Страница 1 от 2

Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2018, 16:14
от sagarmatha
Здравейте,
Нов съм в този форум! Варя бира от около 3 месеца, така че ако може не ме убивайте за глупавия въпрос ;) Четох насам натам, но не ми стана особено ясно!
Бирата е заложена в ферментатора на 26-ти февруари и все още бълбука доста интензивно(през 3сек) Какво да я правя?
Това ми е 8-ма варка и до сега обикновено ферментацията затихваше до седмия ден и след това бутилирах. Бирата ставаше страхотна (късмета на начинаещия).
А сега не спира! Предишната варка я затворих по-рано и се прегазира(30 бутилки отидоха в канала :( )
Да кажа каква е бирата:
Пилзнер малц Вайерман 3кг + Caraaroma 200г (около 15-17л)
65градуса на един час Йодна проба на 72 градуса(чудесна)
Хмел Жатец - 60мин, Нортън -10мин
Дрожди: Mauribrew 11g
Ферментация на 5-13градуса (тез дни имаше и студени та малко лакатуши температурата)
С моя захаромер за ракия нищо не мога да премеря, но може би захарта е някъде под 10
Благодаря предварително!
Поздрави

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2018, 17:30
от IvayloSf
Въобще не бързай ферментацията е приключила, когато 3 поредни дена нямаш промяна в захарността. Но като цяло при тази температура ферментацията може да продължи и 10-12 дена даже при 5 може да отиде и повече от 2 седмици (един лагер го държах 5 седмици да ферментира).

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2018, 17:47
от Martin
1- Прегазирана бира не се хвърля никога, изстудяваш до 3-4 градуса, лееко отваряш и затваряш с нова капачка.
2- Какви са дрождите ? Ейл или лагер. Дори и лагер при такива непостоянни ниски температури може и месец да я чакаш. Аз на 12градуса със лагерни дрожди 15дни я чаках.

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2018, 17:52
от sagarmatha
Дрождите са лагерни!

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2018, 22:12
от ALL_ON
Колега, а смятам, че лагерните дрожди все още си продължават ферментацията. Те работят по-бавно от ейловите. Надявам се да си попрочел за лагерте, преди да направиш тази бира. Премери екстракта и ако е под 4 Плато, затопли до 18 гр. за 48 часа (така наречената диацетилна пауза). Това ще свали екстаракта и ще помогне за завършване на фермантацията. Прочети във форума има писано достатъчно за правене на лагери, за диацетилна пауза, за плавно сваляне на температурата след паузата, за лагеруване, газиране на лагерите и т.н. Въоръжи се с търпение, хубав лагер не става за 2-3 седмици :)

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2018, 09:30
от MadButcher
По-убаво от ферментацията нема, щом я има! :D Къде бързаш? Проблем щеше да е, когато не ферментира ами с дни гледаш една мътна боза, без пяна, без дрождева утайка - кофти. Щом си се вкарАл в лагер - ще чакаш. Даже и клапана ти бълбука, на мене това рядко ми се случва с лагери. По-горе са ти описали после как да дайстваш. Моят последния стоя 18 дни на 8-9С, но ферментираше, така че няма страшно.

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2018, 09:39
от gorang
Последната ми варка е лагер, при който на 12 градуса ферментацията продължи 3 седмици - търпение му е майката.

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2018, 10:11
от ultrashock
За да не пускам нова, ще задам един свързан с темата въпрос. Обикновено ферментацията на ейловете продължава около 7-10 дни или докато падне плътността до желаното или по рецепта. Често ми се случва, а и не само на мен предполагам, да не остане време за бутилиране и да нещата да се проточат.
Въпроса ми е максимално колко време може да остане бирата в ферментатора без да има риск от влошаване на качеството й? Какви нежелани ефекти биха се постигнали в случай, че престои по-дълго? Говоря за бири с OG 12-15P и без да се ползва вторичен ферментатор(от около 6-7 варки насам не откалявам във вторичен).

Последната ми варка беше над 60 литра готова бира, бутилирах около 20 от единия ферментатор, но другите 40 литра ги забавих около 25 дни от датата на варене. Мисля, че още веднъж ми се случвало и лично аз не забелязах проблем.

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2018, 10:15
от Dave Lombardo
Случва се при престояване бирата да придобие лош дъх от лизиралите дрождеви клетки.
А и колкото и добре да е уплътнен ферментатора, колкото и СО2 шапка да има, все си има риск от окисляване.
Аз обикновено варя събота-неделя и бутилирам след две седмици, пак в събота-неделя.
Не съм усещал някакъв лош дъх, но и не съм кой знае какъв специалист по органолептичен анализ :)
А може би защото си е моя бира, та не усещам нищо... Наше лошо нема ;)

Re: Ферментация! Колко още да чакам?

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2018, 10:19
от Martin
ultrashock написа:За да не пускам нова, ще задам един свързан с темата въпрос. Обикновено ферментацията на ейловете продължава около 7-10 дни или докато падне плътността до желаното или по рецепта. Често ми се случва, а и не само на мен предполагам, да не остане време за бутилиране и да нещата да се проточат.
Въпроса ми е максимално колко време може да остане бирата в ферментатора без да има риск от влошаване на качеството й? Какви нежелани ефекти биха се постигнали в случай, че престои по-дълго? Говоря за бири с OG 12-15P и без да се ползва вторичен ферментатор(от около 6-7 варки насам не откалявам във вторичен).

Последната ми варка беше над 60 литра готова бира, бутилирах около 20 от единия ферментатор, но другите 40 литра ги забавих около 25 дни от датата на варене. Мисля, че още веднъж ми се случвало и лично аз не забелязах проблем.


Проблемите които може да изникнат са лизиране на дрождите, малкото живи почват да ядат мъртвите и да пръцкат лошо. Ако ще се забавя бутилирането, гледай да седи и да чака на възможно най хладно - 4 до 6 градуса. И да не е повече от месец. Има и добра страна, когато лежи върху дрождите по-бързо узрява за пиене бирата и достига максималният си вкус, но също така достигне ли, почва и да замалява със същата скорост. Моят съвет е гледай да не я чакаш повече от 20-25 дни и да е на студено и тъмно.