Страница 1 от 3

Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 21 Фев 2018, 23:42
от jahlove
Здравейте,

Въпроса ми е относно фиксиране на температурата при работа с електрически котлон.
Как по-точно се фиксирате температурата на 65 градуса при допутстими +-1градуса разлика, за 60 минути в домашни условия на електрически котлон.
Ако приемем, че вдигна температурата на 67-68 градуса и прибавя малца, след което затворя с капак съда, едвали ще се задържи на нужната температура за 1 час.
Навярно въпроса ми е изключително глупав, но някак не мога да си обясня как ще стане тази 60 минутна фиксация на температурата.
Абсолютно нов съм в занаята, надявам се на разбиране и съвет.

Поздрави,

:text-thankyoublue:

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2018, 07:54
от 5th-hokage
Здравей,
температурата я поддържаме най-вече с добра изолация на съда в който майшуваш - примерно аз го опаковам с подготвен калъф от каменна вата. Колкото по добра е изполацията толкова по-вавно пада температурата. Горе долу за 60 минути пада с 1-2 градуса - като падне с 1 градус пускаш котлона за 5 мин и после го спиташ пак. Тук е важно да се бърка постоянно и да се отчете че има инерция - тоест за 5 мин може да не се дигне с 1 градус, но като го спреш ще видиш че темературата се покачва.

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2018, 09:51
от Dave Lombardo
Освен изолацията от огромно значение е и обема: колкото повече, толкова по-дълго задържа температурата.
Много от нас (в т.ч. аз) майшуват еднотемпературно в пригодена хладилна чанта.
Моята е евтин боклук с капацитет 26 литра, спокойно събира 5 - 5.5 кг. малц + 15 л. вода (друсал съм я и до ръба с 6 кг. + ~18 л. вода, но е тегаво).
За час озахаряване при стайна околна температура пада до 1 градус, което мисля, че е приемливо и няма нужда от подгряване.
Потърси в този и този раздел, както и в интернет (има доста клипове в youtube например), изобщо не е сложно да си направиш, най-скъпото е хладилната чанта.

И още нещо - ако загрееш водата до 67-68 градуса и добавиш малца няма как да докараш 65 градуса.
Ползвай този калкулатор, но в общи линии ако искаш да докараш 65 градуса на майша се цели в 72 градуса на водата.

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2018, 16:27
от ultrashock
Най-важна е изолацията на съда, в който ще майшуваш. Вместо на котлон, купи си една евтина хладилна чанта като за начало.
Вторият важен момент е обема. Има огромна разлика дали се опитваш да контролираш температурата за 5 литра или 50 литра. Както казва колегата - колкото повече, толкова по-лесно, но пък по-трудно достига тази температура.
Калкулатора върши работа, но аз общо взето от опита практикувам така - загрявам до 71-72 градуса, като сложа малца и разбъркам добре, спада на 65-66 градуса. Затварям хладилната чанта, бъркам от време на време, за около 30-40 мин пада с 1 градус, пускам бързовара за няколко минути, разбърквам и така до 60-тата минута. Рядко бяга от таргетираните градуси.
В началото и аз се чудех - абе как ще поддържам точно 65 градуса, но се оказа сравнително лесна задача.

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2018, 17:07
от stoyanninov
В допълнение на казаното от колегите, ще кажа, че голямо значение имат изолацията и обема на съда - не ги пренебрегвай ;)
Също така температурата на майша е толкова точна, колкото точно ти е измерването - провери си точността на термометъра и винаги разбърквай преди да мериш. Когато включваш контлона, също винаги разбърквай.

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2018, 18:18
от jahlove
Здравейте,

Благодаря за отговора!
Значи, само да доуточним.
1. Тенджерата, която ще използвам, ще стои през цялото време на вече загрятия котлон, нали така ?
2. Хипотетично, ако използвам хладилна чанта, трябва след като изсипя малца в тенджерата и достигна желаните 65 градуса, да прехвърля цялата тенджера (не само материала) в хладилната чанта :) , правилно ли разбирам ?

Ще си позволя да ви натоваря с още 2 въпроса тук в тази тема, защото са вероятно не по-малко глупави от предните и едвали би било добре да отварям нова тема и те са:
Мога ли да си купя обикновена неръждавейка (тенджера), кото ще ми свърши работа?
Каква е пропорцията на хмела, ако за килограм малц се използват грубо 3 литра вода (3 към 1), понеже това ми убегна, четейки тук и там?

Още веднъж благодаря !

Поздрави,

:text-thankyoublue:

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 22 Фев 2018, 19:27
от KpaTyH
Не трябва да държиш тенджерата върху загрятия котлон, защото кашата ще продължи да се загрява..Когато работиш с хладилна чанта, първо загряваш водата, после слагаш зърното. Примерно аз загрявам чиста вода в тенджера до 75 градуса, прехвърлям в чантата водата и изсипвам и разбърквам малца. Обикновена тенджера неръждавейка върши работа. Относно хмела има калкулатори - всеки сорт хмел има различен % алфа и трябва спрямо този % да сметнеш колко да сложиш за да достигнеш исканата горчивина, а за аромат - колкото повече, толкова повече :D Ето калкулатор за хмел: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2018, 00:31
от jahlove
Здравейте,

Може ли да ми дадете прост пример за евтина хладилна чанта от нета?

Още малко ще ви извикам да ми я сварите. :)

Поздрави,

:text-thankyoublue:

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2018, 07:48
от 5th-hokage
В Джъмбо имаше 35-40 литрови хладилни чанти за 40-50 лева ... по спомен

Re: Фиксиране на температурата

МнениеПубликувано на: 23 Фев 2018, 07:59
от ALL_ON
Моята е от Джъмбо 36 литра за 40 лева. След това в един момент ги бяха намалили. Виждал съм на добра цена и с хубав обем в Мерто. Разбира се ако ти се инвестира малко повече можеш да си вземеш Igloo. Уникални хладилни чанти са! Има всякакви обеми, а отдолу си е направен отвор за канелка и няма да ти се наложи да я разпробиваш ти. Не на послесно място наистина изолацията им е значително по-качествена.