Стаут ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Стаут ферментация

Мнениеот busy2 » 20 Апр 2016, 13:11

Стаут с начална плътност 20P, дрожди нотингам доста повече от при други стилове, десети ден във ферментатора при 20 С, а плътността е поднала едва до 10Р. Ферментацията тръгна много силно като пяната преля извън съда, предролагам и част от дрождите.

До колко да чакам да спадне, за да бутилирам?
Трябва ли и допустимо ли е да се добавят още дрожди или само да чакам?

Поздрав.
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: Стаут ферментация

Мнениеот nikolay.illov » 20 Апр 2016, 14:14

Изчакай още няколко дни и пак пиши, да видим каква ще я измислим
С какво измери тези 10°Р?
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Стаут ферментация

Мнениеот busy2 » 20 Апр 2016, 15:49

с рефрактомер по Brix. Днес закупен на старо от OLX :)
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: Стаут ферментация

Мнениеот Steelheart » 20 Апр 2016, 15:58

http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
Просто си направи корекцията спрямо това помагало. Не мога да намеря из форума къде беше таблицата на Виктор, с нея е песен...
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Стаут ферментация

Мнениеот busy2 » 20 Апр 2016, 16:22

Благодаря. Въпросът е, че както и да коригирам, десет са си десет - много. Ще чакам.
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: Стаут ферментация

Мнениеот Steelheart » 20 Апр 2016, 16:24

viewtopic.php?f=10&t=2468
Намерих темата, прочети тук, като гледам си приключил ферментацията
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Стаут ферментация

Мнениеот st_jivko » 20 Апр 2016, 16:26

А това прочете ли?По-специално екселската таблица:
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=10&t=2468
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 315
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Стаут ферментация

Мнениеот Martin » 20 Апр 2016, 16:46

Корекцията не е за температурата а заради алкохола вътре. Ако в момента ти изкарва 10, реално в момента си на 3.3 Р. Няма какво да се притесняваш, готов си за бутилиране
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стаут ферментация

Мнениеот victoryvt » 20 Апр 2016, 17:03

Ей, пусти и рефрактомери ...
Добре де, какво пречи да имаш под ръка и един прост захаромер ?
Да,10% по рефрактомер (от 20% начални) си е един много добър край на ферментацията, даже чак не ми се вярва толкова много да падне екстракта за стаут.
Ще стане сух стаут с почти 9% алкохол. А и още алкохол ще има от газировката.
Май към R.I.S. отива работата.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2085
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Стаут ферментация

Мнениеот cervesa » 20 Апр 2016, 17:28

Чукча,както знаем,е първо писател,а после читател!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron