Първа варка - fail

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 05 Апр 2016, 10:23

victoryvt написа:И какъв е точно проблема ?
На снимката виждам ферментираща бира - значи екстракт има, дрожди има, всичко си върви.
Това че при първия опит не е станало всичко по план не значи че няма да има бира.
Тия неща се нагаждат с времето и с опита.

Поствайте в този раздел само за явни проблеми - от типа : "озахарих добре, прецедих зле, загоря ми варката, ферментираше добре, пък взе че спря и т.н."


Чудех се дали да пусна темата в "Разни дискусии и приказки на вятъра", но в крайна сметка я пуснах тук защото срещнахме и проблеми. Ако можеш премести темата в другия раздел.

Тази вечер ще правим втората варка, ще видим какво ще излезе.
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Dr1nata » 05 Апр 2016, 11:23

Абе, ще пиете бира, спокойно. За финалното прецеждане може да ползвате по-голяма фуния, над която да държите жълтата торба от магазина и през нея да минете цялата течност, като започнете от горе с бистрото
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 06 Апр 2016, 14:33

Снощи правихме втората варка. Всичко мина изключително гладко, не срещнахме проблеми. Йодната проба се получи от първия път. Ще е мого забавно ако първта партида стане по-добра от втората :lol:
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 26 Апр 2016, 09:36

Така, снощи отворихме първите бири. Резултатите надминаха очакванията ни, силна газировка, добър аромат - накратко, хареса ни. Сега ще минаваме към по-големи обеми. Естествено имахме и не малко забележки, които сега ще споделя.

Пускам снимка на "вайс" бирата, която обаче след бутилковата ферментация доста си е променила цвета, спрямо това, която беше когато я бутилирахме. Цвета е доста тъмен и не сме сигурни на какво се дължи, има почти същия цвят като нормалната pale ale бира, която правихме само с ечемичен малц. А тази беше 50/50 пшеничен/ечемичен.

Другото, което имаме като забележка - прекалено горчива. Сложихме по 1 гр/литър Магнум на 10та минута и по 1гр/литър Перла 10-тина минути преди да я махнем от котлона. Може би следващия път ще пробваме с 0,5 гр/литър.

Очаквам всякакви мнения и препоръки от ваша страна, благодаря ! :)
Прикачени файлове
13090432_1137621196257656_42580831_n.jpg
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот knasfas » 26 Апр 2016, 10:02

Интересен цвят сте докарали на пшеничното пиво. Бутилките, които сте използвали да не би да са били прозрачни и да са престоявали на светло? Горчивината най-удачно е да я пресмятате приблизително с подобни калкулатори http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 26 Апр 2016, 12:18

Не, бутилирахме я в бутилки от Загорка ретро (зелени). Стояла е само на тъмно.
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот svetlo » 26 Апр 2016, 16:23

Нищо ви няма на хмелната схема, горчива е заради малкото количество. Трябвало е да се получи поне 4,5 литра във ферментатора, заради изпаряването на водата е станала толкова горчива. Можете да доливате вряща вода във врящата мъст без проблеми, но до края на варенето само.
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Bra1nSicK » 26 Апр 2016, 16:46

svetlo написа:Нищо ви няма на хмелната схема, горчива е заради малкото количество. Трябвало е да се получи поне 4,5 литра във ферментатора, заради изпаряването на водата е станала толкова горчива. Можете да доливате вряща вода във врящата мъст без проблеми, но до края на варенето само.


Мерси за инфото, чудехме се дали е ок да долеем 1 литър вряща вода или не.
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Ico » 05 Май 2016, 23:22

Здравейте колеги,
Отново моля за вашата помощ.
Първите две проби от първата ми варка имат мирис и дъх на вино.
Чух, че това е следствие от недостатъчно дезинфектирани бутилки, в които съм налял бирата. Аз ги измих с препарат, после ги минах с Окорон и накиснах в него капачките и средствата за преливане.
Не мога да си обясня къде бъркам, а утре ме чака втора варка и не искам да се издъня.Така че, давайте съвети моля. :)
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Martin » 06 Май 2016, 08:35

Дъх на вино може и да е от много остатъчна захар вследствие недовършена ферментация.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron