Страница 1 от 1

Нормална ли е тази миризма?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 09:57
от kocikocevv
Привет.

С приятели направихме варка, която отлежава вече 1 седмици и 5 дена. Използвахме дрожди Nottingham и малц Pilsner Malt (Светъл малц) - Вайерман Германия. Днес усетих сладко-кисела (подобна на вино) миризма около водния клапан, която идва от ферментатора. Имам 2 въпроса. Нормална ли е тази миризма или в бирата има бактерия/инфекция? И тъй като до неделя нямаме с какво да я разлеем по бутилките, има ли проблем ако отлежава във ферментатора 2 седмици?

Re: Нормална ли е тази миризма?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 11:43
от SDS
1. Правило N:1- не се шашкай!
2. Правило N:2- изчакай да свърши на цяло ферментацията и преди бутилиране определи на какво мирише и какъв вкус има.
По време на ферментацията излизат какви ли не миризми.
Много е важно правило N:1 :D

Re: Нормална ли е тази миризма?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 12:36
от Martin
Правило номер 3: Няма лоша бира, има грешен стил :)

Re: Нормална ли е тази миризма?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 16:31
от karakondjul
На каква температура протича ферментацията?

Re: Нормална ли е тази миризма?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2016, 09:18
от victoryvt
За времето, което описваш - ферментацията трябва отдавна да е свършила.
Ако няма видими признаци - пяна, бълбукане на клапана и т.н. - можеш спокойно да си преместиш ферментатора (ако не е нещо голямо) на студено - мазе, изба, хладилник.
И там да изчакаш бутилирането.
Ако няма къде да го преместиш - изчакай докато имаш възможност за бутилиране, но все пак е добре да се побърза.
2 седмици не е проблем, след това вече може да има проблеми с миризма на дрожди и сероводород, но не е фатално.