Страница 4 от 4

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2019, 21:21
от boris
Благодаря за отговорите. Направих засечка с температурата, която мери системата и стъклен термометър и дава точно 10гр разлика. Системата мери по-висок температура.
Откакто ползвам системата, въпреки, че началните екстракти ми бяха по-ниски от очакваното системата, йодната проба също излизаше добра, а бирата се получаваше много хубава. Може би скоро е дал проблем термометъра.
Още веднъж благодаря за съдействието.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2019, 08:27
от ultrashock
10 градуса никак не са малко. По-скоро впоследствие се е повредил термометъра.
Съвет от мен: винаги ползвай поне два термометъра, за да си сигурен и при евентуален проблем да го хванеш навреме.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2019, 09:09
от boris
Това с двата термометъра ще ми е обеца на ухото вече. Всъщност се оказа, както и очаквах, че напълно съм си виновен аз. Термомеръра на машината имал някакви настройки, които да симулират температура в диапазон 10° повече или по-малко от тази на течността, за да може при завиране да се включи таймера, който е нагласен по подразбиране на 100°, изхождайки от това, че на различна надморска височина имаме кипене на не точно 100°. Който не чете инструкция за експлоатация е така.
Благодаря за съветите по-горе.
Поздрави,

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2021, 17:58
от jentaro
Здравейте , и вкъщи най сетне замириса на фураж след няколко години отлагане на стартиране на процеса. Та сега е първата ми варка и май нещо я оплесках. Измерих екстракт /плътност 20 % след озахаряването. Направих теста с йод и вкичко е ок. Сложих да ври и малко преди да заври взех проба и плътността вече беше 8%. Меря с рефрактометър който със сигурност е верен. Може ли да помогнете , при промиването ли збърках нещо ? Кога е най удачния момент за мерене на плътността ?

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2021, 19:02
от jentaro
Точно приключи варката , сега показва 16% и от 0.900 кг малц и 6.4 литра вода изварих 2.5 литра даже и по малко.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2021, 15:18
от Don Reba
не знам дали си се оправил, но ако промиваш (другия вариант е торба) е нормално да е 8% преди да заври, варенето задачата му е да сгъсти разтвора.
аз лично почвам да варя още преди да е свършила промивката, пускам чучура бавно да църцори, тенджерата ври, и доливам от време на време каквото се събере в кофата.