Ферментация с Safbrew S-33

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот Clarion » 29 Дек 2015, 12:59

За първи път ползвам Fermentis Safbrew S-33 и след като ферментацията тръгна бурно и се развиваше чудесно един ден, то днес, 36 часа след поставянето на дрождите (неделя, 27.12 вечерта), просто спря.

OG 11Р (да, трябваше да е 12.5Р, но още в началото заподозрях, че ще имам проблем - не ми беше добре смелен малца и се виждаха доста цели зърна, коригирах с повече малц, беше 10Р преди варенето, не добавях вода при варенето, но не е било достатъчно явно)
11.5 г. S-33, рехидратирани, на 16 л.
Темп при поставяне на дрождите - 21С
Темп на ферментация (от 6-я до 36-я час) - 18-19С (на дъното на ферментатора - в горната част може да е около 16-17, околна 14С, но ферментатора е добре изолиран в кутия от XPS)
FG днес не съм мерил - не ми се разбутва още ферментатора :-), ама ако трябва - ще меря?

Някой да сподели дали това е нормално за този щам дрожди?
Мога да добавя още дрожди, да охладя, да стопля, ... ако трябва и някой древен шумерски ритуал в чест на Нинкаси ще направя :-)

А, малца - Пейл Ейл, Карамюних2, Карафа2, стила - Стаут да речем по план, ама май Портър по-скоро по реализация :D :D :D
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот knasfas » 29 Дек 2015, 14:30

Здравей, какво разбираш под това, че ферментацията е спряла. Ако клапана не бълбука не значи, че е спряла. Почакай да минат 3/4 дни от засяването, измери и ще видиш, че дрождите си бачкат. Предполагам по-компетентните ще кажат, дали не им е студено, аз не мога да ти кажа.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот Martin » 29 Дек 2015, 15:10

При това количество дрожди на 16л и тази температура просто е приключила бурната ферментация. Както каза колегата след 2 дена измери захарността и ако е достатъчно паднала бутилирай. Може и да няма активност на водния клапан но животинките си работят, няма страшно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот Clarion » 29 Дек 2015, 15:37

Да, под "спря" имам предвид активността на водия клапан. До сега при всичките ми останали варки (15-на) с друг вид дрожди (US-05, S-04, W-34/70, S-23) не съм наблюдавал такова "затихване". Нямам проблем с херметичността, нито с темеператури, технологии и т.н. Та за това основния ми въпрос е свързан дали специално тези дрожди нямат някаква особеност (аз например съм наблюдавал раликите между S-04 и US-05 в реално време).
А и ферментация без отделяне на CO2 ... противоречи на теоретическите ми познания към момента.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот Martin » 29 Дек 2015, 15:50

Ферментация и СО2 си има, просто скоростта е малка и количеството СО2 е толкова малко, че не може да надигне водата ами се разрежда в нея и излиза отгоре без бълбукане.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот Clarion » 03 Яну 2016, 01:54

На 6-я ден - FG 6P ... а трябваше да е 4 най-много,
други предложения - да ръсна половин пакетче още, да я местя с първоначалните към вторична (има нужда и от още избистряне), да си седи така, ...?
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот knasfas » 03 Яну 2016, 11:23

Ако сметнем, че ферментацията се счита за привършила при 2 последователни еднакви измервания, по-добре изчакай. Измери и утре, виж какво се случва и тогава прецени.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот victoryvt » 03 Яну 2016, 14:03

Внеси ферментатора на топло - там дето живеете.
Поне 20 гр. да има.
И изчакай още малко. Дано падне под 6% че прекалено слаба на алкохол ще е.
Обаче имам едно подозрение - да не би да мериш с рефрактомер ?
Щото с него от 11 на 6 означава че е 3% крайната плътност.
Което си е точно колкото трябва.
viewtopic.php?f=10&t=2468
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот Clarion » 04 Яну 2016, 13:23

Не, рефрактомера го ползвам само при варенето, с хидрометър е 6Р (и с хидорметър беше 11Р OG).
Да, стоплих я вече до 18С и я поддържам там (на ръба на възможностите на електрическата грейка е :-) ) и й ръснах още едно пакетче S-33 - тръгна ферментация за няколко часа, но пак замря. Ще гледам да я поддържам на 20С, а и ще ходи на вторична, че много мътна седи - то си пише, че не седиментират много много ...
Нещо не им понася като цяло на тези S-33 - предполагам наистина по-ниските температури.

ПП извън темата: ще има ли скоро К-97 в магазина? (видях, че ги има вече в малки опаковки и искам да ги пробвам за "лагероподдбен" ейл :-) )
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Ферментация с Safbrew S-33

Мнениеот victoryvt » 04 Яну 2016, 14:39

Абсолютно излишно е било добавянето на нови дрожди. След като е вървяла бурна ферментация, значи е имало достатъчно.
Лагероподобен ейл става много добре ( 3 варки имам вече) с дрождите за бутилкова газировка като основни - Маури Брю Драут - има ги в магазина.
Трябва да се внимава само за резки температурни колебания, защото много силно флокулират и усядат на дъното, след което е много трудно да ги вдигнеш пак.
Има и други подобни в магазина - Ферментис Ф-2 (с тях не съм пробвал, но предполагам ще е същото).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта