Страница 1 от 4

Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2016, 22:31
от karan4o
Здравейте,
като новобранец дойде и моя ред да искам помощ :)

На 5-тата варка нещата нещо не станаха по план. Всичко беше наред, докато не започнах да промивам малца. 13 литра беше всичко, след което при промиването първите 5 литра бяха с 16 захарност. Но след това крайната захарност се оказа 8. Това е захарността, след варенето :)

Явно при промиването нещо е станало. Промивам малца в пластмасов съд, в който съм си направил на дъното нещо като сито от металната обвивка на маркуч за вода под налягане. Това всичко влиза в кран и става перфектно с него... до сега поне де :)))

Забелязах, че от едната страна "металното сито" се беше вдигнало горе и явно промиването не ми е било ефикасно. Всички температури са спазени. Промивам със 78 градуса вода. Значи 1/4 беше водата за промиването, 1/3 при озахаряването. Предишната ми варка я правих по абсолютно същия начин и нямаше никакъв проблем. Не знам къде точно е причината, но крайният резултат е - във ферментатора си имам близо 10л сок с 8 захарност.

Какво мога да направя? Да го оставя така или да му добавя малко захар, или де да знам... Моля ви за съвет!

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2016, 22:50
от cervesa
Какво е "захарност",моля?

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2016, 23:13
от karan4o
Интересно питане без никаква помощ.

Със сигурност не съм се изказал правилно, но съм сигурен в човека, който е задал въпроса, че знае, какво имам предвид.

Приемам подигравката, тъй като наистина съм бос в този занаят. Но при следващия закачлив въпрос, моля все пак и за малко помощ, заедно с него.

:text-thankyoublue:

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 19 Мар 2016, 23:57
от karan4o
Сега проверих захаромера. 180мл вода 21 градуса и 20гр захар. Захаромерът показва почти 5 захарност. Явно нещо не е наред с него, но пък тази захарна вода ми е значително по- сладка от пивната мъст или там както се казва.

Кофти тръпка, захаромерът не е верен, но и пивната мъст не ми сладни достатъчно :(

Сега къде да търся проблема? :)

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 08:54
от cervesa
Почети малко в темите.....

Няма нужда на всеки новопоявил се домовар поотделно да се обяснява едно и също.
Вече повече от 3 години съществува този форум и са обсъдени почти всички проблеми възникващи пред начинаещите пивовари!

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 13:10
от nikolay.illov
@karan40. Недей да добавяш захар! Остави всичко както си е. Ако още не си посял дрождите си отдели 200 милилитра от мъстта за-да можеш да ги измериш, когато си купиш нов захаромер, ако се съмняваш в този който имаш. Ако действително имаш такава ниска плътност ( захарност ), и всичко мине наред с ферментацията ще пиеш много лека и приятна биричка - осмичка. Аз мисля обаче, че проблема действително е в уреда с който измерваш.
наздраве!

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 13:56
от karan4o
Благодаря за последния отговор!
Тази сутрин ферментацията е супер! Колко е плътността или захарността - не знам. Трябва да си купя нов захаромер.
Важното е, че ферментира бурно, значи все пак ще пия бира, пък алкохолът, колкото - толкова.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016, 10:23
от victoryvt
Правилния термин за бирата е екстракт, а не захарност, но и така е ясно за какво иде реч.
Може и плътност ако се мери по SG (1.048 е приблизително 12% Плато или Брикс)
Ако наистина захаромера ти показва в 10% разтвор - 5% , то явно има нещо нередно в него.
Но ако е пробит и влиза течност в него щеше да показва повече , а не по-малко.
Тъй че най-вероятно бирата ти е с поне 12% екстракт и няма никакви причини за паника.
Проблеми с прецеждането има само ако по някаква причина водата минава "напряко" през някакъв канал и не обира екстракта отвсякъде.
Няма значение каква е филтрационната система - мрежа, тръби, лъжливо дъно - важното е да преминава водата през цялото легло от трици.
Снимай ако искаш захаромера да го видим и го постни тука.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 31 Май 2016, 11:23
от Ico
Здравейте колеги,
Колко е приблизително нормалната плътност на екстракта преди варката, при цел 10-12 Плато след края на варката и 1/3 и 1/4 съотношение на малц към вода за озахаряване и за промиване?
Питам защото в третата варка не можах да докарам никаква плътност (6-7 Плато) и сега гадая къде съм я оплескал. Най-вероятно съм промил много бързо.

Re: Много ниска захарност!

МнениеПубликувано на: 31 Май 2016, 11:39
от Martin
Мисля че преди варката около 8-9 °P