 0-лата. Йодната си излиза и уж всичко е наред , ферментацията си върви бурно 2-3 дни после затихва, и количествата са адекватни на плътността и на количеството което трябва да се ферментира .Не знам защо така се получава ,откакто съм с тоя рефрактомер не ми върви ,макар че е супер удобен.
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот Martin » 25 Юни 2018, 09:42

Ползваш ли корекция като мериш с рефректомера? При начална 13.6 ако сега показва 7, реално е 2.7
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот MadButcher » 25 Юни 2018, 10:09

Виж темата за корекция на рефкартомера. Пък пусни и един хидрометър (захаромер) да свериш 7Р ли е и според него
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот Fikata » 25 Юни 2018, 15:54

Никакви корекции не съм слагал.Само псувам и се чудя защо 7 брикс не 3.Имах 2 захаромера и ги строших и ми писна,купих това и не зная как се ползва.Мерси колеги.
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот dr_slavov » 25 Юни 2018, 15:58

Добре, че докато я псуваш не си решил да я изсипеш в канала. :D
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот lukata » 25 Юни 2018, 20:44

Точно за това ползвам рефрактомера за неферментирала мъст,
апък за финалното измерване захаромера.....
установих,че така ми е по-лесно!
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 65
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот LivingInChaos » 26 Юни 2018, 14:43

Хидрометъра има една неприятна функция да изпива по една бира на две мерения ;)
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот stoyanninov » 26 Юни 2018, 16:57

Господа, с риск да се повторя ;)
Прикачени файлове
663cd792984e0569480a9bf126f9ebcb596394d6b01053.93205407.jpeg
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот lhristov » 26 Юни 2018, 19:00

refraktomer-korekcii.xls
(35.5 KiB) 780 пъти



Стига Стояне. Това е много, много и неоправдано скъпо.
Просто използваме тъпия ексел...

А иначе Мартин е отговорил на колегата:
"При начална 13.6 ако сега показва 7, реално е 2.7" - Значи край! Едва ли ще свалят повече дрождите.
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: 7 брикс и не мърда.

Мнениеот victoryvt » 28 Юни 2018, 09:01

Много ми е чудно защо всеки като си купи рефрактомер и си мисли че е "хванал Бога за рога".
Рефрактомерът мери вярно само преди ферментацията !
След това показва грешно нагоре - т.е. нереално високи стойности заради наличието на алкохол в бирата, което го кара да си променя рефрактивния индекс и от там показанието.
Има таблици, има екселски файл посочен в предния пост, има онлайн калкулатори ...
7% по рефрактомер си е напълно нормално за край на ферментацията !
А има и "бабешки" начин - изпий едни 100мл. от прясната бира и сам ще усетиш дали има нещо останало за доферментиране. Освен това и ще разбереш дали нямаш лоши миризми и вкусове.
Ако екстракта беше 7% щеше да ти сладни осезаемо.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron