Вкус на суров малц

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Вкус на суров малц

Мнениеот KpaTyH » 20 Апр 2016, 18:20

Въпроса ми е породен от това, че го има като забележка в дегустационните листи от последния конкурс. От какво би могъл да се породи този вкус ?

Малцът:
0.8 кг пилс
0.2 кг пшеничен
0.5 кг пшенични флейкове
вода озахаряване/промиване 1:3/1:4
53 градуса 15 мин
62 градуса 10 мин
65-67 градуса 45 мин
75 градуса 15 мин
йодна проба - ок
промиване
варене 60 мин
екстракт 15 P
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот Martin » 20 Апр 2016, 20:02

Това мисля че беше един Wit при нас. Да не е прекалено млада бирата? Имаше привкус все едно има вътре току що несварена и незаквасена мъст. Срещал съм този вкус при безалкохолни бири и във Efes.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот KpaTyH » 20 Апр 2016, 20:28

Да вит е, на около 3 месеца обаче, така че едва ли е от това :) Просто искам да го избегна в следващи варки, за да няма провали :)
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот Martin » 20 Апр 2016, 20:39

Дали няма да е от тея пшенични флейкове. Не съм варил с тях. С ръжени, ечемични и овесени да, ама с пшенични не съм. Незнам от къде е дошъл този вкус.
А хмела? Колко, какъв и кога?
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот KpaTyH » 20 Апр 2016, 20:49

Hallertau 50 мин, не помня колко точно, колкото да докарам IBU за стила и съвсем малко гр. 5 мин преди края
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот karakondjul » 20 Апр 2016, 20:55

Малко в страни от темата, но заради ей това
Hallertau 50 мин, не помня колко точно, колкото да докарам IBU за стила и съвсем малко гр. 5 мин преди края
тоест "е*а ли мааму колко" се научих да си записвам ВСИЧКО! http://www.brewersfriend.com е мега удобен за такива ситуации (и не е скъпа услуга) понеже си водиш детайлен дневник какво - що и т.н
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот KpaTyH » 20 Апр 2016, 21:01

Не с лошата де, ползваме сайта. Не мислех, че хмела има отношение към въпроса ми! Ето запазена снимка от варката:

Изображение
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот karakondjul » 20 Апр 2016, 21:06

Ооо не исках да прозвучи грубо. Приеми извиненията ми ако съм те обидил. Просто така както го описа "прозвуча" сложих там нещо :) Та сърбал съм я тая попара и за бъдещите пивовари, които четат темата ще е полезно.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот Martin » 20 Апр 2016, 21:38

Какви дрожди и колко си ползвал. И колко беше захарността преди бутилиране. Може да не е доизферментирала.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Вкус на суров малц

Мнениеот KpaTyH » 20 Апр 2016, 21:53

T-58 2 гр хидратирани, още 3 грама във ферментатора, екстракт 2 финален ( ако може да се вярва на захаромера )
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 126
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron