Първа варка - fail

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 04 Апр 2016, 16:50

И така,

Вчера правихме първата ни варка домашна бира, нещата не минаха по план, но няма да се откажем. Ще направя едно описание на процеса, за да помогнете евентуално с мнение, къде сме бъркали и какво трябва да подобрим.

500 гр. Пейл ейл и 500 грама пшеничен малц. - загряхме 3 литра вода до 55 градуса и изсипахме малца.

Плана беше: 50 гр - 30 мин, 62 гр - 30 мин, 72 гр - 10 мин. Изпитахме големи проблеми с поддържането на температурата, когато тенджерата е върху котлона (керамичен) температурата се вдигаше бързо, когато я махнем от котлона, спадаше бързо. Дори при котлон на ниска степен отново температурата се вдигаше защото самата повърхност все пак си е нагрята. Голямо мъчение варирахме с +/- 5 градуса на първия час от озахаряването. Направихме йодна проба - неуспешна. Държахме го още 20 минути на 63-70 градуса - пак неуспешна. Накрая вдигнахме до 72-75 градуса за 10 минути и продължихме с прецеждането. Използвахме торбата от магазина. Взехме проба пак от прецедената течност и като чели се получи, може би имаше леки отенъци на черно. Получихме около 7 литра прецедена течност.

Сложихме я да ври здраво, на 10 мин сложихме 5гр Магнум, 50 минути варене (много голяма част се изпари - можеби около 2-2,5 литра). Сложихме 5 грама Перла, вря още 10 минути и я охладихме на водна баня - отне ни около 20 минути да свалим температурата до ~22 градуса.

Когато първо отворих капака на охладената мъст ясно се виждаше пресичане и утайка. После стана мътно и не беше толкова видимо.

Тук може би ни беше и най голямата грешка. Бяхме стерилизирали фермататора (6л. туба за минерална вода) с разтвор на йодна тинктура във вода и после оплакнахме с дестилирана вода.

Нямахме тензух и решихме да прецеждаме от тенджерата в която варихме с маркуча с кран от магазина като използваме повторно торбатата от първото прецеждане. Естествено бяхме я измили, след това попарили с гореща вода, но все пак смятам, че замърсихме мъстта при преливането. Отделно загубихме още от мъстта и вместо да имаме 5 литра мъст (колкото смятахме първоначално) в крайна сметка напълнихме половината ферментатор (около 3л мъст). При прецеждането забелязах, че по дъното на тенджерата имаше неразстворен хмел - по всяка вероятност от ароматичния, добавен 10 минути преди махането от котлона - това нормално ли е? Също така мъстта имаше доста осезаема миризма на хмел и кафеникав цвят (което не мисля, че е правилно - все пак правим вайс бира. След първото прецеждане и преди варенето имахме доста по-приятен цвят)

Накрая изсипахме директно около 2,5 - 3 грама дрожди (Safbrew WB-06) и оставихме да ферментира (ако изобщо ще ферментира нещо).

И така - общо взето смятам първия ни опит за тотален провал в повече от едно направления:
- Не се справихме добре с поддържането на температурата (въпреки, че накрая като че ли имахме положителна йодна проба)
- Нямахме тензух за прецеждането във ферментатора, съответно заразихме мъстта с бактерии.

Следващата варка ще правим утре вечер. Мерките, които сме зели за подобрение.
- Смятаме да се придържаме към single infusion метод-а. Поддържането на една температура ще е по-лесно, отколкото на няколко.
- Ще вземем тензух. Как е най-добре да направим прецеждането във ферментатора? От охладената тенджера през тензуха и фуния директно в тубата или е хубаво да прецедим в друга дезинфекцирана теджера през тензух и след това с фуния във ферментатора?
- Взехме и Окорон 12, по-лесно ще стерилизираме с него.

Всякакви съвети ще са от полза! :think:
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот karakondjul » 04 Апр 2016, 17:07

Начинаещ пивовар съм като вас (5 варки зад гърба си). Научих много неща по трудния (забавен за мен) начин, но тук мога да споделя някои, а някой да коригира при нужда.

Аз също озахарявам/варя на керамичен плот. Първият път бе кошмар с поддържането на температурата, но след изолиране (може и с подръчни материали чаршафи, якета, одеяла. Аз си спретнах изолация с каменна вата) на тенджерата нещата си влязоха в рамки. За повишаване на температурата на майша можете да ползвате вряла вода. По този начин ще можете да контролирате по-лесно температурата. Примерно изолирате тенджерата вдигате температурата на 72-73 градуса махате от котлона слагате малца (ще спадне до 66-68 градуса) и разбърквате добре да няма бучки и следите температурата. При нужда доливате вода.

Относно прецеждането то аз се родих като купих ето това от магазина. След варене може да изчакате утайките да паднат на дъното и да изгребете бистрото от горе, а останалото да минете през торбата или направо всичко да мине през торбата. Аз предпочитам втория вариант. Повече играчка е, но нямам грам утайки във ферментатора.

