Страница 3 от 4

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 06 Май 2016, 10:43
от Ico
Благодаря за отговора.
Основната ферментация протече за около осем дни и нямаше признаци на активност преди бутилирането. Възможно ли е да не е завършила карбонизацията със захар и от това да се е получил този вкус? Бирата е отлежавала малко повече от седмица след бутилиране.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 06 Май 2016, 11:36
от victoryvt
Тука гледа ли ? viewtopic.php?f=10&t=2711
Ако описваш дъх на стара коркова тапа е едно, а ако описваш дъх на вкиснато вино (оцет) е друго :)
И дали го имаше тоя дъх преди бутилирането или се появи след него ?
Дори и без дезинфектанта ако хигиената е добра няма да има проблем със зараза още на първата седмица, обикновено заразените бутилки в началото са добри, после леко започват да намирисват и след месец не стават за пиене и са прегазирани.
Заразата може да е още от ферментатора, но да се прояви чак в бутилката, тъй като бактериите са във постоянна битка с дрождите за средата - докато дрождите са силни всичко е уж наред, после като заслабнат - започват бактериите да развалят бирата.
Да не забравяме и дивите дрожди ...

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 06 Май 2016, 21:40
от Ico
По-скоро е като вкиснало вино, ама както и да е вече е готова втората варка и даже ферментира. :D
Ама този път предобрих и го докарах на почти 16 Плато. Ще трябва да се пие с разредител, живот и здраве.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 00:06
от mxkolev
Искам да споделя какво се случи при мен при първата варка / преди 2 дни/.
Заложих 2 кг светъл малц /Pale Ale/ със 6 литра вода, 65-67 градуса около 45 мин + 15 мин 71-74 градуса. Промих със 8 литра вода 75-76 градуса, но имахме проблем с прецеждането. Явно съдовете не бяха неподходящи за целта, в течността попаднаха утайки и гъста част от течността /определено не използвахме тензуха както трябва/. След което 90 мин течността вреше 10 мин хмел 19 грама 75 мин + 5 грама. Охладихме за около 15 мин до 22 градуса измерихме 11% захарност. Посяхме дрожди след рехидратация 4 грама Nottingham Ale. Във ферментатора /11л туба пълна почти до горе/ попадна по гъста течност която отново не беше филтрирана добре.... Пяна при ферментацията почти няма, чува се силно шуштене, като при отворена газирана напитка и течността се обръщаше бурно. Днес шуштенето е значително по слабо и на дъното има гъста утайка. Към края на седмицата трябва да сложа захар за газировка и да пресипя в бутилки ... С какво и как да прецедя течността която имам в момента, за да не попаднат по твърдите частици в бутилките?
п.п. първия ден течността изглеждаше като боза - днес придоби кехлибарен цвят, но има още доста време до финала ...:)

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 07:54
от dr_slavov
На първа варка не бих цедил нищо. Така или иначе след края на ферментацията ще има естествено утаяване и избистряне. Дори и да премине нещо в бутилките то ще се утаи при изстудяването. А като знам колко бързо се изпиват първите варки, няма да има време утайката да окаже негативен ефект на бирата.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 10:14
от Dejmos
Ако изчакаш ден два след приключването на ферментацията, дрождите и другите утайки ще са залепнали добре на дъното и бирата ще е доста по-бистра при бутилирането. В бутилките ще се утаи допълнително, особено при охлаждането.
Нормално е по време на бърната ферментация да е много мътна.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 22:07
от Ico
Ще си позволя да дам съвет на базата на изключително скромния си опит от десетина варки.
Прелей преди бутилирането бирата от ферментора в нов дезинфектиран съд с капак, като при преливането се старай да не попадане утайката в новия съд. В новия съд преди преливането добави захарния разтвор за карбонизация и тогава прелей бирата. Около час след това бутилирай от новия съд.
При мен работи и благодаря на колегите от форума за споделения опит.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2016, 22:27
от mxkolev
Мисля, че Ico ми предложи много удобен начин да избегна голямата утайка, ще споделя резултата накрая.
п.п. всеки ден течността се избистря и придобива мн приятен цвят, миризмата доближава бира ама не е ....

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 09:40
от mxkolev
След като газирах 7гр/л днес опипах бутилките, бяха надути до пръсване, дори една от тях изпускаше от капачката/явно не беше стегната добре/. Нормално ли е за 2 дни да се газира толкова много, има ли опасност да се пръснат бутилките / от пвц/?

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 09:52
от ALL_ON
Каква захарност измери преди да бутилираш? Да не би да не е била приключила до край ферментацията?