Много ниска захарност!

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот boris » 17 Сеп 2019, 21:21

Благодаря за отговорите. Направих засечка с температурата, която мери системата и стъклен термометър и дава точно 10гр разлика. Системата мери по-висок температура.
Откакто ползвам системата, въпреки, че началните екстракти ми бяха по-ниски от очакваното системата, йодната проба също излизаше добра, а бирата се получаваше много хубава. Може би скоро е дал проблем термометъра.
Още веднъж благодаря за съдействието.
boris
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 10 Мар 2019, 14:14

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот ultrashock » 19 Сеп 2019, 08:27

10 градуса никак не са малко. По-скоро впоследствие се е повредил термометъра.
Съвет от мен: винаги ползвай поне два термометъра, за да си сигурен и при евентуален проблем да го хванеш навреме.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 594
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот boris » 20 Сеп 2019, 09:09

Това с двата термометъра ще ми е обеца на ухото вече. Всъщност се оказа, както и очаквах, че напълно съм си виновен аз. Термомеръра на машината имал някакви настройки, които да симулират температура в диапазон 10° повече или по-малко от тази на течността, за да може при завиране да се включи таймера, който е нагласен по подразбиране на 100°, изхождайки от това, че на различна надморска височина имаме кипене на не точно 100°. Който не чете инструкция за експлоатация е така.
Благодаря за съветите по-горе.
Поздрави,
boris
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 14
Регистриран на: 10 Мар 2019, 14:14

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта