Страница 1 от 2

Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2017, 20:41
от Dejmos
Не е точно проблем, но имам нужда от съвет.

Целта беше много суха и високоалкохолна бира.
6 кг пилзнер малц, озахарявани 1 час с начална температура 66*С и крайна 62*С, след което 25 минути на 72*С.
В началото на промиването екстракт 21*В при съотношение 1:3,67. Изкарани 31 литра на 18*В и изхвърлени в края към 3 литра поради малък обем на съдовете.

След варенето 24 литра на 18*В.

Засяване с 11гр. стартирани Нотингам. Бавно начало, над 24 часа лаг фаза, след което стабилна и равномерна ферментация при температура 15-18*С.
За 10 дни свалиха от 18 на 5,6*В, за две седмици - на 4,6*В.

Ето тук ми е проблемът. След две седмици ферментация 4,6 остатъчен екстракт. Изненадващо висок при условие, че озахаряването беше в долната част на температурния диапазон. Очаквах да свалят повече.

Може би все още върви мнооого бавна ферментация, има малко мехурчета на повърхността и при отварянето за да взема проба усетих СО2... а може и да е просто слой, останал след ферментацията, няма къде да отиде.

Как смятате, дали да чакам още (колко), или да приема, че е приключила? Добавянето на винени дрожди без откаляване от Нотингама дали ще свали още малко (имам предвид ДВ-10, за които се твърди, че имат перфектна автолиза и много изчистен профил, т.е. няма да добавят вкус/аромат). Дори да вкарат аромат, ще отлежава в дъбов чипс, така че ще го маскира в голяма степен.

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2017, 00:21
от Martin
Много висока начална с малко дрожди. Затопли до поне 22гр. Затормозил си ги с тази температура и тази захарност. Нови дрожди да слагаш незнам дали ще помогне. Алкохола е много голям в момента и стреса върху тях ще е доста. Може би дрожди за газировка или някой баяанус.

Имай в предвид че бирените дрожди имат % атенюация. В смисъл че колкото и ниско да озахаряваш те изяждат процент от захарите. При висока начална и крайната съответно се качва.

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2017, 16:22
от Dejmos
Сложих малко ДВ10. Винени дрожди за бяло вино и шампанско с висок алкохолен толеранс. Ще издържат и на алкохола, и на температурата. С тях съм ферментирал ябълков сок на 15 градуса с крайно алкохолно съдържание 6,5.
Но и ще затопля малко.

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2017, 22:35
от Dejmos
След още 6 дни остатъчния екстракт падна до 3*В. Едва ли е възможно повече, въпреки леко сладникавия остатъчен вкус.
Добре, че следва още една доста студена седмица, та ще може да замръзне частично.

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2017, 23:10
от ALL_ON
Не му се вглеждай :) Моят от 15,5, падна до 5,5 и го бутилирах така, каквото стане, няма кой да го чака :lol:

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 25 Яну 2017, 21:44
от Dejmos
И аз бутилирах. 15 бутилки 1,5 л от минерална вода. Прибрах ги в багажника на колата и чакам обещания от Емо Чолаков студ.

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2017, 15:36
от st_jivko
Подобни бутилки от минерална вода друг път ползвал ли си?Ако не са предвидени за високо налягане,може
да очакваш 15 бомби.

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2017, 16:43
от Dejmos
Изобщо няма да се газира.
Това е много експериментална "бира". Трябва да замръзне, за да махна 75% от водата...

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2017, 17:33
от dr_slavov
Сугурен ли си в процента вода който искаш да махнеш? Започна от 18Р падна на 3Р, това е около 8 % алкохол. Да кажем, че имаш и 2% сухо вещество остават 90% вода. Ако махнеш 75% от нея това означава, че ще намалиш общия обем с 67-68%. Отиваш на 23-24% алкохол. Това ли е целта?

Re: Висок краен екстракт?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2017, 17:40
от ALL_ON
Така както го е описал оставам с впечатление, че ще прави Айсбок :)