Страница 2 от 4

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 10:23
от Bra1nSicK
victoryvt написа:И какъв е точно проблема ?
На снимката виждам ферментираща бира - значи екстракт има, дрожди има, всичко си върви.
Това че при първия опит не е станало всичко по план не значи че няма да има бира.
Тия неща се нагаждат с времето и с опита.

Поствайте в този раздел само за явни проблеми - от типа : "озахарих добре, прецедих зле, загоря ми варката, ферментираше добре, пък взе че спря и т.н."


Чудех се дали да пусна темата в "Разни дискусии и приказки на вятъра", но в крайна сметка я пуснах тук защото срещнахме и проблеми. Ако можеш премести темата в другия раздел.

Тази вечер ще правим втората варка, ще видим какво ще излезе.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 05 Апр 2016, 11:23
от Dr1nata
Абе, ще пиете бира, спокойно. За финалното прецеждане може да ползвате по-голяма фуния, над която да държите жълтата торба от магазина и през нея да минете цялата течност, като започнете от горе с бистрото

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 06 Апр 2016, 14:33
от Bra1nSicK
Снощи правихме втората варка. Всичко мина изключително гладко, не срещнахме проблеми. Йодната проба се получи от първия път. Ще е мого забавно ако първта партида стане по-добра от втората :lol:

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 09:36
от Bra1nSicK
Така, снощи отворихме първите бири. Резултатите надминаха очакванията ни, силна газировка, добър аромат - накратко, хареса ни. Сега ще минаваме към по-големи обеми. Естествено имахме и не малко забележки, които сега ще споделя.

Пускам снимка на "вайс" бирата, която обаче след бутилковата ферментация доста си е променила цвета, спрямо това, която беше когато я бутилирахме. Цвета е доста тъмен и не сме сигурни на какво се дължи, има почти същия цвят като нормалната pale ale бира, която правихме само с ечемичен малц. А тази беше 50/50 пшеничен/ечемичен.

Другото, което имаме като забележка - прекалено горчива. Сложихме по 1 гр/литър Магнум на 10та минута и по 1гр/литър Перла 10-тина минути преди да я махнем от котлона. Може би следващия път ще пробваме с 0,5 гр/литър.

Очаквам всякакви мнения и препоръки от ваша страна, благодаря ! :)

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 10:02
от knasfas
Интересен цвят сте докарали на пшеничното пиво. Бутилките, които сте използвали да не би да са били прозрачни и да са престоявали на светло? Горчивината най-удачно е да я пресмятате приблизително с подобни калкулатори http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 12:18
от Bra1nSicK
Не, бутилирахме я в бутилки от Загорка ретро (зелени). Стояла е само на тъмно.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 16:23
от svetlo
Нищо ви няма на хмелната схема, горчива е заради малкото количество. Трябвало е да се получи поне 4,5 литра във ферментатора, заради изпаряването на водата е станала толкова горчива. Можете да доливате вряща вода във врящата мъст без проблеми, но до края на варенето само.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2016, 16:46
от Bra1nSicK
svetlo написа:Нищо ви няма на хмелната схема, горчива е заради малкото количество. Трябвало е да се получи поне 4,5 литра във ферментатора, заради изпаряването на водата е станала толкова горчива. Можете да доливате вряща вода във врящата мъст без проблеми, но до края на варенето само.


Мерси за инфото, чудехме се дали е ок да долеем 1 литър вряща вода или не.

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 05 Май 2016, 23:22
от Ico
Здравейте колеги,
Отново моля за вашата помощ.
Първите две проби от първата ми варка имат мирис и дъх на вино.
Чух, че това е следствие от недостатъчно дезинфектирани бутилки, в които съм налял бирата. Аз ги измих с препарат, после ги минах с Окорон и накиснах в него капачките и средствата за преливане.
Не мога да си обясня къде бъркам, а утре ме чака втора варка и не искам да се издъня.Така че, давайте съвети моля. :)

Re: Първа варка - fail

МнениеПубликувано на: 06 Май 2016, 08:35
от Martin
Дъх на вино може и да е от много остатъчна захар вследствие недовършена ферментация.