Страница 1 от 1

50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2018, 22:05
от Jhon
Привет колеги,
от скоро се включих в начинанието с едва 2 варки, та с втората имам следния проблем.
След като сварих нямах друг феремнтор и използвах 2 бутилки от 10л вода. Стерилизирах с малко йод бутилките и всичко в контакт преди да пресипя, но в момента ферментация, бълбукане и пина има само в единия ферментатор. Възможно ли е това да е станало защото почти веднага след като изсипах дрождите (us05) започнах да пресипвам с автосифона в феремнтаторите без да разбъркам целият казан? Сега се сещам, че също така не айрирах и двете бутилки, но очевидно това не е било проблем при едната. Към 24ч са минали след преливането в ферментаторите.

Приемам акъл на какво може да се дължи. Мислех си да пресипя 1-2 литра от ферментатора с получила се ферментация в този без наличието на ферментация. Има ли смисъл да го правя ?

Re: 50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2018, 08:16
от LivingInChaos
Първо бирата пресипваш, след това силно мощно аериране и чак тогава дрождите. Най-вероятно ще тръгне и във втория ферментатор, но няма да бъде достатъчно активна. Причина е най-вероятно малкото количество на засяване. Сега ще имаш две различни бири. Преливането не е добра идея.

Re: 50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2018, 09:28
от victoryvt
Ако правилно схващам, си направил следното :
Сипал си дрождите някъде в общото количество пивна мъст - къде ? Може би в тенджерата където е била варката ?
Не си изчакал дрождите да се разтворят, не си разбъркал добре и си започнал източване от дъното със сифона ?
Напълнил си така два съда - в единия няма дрожди и там няма и ферментация, в другия има двойно повече за обема дрожди и там има бурна ферментация ?
Ако е така - просто започни да точиш ферментираща мъст от първия и да я вливаш във втория и после вадиш от втория толкова колкото да допълни първия и пак вадиш от първия ... и така докато двата се размесят взаимно.
А за напред - посипвай дрождите само във ферментатор или няколко ферментатора като ги разделяш на око по равно според обема.

Re: 50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2018, 12:04
от Jhon
Привет,
почти перфектно си описал какъв е бил процеса, само че с автосифона започнах да източвам от горната част на тенджерата (почти веднага след като сипах дрождите), а не от долната част - както си писал.
Ок, ще пробвам довечера да ги смеся чрез преливания. Мерси !

Re: 50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2018, 23:53
от Jhon
Ще използвам темата да попитам за мнение по още няколко пропуска които зная, че съм допуснал при варките:
1) Онзи ден правих първото бутилиране и естествено и там имах пропуски. Не разтворих захарта в малко вода преди да смеся заедно с пивната мъст, а директно изсипах захарта в бирата готова за бутилиране. Уж разбърках добре, но сега се чудя да не стане така, че да имам бутилки с изхвърчали капачки и в същото време такива почти без газировка ...
2) При първото варене не можах да дигна температура за "бурно варене". Достигнах температура от близо 95-97 градуса. Бирата си ферментира като хората и не можах да забележа нищо притеснително чисто визуално от към цвят, миризма или вкус когато се стигна до бутилирането. Единствено имаше сравнително лек горчив/кисел "после вкус" - което незная дали е нормално на този етап от процеса. Някъде четох, че ако се вари на по-ниски температури може да стане бирата с по-кратък срок на годност или да се вкисне директно?
3) Също така след озахаряването при прецеждането лаутертюна имаше изклчително нисък дебит, даже спираше сам от време на време, което ме принуди доста често да разбърквам за да се подобри дебита. Само с доливане на топла вода не се подобрвяваше дебита. При често разбъркване в този етап от процеса какво може да последва ?

Мерси предварително!

Re: 50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2018, 07:28
от LivingInChaos
Здравей! Допуснал си същата грешка, както при маята. Захарта винаги се разтваря във вода /после леко се кипва, за да сме сигурни, че всичко по нея е измряло/ С добавянето само на захар ти вкарваш дива мая в бирата, при рязбъркването я оксидираш. В последствие получаваш бира с много захар /прегазирана и излизаща от бутилките/ и такава, в която няма никаква газировка.
При варенето бирата трябва да ври и то добре. Поради много причини.
Недоброто промиване може да бъде от много неща също. Неправилно смилане на малца, ползване на немалцувани зърна и т.н.

Re: 50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2018, 14:17
от victoryvt
viewforum.php?f=18
Има и "въпроси и отговори"

Re: 50% успешна ферментация

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2018, 11:26
от byber
За газировка правя следното:
- Претеглям желаното количество захар(в моя случай 6 гр/л за 20л или 120 гр) и го изсипвам в една мензурка(дезинфекцирана).
- Заварявам вода в кана за гореща вода и като изключи каната наливам вода в мензурката, докато обемът достигне 200 мл. Разбърквам с дезинфекцирана лъжица до пълно разтваряне.
- В съд със студена вода от чешмата поставям дезинфекцирана порцеланова купичка и изливам мензурката вътре за да се охлади захарният сироп.
- Покривам купичката с дезинфекцирана чинийка.
- С дезинфекцирана спринцовка от 20 мл тегля от сиропа(след което отново покривам с чинийката) и дозирам по 5 мл в бутилка от 500 мл, а ако бутилката е с различен обем дозирам според обема - 3,5 мл за 330мл бутилка и 4 мл за 400мл бутилка.

Надяваме се по-опитните колеги да одобрят метода ми на работа! ;)

Ето и малко инфо от един мой пост:
byber написа:....... Бутилиране: в края на седмия ден. 100 гр захар в мензурка допълнена до 200 мл с преварена вода. Добавяне на 5 мл захарен сироп в бутилка 0.5л. Крайният резултат беше 15,5 л бутилирана бира.
След 6 дни газировка реших да пробвам бирата, тъй като конторлната ПВЦ бутилка се беше вдървила яко. Бирата беше доста бистра, но все оше не достатъчно газирана. Ароматът страхотен, вкусът също. Малко по-горчивичка ми идва, но иначе е супер. Сега чакам още 2-3 дни и прибирам в хладилника за отлежаване....

.....Относно бирите. В крайна сметка първата остана с по-слаба газировка, затова реших, втората да бутилирам с 6 гр/л захар.
Така и направих. Снощи 4 дни след бутилирането реших да я пробвам. Мдаааа. Газировката е значително по-добра. Не знам обаче, дали това ще е крайното положение или има още захар за доизяждане от дрождите. Мисля да чакам до събота и да я прибирам в хладилника. По отношение на вкуса и аромата втората е с по-слабо изразен хмелов аромат и вкус(заради по-слабото охмеляване спрямо предходната), по-малко горчива. Доста ми допадна. Смея да твърдя, че съм доволен от себе си и постигнатите резултати. Засега.


А ето и линк към тема, която съм пуснал и откъдето съм взел цитатите. Ако имаш време и желание можеш да прочетеш.