Пияната мъст не се избистри след варене

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nurv » 15 Окт 2016, 23:39

Отне ми над час да прехвърля течността във ферментацията. Беше като боза от началото до края. Какво сбърках?
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nikolay.illov » 16 Окт 2016, 00:41

Колега дай повече информация! Как охлади, колко време чака преди да прехвърлиш пиЯната мъст, ползва ли нещо за бистрене...и най- вече, какво си варил, иначе никой няма да ти помогне.
Поздрави.

П.П Оправи заглавието на темата.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот asenr » 16 Окт 2016, 04:13

Бирата не се избистря след варене. Според това как си промивал, прецеждал, варил, охлаждал, дали си слагал нещо за избистряне и на колко студено е отлежавала, може да се избистри при отлежаването.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 190
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nurv » 16 Окт 2016, 10:37

Заглавието за съжаление не мога да оправя сам, вече. Ще трябва да си изключа корекцията на телефона или поне да гледам какво съм написал преди да го публикувам. Та по същество.

Благодарности на @All_ON за времето отделено в обяснения.

Той ми даде идеята за преработена хладилна чанта с оплетка от мека връзка. Там озахарявах и там промивах.

Така изглеждаше след варене пивната мъст и така и не се избистри: https://goo.gl/photos/837pirgiTvYYgRKH9

Охлаждах на водна баня + няколко ПВЦ бутилки вътре. За около 25 минути температурата беше свалена на 30 градуса и започнах да прехвърлям във фермантатора.

Около 14 плато беше течността, която влезе във ферментатора ~ 16 литра. https://goo.gl/photos/7SVFX9w15H9p2Wgt9

Ето как изглежда и той: https://goo.gl/photos/WN72ADAjDPpxZLtQA

Днес си бълбука бодро по балонче на секунда, но не знам какво точно ще стане.
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nikolay.illov » 16 Окт 2016, 10:50

Всичко изглежда наред! Просто следващия път опитай да охладиш до 20 градуса, а не 30 ( множко е ).
Освен това след края на охлаждането остави пивната мъст да си почине за известно време час-два и след това прехвърляй във ферментора, като ползваш маркуч за целта. Така ще имаш добре улегнали белтъци на дъното на казана и прецеждането ще е по- лесно. А мътилката ще е само на края.
Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nurv » 16 Окт 2016, 11:13

Мале ужас. Аз не я оставих нито за миг. Охладих и започнах веднага прехвърлянето. Поне 10 пъти мих тензуха и го пръсках с Окорон. Дано не съм я заразил. На последният литър по законите на Мърфи изтървах и малко утайки във ферментатора. Определено не мина съвсем гладко.
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот asenr » 16 Окт 2016, 23:01

Не се притеснявай. Изчакай да свърши ферментацията, бутилирай, нека се газира и отлежи и тогава може вече да очакваш бистра бира. Пивна мъст не можеш да избистриш с филтриране през тензух, но като постои на студено, сама ще се избистри. Много си нетърпелив :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 190
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nurv » 17 Окт 2016, 09:41

Благодаря на всички за отговорите :text-thankyoublue:
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nurv » 21 Окт 2016, 21:51

Изображение


2.5 плато. Утре бутилирам. Юпии
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

Мнениеот nurv » 27 Окт 2016, 23:17

Изображение
Варки - 5
Малц - 23кг
Последна бира - American Wheat Beer
nurv
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Юли 2016, 16:01

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта