Страница 3 от 3

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2019, 08:49
от victoryvt
Няма как да "отлееш" дрождите - това че си премахнал горната част на ферментиращата бира не означава че в долната няма дрожди.
Никакъв проблем няма да се остави да си доферментира едната част в една туба, другата част в друга туба и накрая да ги събереш двете.
Не е трябвало да добавяш нови дрожди, но и това не е проблем. Те просто няма да се развият и съвсем малко ще изферментират.
Според мен - излишни тревоги.
Освен това - да аерираш вече ферментираща бира не е добра идея, даже никак.
Точно тоя кислород би повишил вероятността от развитие на бактерии.
Ако се наложи някога да се дозасява с нови дрожди - по-добре да се развият на стартер и да се влеят, отколкото да се правят някакви опити с аериране на вече ферментираща бира.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2019, 07:45
от boris
Благодаря за съветите отново. Бирата е бутилирана от преди няколко дни. Вече пробвайщх една и вкуса е добър. Не усещам не привичен мирис или вкус. Всъщност се радвам, че успях да се увъртя така. Вече ще имам обеца на ухото.
Поздрави,