Страница 1 от 1

Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2016, 10:05
от Steelheart
Колеги, не знам мястото точно тук ли е за тази тема, но..... Вкисна ми се варката, дотук "добре". Всички знаем как охлювите налитат на бира и сега си имам 20 литра негодна бира. Чудя се дали тази леко киселееща гад мога да я използвам да изловя охлювите в градината?

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2016, 13:38
от victoryvt
За охлювите не знам, ама дай да видим защо и как се е вкиснала бирата.
Понеже и аз така преди година и нещо хвърлих почти 90л. , но си запазих 2 в една ПЕТ бутилка, добавих им хмел "бошнА" (означава - хвърлен вътре свободно) и я скрих в един канал на гараж , където си държим гумите на колите.
След две поредни смени на гуми я извадих и сега се наслаждавам на една перфектна кисел стил бира.
Стига да не е оцетно вкисването отлежаването на бирата я облагородява.
Та затова - недей бърза с хвърлянето, а помисли за отлежаване, но да е поне година.

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2016, 15:21
от Steelheart
Киселее само, но не е на оцет. Миризмата не мога да я опиша, кисела е и тя. Не се съмнявам в зараза, варките които правих на къщата, ако са горе в кухнята и бутилирането и варенето нямам никакви зарази и правя страхотна биричка. Но ако е както сега, бутилирах в мазето, не ми се размътваха 20 литра до втория етаж, задължително ми се разваля. Явно там гъмжи от всичко възможно което да ми я зарази. Е ти 90 литра разбираемо да не ти се хвърлят, ама 20 не е толкова тъжно. Отделно имаме проблем с голите охлюви и така или иначе слагаме купешка бира в капачки да ги събираме. Та вместо в канала да се използва поне за това.... Довечера ще пробвам да сипя по градината и ще споделя резултата, поне да имаме решение за несполучливите варки :)))

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2016, 14:25
от Steelheart
Работи перфектно, освен вкисната е и окислена, което незнам как може да се е случило след като взех всички мерки да няма допир с въздуха, но както и да е. Явно охлювите се интересуват само от захарта (тялото) на бирата и влизат даже още повече отколкото при купената бира :)))

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2016, 14:00
от Dejmos
Събирай сега по-едрите и на мезе за някоя успешна бира. ;)

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2016, 15:33
от Steelheart
Хахахаха, не мисля да ям гчолите, 99% са такива

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2016, 22:42
от doktora

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 11:16
от Steelheart
Точно при ягодите е голямата борба :angry-screaming:

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2017, 17:51
от redcrab
Темата е малко стара, но да споделя едно саморешение на проблема с охлювите. Или по скоро кой го реши. Вечер в тъмното особено в по влажните дни, от вратата на двора до входната ставаха поне по 4-5 убийства по непредпазливост - голяма напаст. Докато миналото лято един язовец(борсук) не се засели в съседния двор, в една стопанска барака. За около седмица-две ги оплюска всичките, след което зачезна отведнъж така, както и се беше появил. Но понеже борсуци трудно се намират, може да пробваш да заселиш някой таралеж. Просто предложение, понеже не знам какви са ти насажденията и да не се окаже пък той по-големия вредител от бохлювите.
Другото за което се сещам е да проучиш кои растителни видове са им неприятни(на охлювите) и да ги насееш из градината.

Re: Капан за охлюви

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2017, 12:22
от Steelheart
Таралеж си имаме неканен. Няма проблеми с доматите и краставиците. Купихме си "скипер" и таз химия ги изби всичките без проблеми за насажденията