Добре сте се насочили към окорон-а. И аз първо работих с йод, но се отказах.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Първа варка - fail

Мнениеот st_jivko » 04 Апр 2016, 17:10

Похвален е инатът ви.Точно така и трябва-настояване.
Грешки,които хващам:
1.Много малко количество.Колкото повече,толкова по лесно се поддържа температурата в съда.
Опитайте поне с 2 кг. малц.
2.Торбата за прецеждане не е за цедене на мейша,а на пивната мъст,преди наливане във ферментатора
и то при 78гр.
3.Проверете си термометъра.Не е нормално при тази схема да има лоша йодна проба.
4.Хмелът не се разтваря.Пелетите са смлян и пресован цвят на хмел.Така ,че е нормално да виждаш
много люспи при бъркането и прецеждането.
5.Не е сигурно,че се е заразила бирата.Чакайте и ще видите.Но има вероятност да намерисва на йод.
Иска яко плакнене след стерилизация с него.Не е задължително да е с дистилирана вода.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 04 Апр 2016, 17:32

karakondjul - точно за тази торба говоря и аз, че сме ползвали и при двете прецеждания. Доста абсурдна грешка - да прецедим и майша през нея :lol: Как да изципем цялата течно през нея, като ферментатора ни е туба (а не кофа например), няма ли да разлеем половината около тубата?

st_jivko - Teрмометърът ни е чисто нов - този Не би трябвало проблемът да е в него. Йодната тинктура бяхме разтворили няколко капки в литър вода и стерилизирахме с този разтвор, после изплакнахме с дестилирана вода за да не внесем пак бактерии с чешмяната. Тези гимнастики ще избегнем утре с Окорона. Колкото до количеството - нямаме условия за по-големи варки към момента затова и утрешната ще е с 1 кг малц, пък следващите може да качим нивото.
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот karakondjul » 04 Апр 2016, 17:38

Взимате си една кофа, дезинфекцирате я и после прецеждате в нея чрез жълтата торба и после с фуния във ферментатора.
Имай в предвид, че ако не изчакате да се утаят утайките трябва да имате преварена вода в която да плакнете торбичката щото задържа всичко и лесно се "запушва".
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Първа варка - fail

Мнениеот karakondjul » 04 Апр 2016, 22:36

Другото което е

Тук може би ни беше и най голямата грешка. Бяхме стерилизирали фермататора (6л. туба за минерална вода) с разтвор на йодна тинктура във вода и после оплакнахме с дестилирана вода.


Е защо после оплакнахте с дестилирана вода? Всичко отива по дяволите. Дозата е 1 милилитър йодова тинктура на 2 литра вода. Няма нищо страшно в използването на йодовата тинктура стига да не превишите дозата. Просто трябваше да отцедите и това е.

st_jivko - Teрмометърът ни е чисто нов - този Не би трябвало проблемът да е в него. Йодната тинктура бяхме разтворили няколко капки в литър вода и стерилизирахме с този разтвор, после изплакнахме с дестилирана вода за да не внесем пак бактерии с чешмяната. Тези гимнастики ще избегнем утре с Окорона. Колкото до количеството - нямаме условия за по-големи варки към момента затова и утрешната ще е с 1 кг малц, пък следващите може да качим нивото.


Това, че е чисто нов няма гаранция, че мери правилно (и то на тая цена) . И аз така първите варки с дигитален и се усъмних, че не мери правилно. Купих си спиртен и при 60 градуса на спиртния дигиталния показваше 65 градуса :shock:

И за окорона си купете спринцовка - 1мл на 1л вода, а не да броите капките :D

И имайте под ръка пулверизатор. Много е удобно за дезинфекция и 1л разтвор ще ви стигне за цялата варка, че и ще остане :)
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Първа варка - fail

Мнениеот karakondjul » 04 Апр 2016, 23:01

st_jivko написа:Похвален е инатът ви.Точно така и трябва-настояване.
Грешки,които хващам:
1.Много малко количество.Колкото повече,толкова по лесно се поддържа температурата в съда.
Опитайте поне с 2 кг. малц.
2.Торбата за прецеждане не е за цедене на мейша,а на пивната мъст,преди наливане във ферментатора
и то при 78гр.
3.Проверете си термометъра.Не е нормално при тази схема да има лоша йодна проба.
4.Хмелът не се разтваря.Пелетите са смлян и пресован цвят на хмел.Така ,че е нормално да виждаш
много люспи при бъркането и прецеждането.
5.Не е сигурно,че се е заразила бирата.Чакайте и ще видите.Но има вероятност да намерисва на йод.
Иска яко плакнене след стерилизация с него.Не е задължително да е с дистилирана вода.


Нямал съм проблем с йода (ако е в правилни количества.) Съдовете вонят от него и бутилките, но съм нямал ядове да мирише в последствие бирата, а и подобно на окорона, който има особена кисела миризима, но в последствие и тя изчезва.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 05 Апр 2016, 00:07

Дестилираната вода е напълно пречистрна, няма как да навреди според мен. Мерси за съветите ще ги вземем предвид следващия път. Ето и снимка на ферментатора, 24 часа след затварянето.

http://s15.postimg.org/rum347g6z/image.jpg
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот victoryvt » 05 Апр 2016, 08:39

И какъв е точно проблема ?
На снимката виждам ферментираща бира - значи екстракт има, дрожди има, всичко си върви.
Това че при първия опит не е станало всичко по план не значи че няма да има бира.
Тия неща се нагаждат с времето и с опита.

Поствайте в този раздел само за явни проблеми - от типа : "озахарих добре, прецедих зле, загоря ми варката, ферментираше добре, пък взе че спря и т.н."
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа варка - fail

Мнениеот karakondjul » 05 Апр 2016, 08:48

Аз не казвам, че дестилираната вода ще вкара зараза, а че ще промие филма, който йода е направил и все едно не сте дезинфекцирали.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron