Лагерна ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Лагерна ферментация

Мнениеот dr_slavov » 03 Фев 2016, 21:32

Здравейте, идеята беше за бок, но както и се очакваше за първи лагер отиваме към провал.
Озахаряването мина добре. Преди 7 дена заквасих 19 литра екстракт с 16Р с две пакетчета дрожди (Saflager S-23) по 11гр. Ферментацията започна добре, но вече 48 часа зацикли на 9.5Р и не мърда. Околната Т се е движила между 10 и 14 градуса. Към момента аз виждам две решения
- изсипвам в канала и нов опит
- взимам още едно пакетче дрожди. Правя стартер с малцов екстрат и заквасвам отново.
Благодаря предварително на лагерните специалисти за съветите.

п.п. Не ме питайте, защо още от начало не направих стартер при такъв висок екстракт. :angry-banghead:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот nikolay.illov » 04 Фев 2016, 02:01

Този екстракт 9°Р предполагам не е показание на рефрактометъра?.
Иначе чакане му е майката. Ако показанието е реалната плътност изчакай още няколко дни и ( аз бих направил така без да претендирам, че е най-правилният метод, защото има известен риск... ) ако не пада а си сигурен, че има още екстракт за "изяждане" - разклати внимателно ферментора така че, да създадеш нещо като водовъртеж в него - без да допускаш плискане. Така ще вдигнеш дрождите ( ако са заспали ) и ще ги върнеш обратно на работа.
Според мен количеството дрожди, които си заложил е достатъчно за това количество и екстракт при тази температура, която си споменал.
Има вариант и да ги постоплиш до към 18°С. Вече бурната ферментация е минала и не би трябвало да има опасност от поява на нежелани аромати поради високата температура, хем ще подейства като диацетилна пауза.
Все по-добри варианти от това да я пратиш в канала.
А и още нещо. Ферментацията с лагерни дрожди е по-бавна от тази с ейл-ови.

Наздраве с "Primator premium lezak" от магазина!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот dr_slavov » 04 Фев 2016, 09:41

-Показанията са със хидрометър.
-Снощи направих разбъркването. Днес ще видя какъв е резултата.
-Относно това дали са достатъчни дрождите е доста спорно според различните източници. В магазина Виктор е написал, че едно пакетче е достатъчно за 20л бирена мъст. Предполагам е имал в предвид нещо около 12Р. Ако обаче заложа параметрите в калкулатора на Brewer's Friend се получават 5 пакетчета.
-Мислех си за затопляне. Да но ако беше нещо около 5-6Р и да се надявам да довършат. А пък то 9,5.

Какъв би бил ефекта при повторно внасяне на дрожди?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот victoryvt » 04 Фев 2016, 10:15

Нищо няма да хвърляш.
Стопляй до 15гр. и разбърквай / раздрусвай.
И като мериш екстракта с хидрометъра, имай пред вид че материала е газиран, защото е на ниска температура. Поради това, по захаромера полепват мехурчета и го вдигат нагоре (показва повече).
Най-добре е пробата да се разгазира с друсане в каквото я мериш и да се остави да падне сама пяната както и да се стопли до 20гр. и чак тогава да натопиш захаромера.
Аз така при първото ми мерене с един голям и прецизен захаромер (0-10 Плато) се хванах за главата - свършила ферментцията бира с около 3% отначало я даваше 6 , после падна на 5 и през цялото време се чудех защо не стои нормално - по едно време го гледам отдолу дебелата му част цялата в мехурчета. Като го завъртях те се махнаха и той си потъна до 3, После след една минута пак беше изплувал нагоре до 5.

Последната ми ферментация беше с Маури Брю Лагер с доста икономично заквасване (50гр. на стратер 3-4л. - за 100л. на 12% екстракт) при 12-13гр. темп. на ферментация.
Нарочно оставих една чаша източена от долу с канелката (много дрожди) на околната темп. на гаража (5-7 гр.) с идеята да видя въобще ще свалят ли някакъв екстракт - 2 седмици след заквасването (бирата в бидона вече чакаше кегиране) в чашата все още вървеше слаба ферментация и накрая свалиха екстракта почти колкото в бидона - до 2.6, а в бидона 2.5 и то на 5,6 градуса темп.
Сега съм се наточил да ги оставя да бачкат без отопление на под 10гр. да видим каква ще я свършат
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот dr_slavov » 04 Фев 2016, 10:44

ОК, нищо няма да хвърлям. Затоплям, бъркам и :pray:
Това с мехурчетата го забелязах докато меря. Вобще не се усетих, че поради ниската Т има разтворен СО2. Но така или иначе затоплих пробата до 20 за да не се налага да преизчислявам.
Иначе има заложби да стане добра бира. В началото имаше неприятно силен малцов вкус и аромат. Сега нещата започнаха да се балансират.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта