Страница 2 от 4

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 31 Май 2016, 12:22
от dr_slavov
Много зависи колко изпаряваш по време на варенето. Аз изпарявам 22-25%. Което принципно е много. За да сигна Р12, трябва да имам около Р8.5-9 преди варене.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 31 Май 2016, 14:23
от Ico
Благодаря за отговорите. Идеята ми е да може да си хвана причината за проблема възможно най-рано. Така веднага след промиване ще знам дали съм прецакал нещата и няма да варя час и половина, като "гламав". И още един въпрос. Контролира ли се силата на изтичането от "лаутертюна" или след като водата е минала през триците си е промила колкото трябва?

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 01 Юни 2016, 09:45
от victoryvt
Контролира се !
По две причини :
1. Ако пуснеш прекалено силно да изтича и промиването да е прекалено бързо (което трудно ще се случи, освен ако не е смлян прекалено едро малца) - то и ефективността ще падне - ще имаш пивна мъст с по-нисък от очакваното екстракт и съответно ще изхвърлиш ценен екстракт с триците.
2. При първоначално отваряне на крана ако се остави да тръгне струята на макс. - веднага следва засмукване и слепване на слоя трици, след което струята сама намалява со степен да тече като ракия. Следва прекалено бавно промиване (над 1 час) при което триците изстиват и качеството на пивната мъст се влошава. По-правилно е още първото изтичане от крана да се регулира на някаква средна стойност, клоняща към ниска. Така триците няма да се свият и в последствие ще имаме достатъчна скорост на промиване (45 мин. до 1 час е нормално, под 30 мин. е прекалено бързо, а над 1 час е проблемно)

Има и една хитрост, която аз отдавна прилагам, за да имам хем достатъчно добра ефективност, хем да не се бавя много :
1. Пускам отначало на средна скорост и след като струята стане прекалено слаба спирам крана, вливам още малко вода, разбърквам до дъното и след това пускам и рециклирам малко както в началото и пак точа докато струята намалее. И така докато приключи всичко.
Обикновено не надвишавам 1 час. И достигам екстрактивност от малко над 70%

Имаме тук няколко теми, които не е лошо да се прочетат в търсене на отговори :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 01 Юни 2016, 15:24
от Ico
Отново благодаря за помощта и отзивчивостта колеги.
Бързам да прескоча третата варка, че вярно е каръшка. :D

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2016, 23:34
от Ico
Здравейте колеги.
Бих искал да добавя още една причина за ниска плътност на мъстта. Идиотска е, ама е причина потвърдена от личен опит на новобранец в пивоваренето.
Оказа се, че при предишната варка са "сдали багажа" батериите на електронната везна и тя е отчитала теглото на малца двойно. И аз се чудих три часа къде съм сбъркал и какво да направя. И понеже нямам опит за да се усетя по обема на зърното, съм си я подкарал "по устав". И така, срам....ама пък може да е от полза за някой друг новобранец. Смех ти казвам...... :D
Още веднъж благодаря за помощта и опита, който споделихте с мен, благодарение на който днес докарах 10-11Р след промиването. Та се чудих, как да ги задържа само до 12 след час варка. :D

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2019, 16:07
от boris
Здравейте,
От едно известно време при началната ми плътност идва доста по-ниска от очакваното, а днес направо ме разби с 8°P. По-ниските стойности, като че ли започнаха от както ъпгрейднах оборудването от тенджера на домашна мини система за пивоварене.
Единственото, което аз може би отчитам като грешка е, че започнах доста по-бързо да промивам малца. Преди лаутертюна ми се задръстваше и ми отнемаше много време. Сега промивам и за 10 мин сигурно. Дали това може да е причината за толкова ниската плътност?
Поздрави,

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2019, 16:15
от dr_slavov
С колко вода и малц го постигаш това 8? Преди варене ли? Дай малко повече информация за да ти помогнем.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2019, 16:42
от boris
Здравей,
Това е 8°P е с 3кг малц (предимно тъмен) в случая. Знам, че тъмните малцове "пускат" по-малко, но въпреки това - 8°P...
Водата е 9л майшуване, 12л промиване. Повечето пъти 1/3 и 1/4 ми е мярката. Като цяло освен сегашното 8P напоследък са ми ниски началните плътности. За пример същите килограми малц и литри вода на Pale Ale Malt докарвах при еднакви температури на озахаряване и промиване: преди на тенджера 16P, дори и 20P, ако реша, а сега на машината едвам докарвам 12P.

Поздрави,

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2019, 17:24
от Bones
Провери си измервателната апаратура. Разликата е прекалено голяма за грешка в самия процес.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2019, 18:10
от boris
Проверих захаромера, който ползвам. Верен е. На 10г захар разтворен в 100мл вода, дава 10°P.