Трудна (липсваща) ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот victoryvt » 13 Юни 2019, 08:49

Няма как да "отлееш" дрождите - това че си премахнал горната част на ферментиращата бира не означава че в долната няма дрожди.
Никакъв проблем няма да се остави да си доферментира едната част в една туба, другата част в друга туба и накрая да ги събереш двете.
Не е трябвало да добавяш нови дрожди, но и това не е проблем. Те просто няма да се развият и съвсем малко ще изферментират.
Според мен - излишни тревоги.
Освен това - да аерираш вече ферментираща бира не е добра идея, даже никак.
Точно тоя кислород би повишил вероятността от развитие на бактерии.
Ако се наложи някога да се дозасява с нови дрожди - по-добре да се развият на стартер и да се влеят, отколкото да се правят някакви опити с аериране на вече ферментираща бира.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2050
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот boris » 19 Юни 2019, 07:45

Благодаря за съветите отново. Бирата е бутилирана от преди няколко дни. Вече пробвайщх една и вкуса е добър. Не усещам не привичен мирис или вкус. Всъщност се радвам, че успях да се увъртя така. Вече ще имам обеца на ухото.
Поздрави,
boris
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 10 Мар 2019, 14:14

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта