Страница 2 от 3

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2017, 14:43
от dr_slavov
Нокога не съм пил шипково вино. Така, че може да пробвам нещо ново. :D
Снощи откалих след диацетилната пауза и преместих за лагеруване. Екстракта е паднал до Р2,7. Не усетих неприятни аромати, освен този на мая. Но той си го има при всички лагери които съм правил. След лагеруването изчезва.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:17
от boris
Привет на всички.
От известно време чета форума, но не съм писал до сега. Намирал съм решение на проблемите или тук или в книгата "Домашна бира..."
До момента съм направил десетина варки и резултатите са повече от прилични. Бирата е хубава и се харесва от приятели и познати.
Онзи ден обаче се сблъсках с нещо, на което не знам как да реагирам.
Тръгнах да правя Сух Стаут:
4кг малц, 3л вода на килограм майшуване, 4л на килограм за промиване. Майшуване на 66 градуса за 60мин. Начален екстракт 1.040, което е 10 Плато. Мисля, че е приемливо за стила бира.
Заредих ферментатора, което е 20л туба от минерална вода. Напълних го не до горе разбира се, а има място за още 2л. Ползвах дрожди Windsor. Ползвам ги за пръв път. Ферментацията започна след 2-3часа доста бурно. Температурата беше 26 градуса. Тъй като водния клапан не уплатнява добре на отвора на капачката на ферментатора, уплатвявам с тесто.
По едно време случайно видях, че олеле! Тестото подгизнало, клапана се килнал, а бирата направо извира. Еми срам ме срам се паникьосах. Взех, че направих гениалното нещо да излея част от течността. Ферментацията замря, явно съм излял дрождите. На другия ден реших да спасявам някак. Добавих дрожди Нотингам с надеждата да стартирам пак ферментация. Не успях да аерирам добре пълния ферментатор. В момента водния клапан едвам бълбука на голям период от време. Пяна на повърхността не знам дали и има.
Може ли да ми кажете как да процедирам? Има ли надежда или бирата в канала?
Поздрави,

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 10:45
от dr_slavov
Остави канала като краен вариант.
Тези дрожди работят при 15-20С. Нормално е при 26 да има такава бурна ферментация и всичко да е приключило 24 часа. Просто провери колко ти е паднал екстракта и ще разбереш. Най-вероятно ще се окаже, че е нямало нужда да презасяваш, а само си окислил бирата с това второ аериране.
Ако нямаш температурен контрол на ферментацията, в бъдеще за летните варки подбирай дрожди на които оптималната температура е по-висока.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 10 Юни 2019, 11:12
от boris
Благодаря.
Явно от зор само съм прецакал нещата повече. След ден два ще меря плътността и ще видя пада ли. За момента не мирише на кисело.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2019, 08:54
от GunGod
Ако след измерване плътността е ок помисли за колдкраш/желатин.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2019, 10:47
от MadButcher
Абе, точно колдкраш и желатин му е сега зора! :D Той човека се е панирал, че взела да излиза пяната през ферментатора и направил още една камара щуротии, ще ти доизкусурява с желатини и колдкраш.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2019, 13:04
от deuspld
Има логика в желатина и колдкраша от гледна точка на микробиологичния контрол. Ако наистина колегата все пак е успял да си прецака бирата и ферментацията тръгне в нежелана посока след всичките изригвания, презасявания, джуркане и тн, комбинацията желатин + престой на 0 градуса за няколко дни + много внимателно отделяне от утайката биха стопирали евентуално процеса.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2019, 20:14
от boris
Вие тука с бедстващ човек започнахте да се базикате :). Шегувам се, разбира се. Днес мерих, плътността е паднала до 2,5 P. Мирише на бира без да долавям нещо кисело като аромат.
Благодаря за съветите ви.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 11 Юни 2019, 23:50
от GunGod
Отърви се колкото може по скоро от утайките без много да я ломбуркаш, достатъчно си я окислил.
Прекалено много мая си посял, затова писах какво е желателно. Относно микробиологичните процеси само пак през тенджерата се оправят, студа няма да помогне. Консумирайте я бързо тази варка, наздраве!

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2019, 10:37
от MadButcher
Мисълта ми беше друга - въобще не отричам колдкраша и желатина, но предполагам, че колегата достатъчно се е обркал, за да си усложнява живота с техники, които не са от крайна необходимост и все пак изискват определен опит. Моят съвет е да действа да бутилира и като газира да подкарва. Следващият път внимателно прочети температурата на ферментация, на щама, който използваш. Различните щамове смъкват до различно ниво крайната плътност. Има дрожди, които работят до 30 градуса. Остави пространство във ферментатора, при съмнения за стоп на ферментацята замери докъде е стигнала, да не би случайно да е приключила, а ти да чакаш още. При стартирала веднъж ферментация не се аерира повторно. Хайде другя път успех