Много ниска захарност!

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Много ниска захарност!

Мнениеот karan4o » 19 Мар 2016, 22:31

Здравейте,
като новобранец дойде и моя ред да искам помощ :)

На 5-тата варка нещата нещо не станаха по план. Всичко беше наред, докато не започнах да промивам малца. 13 литра беше всичко, след което при промиването първите 5 литра бяха с 16 захарност. Но след това крайната захарност се оказа 8. Това е захарността, след варенето :)

Явно при промиването нещо е станало. Промивам малца в пластмасов съд, в който съм си направил на дъното нещо като сито от металната обвивка на маркуч за вода под налягане. Това всичко влиза в кран и става перфектно с него... до сега поне де :)))

Забелязах, че от едната страна "металното сито" се беше вдигнало горе и явно промиването не ми е било ефикасно. Всички температури са спазени. Промивам със 78 градуса вода. Значи 1/4 беше водата за промиването, 1/3 при озахаряването. Предишната ми варка я правих по абсолютно същия начин и нямаше никакъв проблем. Не знам къде точно е причината, но крайният резултат е - във ферментатора си имам близо 10л сок с 8 захарност.

Какво мога да направя? Да го оставя така или да му добавя малко захар, или де да знам... Моля ви за съвет!
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот cervesa » 19 Мар 2016, 22:50

Какво е "захарност",моля?
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот karan4o » 19 Мар 2016, 23:13

Интересно питане без никаква помощ.

Със сигурност не съм се изказал правилно, но съм сигурен в човека, който е задал въпроса, че знае, какво имам предвид.

Приемам подигравката, тъй като наистина съм бос в този занаят. Но при следващия закачлив въпрос, моля все пак и за малко помощ, заедно с него.

:text-thankyoublue:
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот karan4o » 19 Мар 2016, 23:57

Сега проверих захаромера. 180мл вода 21 градуса и 20гр захар. Захаромерът показва почти 5 захарност. Явно нещо не е наред с него, но пък тази захарна вода ми е значително по- сладка от пивната мъст или там както се казва.

Кофти тръпка, захаромерът не е верен, но и пивната мъст не ми сладни достатъчно :(

Сега къде да търся проблема? :)
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот cervesa » 20 Мар 2016, 08:54

Почети малко в темите.....

Няма нужда на всеки новопоявил се домовар поотделно да се обяснява едно и също.
Вече повече от 3 години съществува този форум и са обсъдени почти всички проблеми възникващи пред начинаещите пивовари!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот nikolay.illov » 20 Мар 2016, 13:10

@karan40. Недей да добавяш захар! Остави всичко както си е. Ако още не си посял дрождите си отдели 200 милилитра от мъстта за-да можеш да ги измериш, когато си купиш нов захаромер, ако се съмняваш в този който имаш. Ако действително имаш такава ниска плътност ( захарност ), и всичко мине наред с ферментацията ще пиеш много лека и приятна биричка - осмичка. Аз мисля обаче, че проблема действително е в уреда с който измерваш.
наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот karan4o » 20 Мар 2016, 13:56

Благодаря за последния отговор!
Тази сутрин ферментацията е супер! Колко е плътността или захарността - не знам. Трябва да си купя нов захаромер.
Важното е, че ферментира бурно, значи все пак ще пия бира, пък алкохолът, колкото - толкова.
karan4o
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 25
Регистриран на: 01 Фев 2016, 16:02

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот victoryvt » 22 Мар 2016, 10:23

Правилния термин за бирата е екстракт, а не захарност, но и така е ясно за какво иде реч.
Може и плътност ако се мери по SG (1.048 е приблизително 12% Плато или Брикс)
Ако наистина захаромера ти показва в 10% разтвор - 5% , то явно има нещо нередно в него.
Но ако е пробит и влиза течност в него щеше да показва повече , а не по-малко.
Тъй че най-вероятно бирата ти е с поне 12% екстракт и няма никакви причини за паника.
Проблеми с прецеждането има само ако по някаква причина водата минава "напряко" през някакъв канал и не обира екстракта отвсякъде.
Няма значение каква е филтрационната система - мрежа, тръби, лъжливо дъно - важното е да преминава водата през цялото легло от трици.
Снимай ако искаш захаромера да го видим и го постни тука.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2050
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот Ico » 31 Май 2016, 11:23

Здравейте колеги,
Колко е приблизително нормалната плътност на екстракта преди варката, при цел 10-12 Плато след края на варката и 1/3 и 1/4 съотношение на малц към вода за озахаряване и за промиване?
Питам защото в третата варка не можах да докарам никаква плътност (6-7 Плато) и сега гадая къде съм я оплескал. Най-вероятно съм промил много бързо.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Много ниска захарност!

Мнениеот Martin » 31 Май 2016, 11:39

Мисля че преди варката около 8-9 °P
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1027
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта