Страница 3 от 4

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 08:03
от dani_94
Термометъра смени, според мен е грешка при температурите на озахаряване...

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 11:34
от S.Dosev
10 минути за промиване са малко, промиването трябва да е между 30 и 60 мин. иначе в триците остават не промити захари.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 11:43
от dr_slavov
Пак си пестелив на информация, но ще го караме на предположения. От 9 + 12л вода и 3кг малц, би трябвало да имаш около 17 литра мъст. При плато 8, това е около 65-66% ефективност. Нисичко е, но не е болка за умиране.
Другия вариант, но пак предположение, „повечкото тъмен малц“ да е нямал достатъчно ензимна активност и да не си успял да озахариш. Какъв основен малц използва и колко?

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 12:16
от boris
Привет,
Благодаря за отговорите. Термомеръра е вграден в пивоварната машина. Ако трябва да съм честен, не съм го сравнявал с друг термометър, за да видя дали са еднакви показанията.
В случая озахарявах на 63°С за 60мин.
Преди варене изкарах 18л пивна мъст.
Малца е както следва :
Munich Dark 1,2кг
CaraAroma 0,7кг
Pilsner 0,5кг
Пшеничен 0,5кг
Печен ечемик 0,1кг.

Поздрави,

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 15:02
от dr_slavov
От 3,3 кг 8Р и 18 литра е ниско. Отиваш на 55% ефективност. Огледай си пак нещата, литри на водата, температура, смилане на малца и т.н. Когато основното ти озахаряване е на 63°С е добре да го удължиш малко 75-80 минути. Освен това направи още една пауза на 70-72 градуса за 10 мин.
Но не очаквай 16-18Р, не знам какво си правил с преди, но е невъзможно. Теоретичния ти максимум от 3,3 кг и 18 литра мъст е около 13,5Р. Реалистично, ако изкараш 10,5 си много добре.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 15:47
от boris
Благодаря за отговорите. Знам, че 8P е много малко, точно и заради това писах за съвет, какво да правя.
Малца си го поръчвам млян. След основното озахаряване задържам веднъж на 72гр за 10мин(следва йодна проба - добра) и след това на 76гр за 5мин машаут. Промиване с вода на 78гр. Озахарявах този път на 63гр с идеята да кача малко плътността, понеже както казах в горните постове, напоследък са ми ниски екстрактите от очакваното.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 17:05
от damyan_rm
Да не си объркал нещо с теглилката, т.е. да си мерил на 'lbs' вместо 'kg' ?

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2019, 17:14
от boris
Привет,
Не, кантара няма друга мерна единица освен грам. Общото количество малц е 3кг. Там грешка няма.

Поздрави,

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2019, 11:34
от S.Dosev
Остава само термометъра да провериш както трябва, т.е. калибрирането трябва да се направи и при ниски и при високи температури, защото някои термометри до 50 гр. мерят точно но след 50 дават отклонения.При ниските температури можеш да използваш телесната температура за сверка-хващаш датчика, гилза или там каквото има термометъра и трябва да отчете 37 гр., след това замерваш с кипяща вода, като се има предвид, че точката на кипене на морското равнище е 100 гр. и при по-голяма надморска височина точката на кипене пада, аз съм на 560 м. надморска височина и точката на кипене при мен е 96-97 гр..На дигиталните термометри много много не може да се разчита, термометрите с биметална пластина понякога са малко бавни, сега използвам спиртен термометър, който е точен и реагира на секундата при промяна на температурата, недостатък е че е стъклен и трябва да се внимава повечко.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2019, 11:49
от victoryvt
Тия рецепти с много мюних и разни тъмни карамелени трудно дават добра екстрактивност.
Ако трябва да се тества системата - най-добре една варка с 100% само пилс или пейл и да е на 65гр. озахаряването за 45мин., + на 72 поне 10 мин. и машаут на 78.
Според мен може да има и някакъв проблем с недобро размесване на малца с водата - бучки, канали и т.н.
Или другия вариант е при промиването да има голям мъртъв обем някъде, или отново да се промива през канали, а не цялостно.